Povolení na plot

Profilova fotka
Zdravím, co jsem tu prošla, diskuse tu nějaké jsou, ale starší. Žijeme na vesnici a chceme po ix letech udělat plot před barákem, pravděpodobně že ztraceného bednění, výplň dřevěné latě a elektrickou bránu. Na netu jsem se dočetla že už snad není potřeba stavební oovokeni, pouze územní souhlas. Plot by byl na hranici našeho pozemku a pozemku-prijezdove cesty soukromé osoby (cesta b,la uznaná jako účelová komunikace). Asi tedy potřebuji souhlas toho majitele cesty a územní souhlas? Nějak se nemůžu dopátrat informací, než se rozhodnu jet na stavební úřad, ať mám kdyztak něco nachystané... Děkuji všem, Zuzka.
Odpovědět
Tak to by mě taky zajímalo ;-(
Odpovědět
Tohle letos budeme také řešit,snad někdo poradí.
Odpovědět
Potřebujete územní souhlas. K němu potřebujete jednoduchý technický popis, souhlasy sousedů, stanoviska vlastníků tech. infrastruktury, souhlas dotčených orgánů. To je asi tak vše, co mě napadá. Konkrétní seznam Vám dají na SÚ. Popř. právo provést stavbu, pokud se nejedná o Váš pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
Jj tak nějak to je.. Zajít na stavební úřad a zjistit. Každý požaduje něco víc nebo méně...
Odpovědět
Na branu potřebujete i povoleni sjezdu na komunikaci - vyda silnicni spravni urad.
Odpovědět
Mám pocit, že je ale ve sněmovně novela, která čeká na schválení...v ní se říká, že plot do výše 2m lze postavit kdekoliv a kdykoliv, i bez souhlasů a všech těch technikálií ;-) Stejně tak pergoly, garážová stání, apod. Novela by teoreticky mohla platit od června 2017, pokud to však nestihnou, tak se účinnost posune na leden 2018...takové informace mám já :-) V této chvíli však ještě musí být souhlasy sousedů, plánky, vyjadřovačky. Pokud souhlasy nejsou, věc přepadá do stavebního řízení, pokud se nemýlím...
Odpovědět
@janaa1 Novela není podle premiéra prioritní pro toto volební období, tak se s ní do konce tohoto volebního období nepočítá. Tak řekl při novoročním rozhovoru. Jinak pro upřesnění - bez souhlasu sousedů se věc překlopí do územního řízení.
Odpovědět
@janaa1 V plánu to sice je, ale stejně tak to mělo teoreticky platit od poloviny loňského roku a co z toho ... takže jestli na to tazatelka spěchá, tak nemá moc smysl spěchat. Trošku schopný člověk si toto všechno vyřídí sám. Ano pokud nesežene souhlasy sousedů, tak se to překlopí to územka, kde je poplatek 1000,- (místo 500,- za souhlas).
Odpovědět
@puhelin @1karel1 Děkuju za upřesnění ;-) A ano, do územního řízení.
Odpovědět
@1karel1 Jestli budou sousedi dělat problémy s podpisem, můžou stejně tak dělat problémy v řízení, podávat námitky, odvolávat se proti rozhodnutí... Podle mě je lepší to už od začátku rozjíždět jen s jistotou, že mám bezproblémové sousedy, jinak je to běh na dlouhou trať.
Odpovědět
@puhelin Jj to určitě,i kdyz SU většinu důvodu pravděpodobně smete ze stolu,tak to celou vec prodlouží a ztíži.Druha vec je,ze by měli mít vyřešené hranice se sousedy vytycenim geodetem.
Odpovědět
@1karel1 No pokud SÚ námitku smete ze stolu a vydá rozhodnutí ve prospěch žadatele, může se soused odvolat a rozhoduje krajský stavební úřad, který může pro své zjednodušení věc vrátit stavebnímu úřadu zpět k novému projednání. A když soused tu vytyčenou hranici napadne, nerozhoduje o tom stavební úřad, ale soud.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Zdravím, jak to tu tak čtu, dobrá kovbojka... Mimo jiné u nás jsme se posunuli pouze v tom, že proběhlo řízení a příjezdová cesta ač soukromá, byla uznaná jako veřejná účelová komunikace. Co se výstavby plotu s bránou týče, zatím to nechávám plavat. Jeden úředník chce po mě to, druhy úplně něco jiného. Takže až se dohodnou, pak se vrátím na úřady. Zatím je to jen komedie... Člověk si chce ohraničit pozemek, udělat si hezký plot a vjezd, ale se majitelem cesty je to na dlouhé lokty... Jo a hranice máme zaměřeny geodetem..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Jak dlouho trvá vyřízení povolení na plot pokud máte všechny podpisy sousedů? Dneska u nás byl nový soused pro podpisy na stavbu plotu. Do doby než začnou stavět, můžeme jeho pozemek používat na přepravu materiálu apod. Jinudy se k nám už bagr nedostane :-(
Odpovědět
@nitro Do 30 dnu od podani zadosti na st. urade (pokud budou k zadosti prilozene vsechny potrebne doklady).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Profilova fotka
Tak co, jak je to s tou slavnou novelou stavebního zákona o plotech kolem domu či pozemků? Stále jsme se s plotem před domem nepohnuli... Jediná změna nastala v řízení o účelu pozemní komunikace. Naposledy byla jako veřejná účelová, majitel se odvolal, probíhají další soudy a stížnosti, však už se to vleče přes 2 roky (mimochodem celý spor je v rukou sousedky a majitele příjezdové cesty). Nicméně letos bychom si vážně rádi udělali plotek a branku před domem. Na elektrickou bránu už nezbyde peníz, ale nerada bych si před barákem něco udělala a pak lítala po úřadech, že si něco dovolím bez souhlasu a načerno atd...
Odpovědět
@zuzka3112 Je to opravdu takový problém zvednout telefon nebo osobně zajít a doptat se na Vašem stavebním úřadě :D Zákon po novele mluví takto : § 79 odst. 2 písm. f) opěrné zdi do výšky 1 m nebo oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím1) a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše nevyžadují povolení. Takže Vám nezbude nic než se jít optat k Vám každý stavební úřad posoudí jednotlivý záměr plotu individuálně. Tz. jednoduše řečeno ploty mezi sousedy nebo soukromými pozemky nikoho nezajímají je to občanskoprávní věc, ploty sousedící z veřejným prostorem nebo komunikací se posuzují individuálně a nikdo Vám tu neporadí :)
Odpovědět
Profilova fotka
@anetka2017 problém to jistě není, zavolat si, to by ovšem na úřadech museli nejdřív vědět, co a jak... Když Vám každý řekne něco jiného a v našem případě pokud je velmi problematický majitel příjezdové cesty, o které není rozhodnuto, zda je soukromý pozemek nebo veřejná ucelovka, tak se to holt hodně těžko zjišťuje. Víte, lidé se nacházejí v nejrůznějších situacích, třeba si někdo prochází něčím podobným, může poradit... Nemyslete si, že jsem jako první nekontakovala úřady. Prehazuji si mě jeden přes druhého, nikdo nic pořádně neví... Celkově je tu takový holubnik, že konkrétně v našem případě podáváme stížnost na osobu vedoucí řízení o cestě k baráku... Takže asi tak.
Odpovědět
@zuzka3112 Jestli si s tim nevi rady na vasem urade, pak my vam s tim temer jiste nepomuzeme :(
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin no víc hlav, víc ví, nebo alespoň třeba slyšeli atd. Za zeptání nic přeci nedám. Od toho je zde fórum.
Odpovědět
@zuzka3112 Ten zakon plati sotva mesic a pul, urcite moc lidi zatim nebude, kteri by se s obdobnym problemem setkali... Nejprve budete muset vyresit to urceni druhu pozemku a pak teprve budete vedet, jak s tim plotem (s povolenim/bez povoleni).
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 “verejne pristupnymi pozemnimi komunikacemi” Je vstup na ten pozemek s cestou uzavren plotem a branou? Jestli ne, je to verejne pristupne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?