Žádal jste někdo o povolení předčasného užívání stavby?

Profilova fotka
Dobrý den, žádal jste někdo o povolení předčasného užívání stavby? Kolik jste prosím platili poplatek a co všechno jste dokládali k žádosti?
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, to je co a proc to chces? I v nezkolaudovanem se da bez problemu bydlet, pokud mas vsechny revize
Odpovědět
Když máte dům v předčasném užívání, dostanete číslo popisné a můžete tam mít i přihlášené trvalé bydliště.
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva Ahoj, nebudeme mít zkolaudovaný dům,kvůli fasádě.A chci si zažádat o předčasné užívání. Vím,že se dá bydlet i v nezkolaudovaném domě,ale na to jsem se neptala. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@teron Děkuju to jsem nevěděla. A co všechno se musí dokládat k žádosti? Myslím,jak revize a tak? Děkuju.
Odpovědět
Co je potřeba doložit, vám sdělí konkrétně na stavebním úřadě. Lepší je se zeptat rovnou tam, úplně přesně to nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@teron Děkuju,a taky jsem slyšela názor,že se platí 1000Kč za každý měsíc užívání. Je to pravda? Na úřadě jsem se zapomněla zeptat.I na to co je potřeba doložit. :-)
Odpovědět
dle SZ: U dodavatelsky dodávané stavby připojíte dohodu se zhotovitelem stavby s jeho souhlasem, popř. s podmínkami předčasného užívání. U ostatních staveb stavebník navrhne podmínky předčasného užívání. Stavebník k žádosti doloží závazná stanoviska, popř. stanoviska dotčených orgánů a údaje určující polohu definičního bodu stavby a adresního místa. Pokud stavební úřad vydá povolení k předčasnému užívání stavby, dostanete číslo popisné. žádost: http://www.mmr.cz/getmedia/23060860-4...
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 Děkuji mockrát!!!
Odpovědět
@zizzy Není zač!
Odpovědět
My jsme o dočasné užívání stavby požádali jelikož nám nechtěla paní zkolaudovat dům (nebyla kuchyň, terasa ) a potřebovali jsme to kvůli hypotéce. Platili jsme 1 tis. Kč poplatek. Dodávala jsem vše jako u standardní kolaudace, jen s tím, že jsme obdrželi doklad o dočasném úžívání, kde je vypsáno co vše musíme do roka dodělat :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka Děkuju za informace,my právě nebudeme mít fasádu a obložené schody. Jinak snad všechno. Tak uvidíme jak to bude probíhat. S bankou to máme domluvené,tam problém není,ale už chceme z bytu pryč a fasáda bude až na jaře.Ale ještě raději na úřad dojdu.Děkuju
Odpovědět
@zizzy Můžete sem, prosím, potom napsat co po Vás SÚ chtěl? Moc nechápu ty stanoviska, jestli se má třeba žádat znovu. Když jsme je už dávali.. Děkuji..
Odpovědět
Článek se načítá
@teron Určitě to tak je? Hledala jsem na internetu, ale nenašla jsem to. Všude čtu, že trvalé bydliště až po kolaudaci.. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@zizzy Ahoj, nam na stavebnim dali seznam, co chteji ke kolaudaci - revize elektro, tlakove zkousky voda, kanalizace, revize kominu, atesty pouzitych materialu, hasicak, pozarni hlasic. a uz ted nevim, co dalsiho (pokud mate plyn, tak revizi plynu, pripadne tlakovky topeni), nemuseli jsme mit barevnou fasadu, stacilo jim jen zatepleni a lepidlo kvuli rozmeru domu. zkoulaudovali bez reci, rekli, at si dodelame terenni upravy a vsakovaci jamy . Takze bych zkusil klasickou kolaudaci, treba primhouri oko a nebudete muset platit. Proc vlastne potrebujete povolení předčasného užívání stavby?
Odpovědět
@soffiee Leda že by se od loňska něco změnilo, ale psal to i pan 1karel1. Předpokládám akorát, že o č.p. je potřeba potom požádat na obci.
Odpovědět
@teron Děkuji moc. Psala jsem na obec skrz to číslo paní starostce, tak uvidím co mi napíše. Určitě bude mít nějaké informace. Na internetu byly spíš staré informace, takže máš asi pravdu..
Odpovědět
@soffiee Nevím, jak to funguje v reálu, ale zase dle SZ o č. popisné žádá příslušnou obec SÚ. ;)
Odpovědět
@1karel1 to taky netuším, ale když jsem dostala stanovisko od obce, tak tam bylo napsáno, že žádat obec. Tak nevím.. Snad mi brzy odpoví a budu moudřejší..
Odpovědět
Profilova fotka
@soffiee Jako myslíte ke kolaudaci? To po nás chce zakreslený dům a přípojky(elektriky a vody) v katastru, dále revizi komínu, elektriky, zkoušku vody. Hasičák, hlásič kouře, jelikož stavíme svépomocí, tak prohlášení od stavebního dozoru o použitých materiálech a zkolaudovaný septik.Zpevněné plochy před domem a fasádu. Tak myslím, že k tomu předčasnýmu užívání bude chtít to samý.
Odpovědět
@zizzy Myslela jsem k tomu předčasnému užívání. To je právě těžko říct, co bude k tomu chtít. Četla jsem, že mají předčasný užívání povolený a ještě nemají ani omítky, atd. Tak nevím. U nás tedy je předpoklad, že budeme mít uvnitř skoro vše, takže asi tento krok vypustíme a uděláme až potom rovnou kolaudaci. Dle paní starostky stejně vydá číslo popisné až po kolaudaci. Takže pro nás to nic neřeší..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Máte někdo schválené to předčasné užívání stavby? V říjnu bychom měli mít připravený dům ke stěhování, tak to teď budu řešit se SÚ. Ale zajímá mě to z praxe...
Odpovědět
Ještě otázka, lze tam bydlet bez toho nebo je to protiprávní?
Odpovědět
Profilova fotka
@lucik1111 stavebni zakon stanovi pokutu za neopravnene uzivani stavby v maximalni vysi 1mil. Kc. Takze protipravni to je. V praxi zalezi jestli te nekdo uda...
Odpovědět
Profilova fotka
@lucik1111 dost dobré ;-) ... protiprávní věci děláme denně, náš socialisticko-nerealistický stát dělá vše pro to, abychom nemohli nic ... nicméně, rozhoduji se pro předčasné taky, bo bychom měli mít domek v říjnu postavený, nevím, jak dlouho bude trvat do kolaudace, a nechci platit nájem ani o hodinu déle, než je nezbytně nutné ... držím palce, ať Vám všechno vyjde
Odpovědět
Profilova fotka
@lucik1111 Předčasné užívání stavby je docela nevýhodné, na to se vykašli. Raději požádejte o částečnou kolaudaci. Výhodou je to, že dostaneš číslo popisné, trvalý pobyt a můžeš stavbu pomalu dokončovat, zatímco předčasné užívání je časově omezené a bez č.p. a dalších souvisejících záležitostí.
Odpovědět
@jitulkaka no,tohle jsem potrebovala vedet. A ta castecna kolaudace lze realizovat?Nekde tady jsem cetla,ze to uz neni mozne. Zitra jedu na SU,tak budu vedet vic. Dekuju
Odpovědět
Profilova fotka
@lucik1111 Neboj se, jde to. Lze kolaudovat i část stavby, která je schopna samostatného užívání, je to v paragrafu 119 stavebního zákona a je to bez poplatku. Například je možné zkolaudovat pouze přízemí s tím, že podkroví se dodělá někdy později. Je třeba mít koupelnu s weckem, mít "prostor na vaření" (stačí stůl, vařič, voda a škopek na nádobí), zábradlí alespoň provizorní a samozřejmě všechny revize včetně hromosvodu, hlásiče, hasičáky. Takže není třeba plovoučky a dveře, ale stavba musí být takzvaně "schopna bezpečného provozu". Na SÚ by ti měli poradit :-)
Odpovědět
@jitulkaka Dovolím si s Vámi nesouhlasit, při povolení k dočasnému užívání stavby získáte číslo popisné, trvalý pobyt nahlásit lze také a dům tak zapíši i na KÚ, dokonce to stačí i bance jako důkaz dokončení stavby místo kolaudace.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka Mám informace přímo ze SÚ, od referentky, která přiděluje č.p. a k předčasnému užívání se č.p. nedává, protože jde o časově omezené užívání stavby. Pokud to někde dělají jinak, je to možné, ale asi to není správně. Zřejmě by se o tom dalo diskutovat. Však asi víš, jak je to s výkladem zákona :-)
Odpovědět
Zdravím. Dneska jsme byli na stavebním úřadě, abychom zjistili, co bude třeba ke schválení předčasného užívání stavby. Bylo nám řečeno, že nic takového neexistuje a už před sedmi lety to zrušili.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?