Povolení, ohlášení, nebo obejít?

Zdravím, prosím o radu - máme v zahradě v dost ubohém stavu kůlnu, kůlna je poměrně dost velká - zděná. chtěli jsme ji odstranit - na stavebním úřadě nám bylo řečeno, že potřebujeme ohlášení, projekt a stavební dozor, pokud chceme odstranit svépomocí. dost otravné řešit to projektem a stavebním dozorem, když je kůlna v dost šíleném stavu. Prakticky před zřícením. Napadlo nás to obejít tak, že bychom řekli, že se to samo od sebe zřítilo a my to jen uklidili. Nějaké rady, nápady, abychom to mohli provést sami, bez projektu a přesto legálně? MOc děkuji za každou odpověď
Odpovědět
Je to zakresleny v katastru nebo nekde?
Odpovědět
@melin6 v katastralni mape je to zakreslene jako budova, ale zadne dokumenty k tomu nejsou
Odpovědět
Profilova fotka
bych to asi odstranil a za pár let oznámil, že to spadlo záleží jaké máte sousedy, aby vás někdo nenapráskal hned
Odpovědět
@daniela1112 By mě ani nenapadlo, že je na něco takového nutný projekt. Každopádně, nehrozí někomu újma na zdraví? Pak to podle mě musí dolů hned a ne čekat na projekt a povolení.... :-D Ale nejsem právník a zkušenosti nemám.
Odpovědět
Mělo by stačit razítko od statika, že kůlna není stoprocentně bezpečná.Což u staré budovy není problém dokázat.Kdyby byla v luxusním stavu, asi by se nebourala, že?
Odpovědět
U nás bylo něco podobného,s tím rozdílem,že jedno v katastru bylo,druhé ne;-)to,co nebylo,šlo k zemi.co bylo...tak jak píšete,projekt,povolení...bla,bla.nam šlo o sousedy,spíš sousedku;-(takže oficiálně,ale pokud stav ohrožuje okolí,lidí,prostě demoliční stav(havarijní),tak by nemělo nic být třeba.zalezi na úřednících...hold,než by to prošlo schvalovacím procesem,mohlo by to někomu ublizit
Odpovědět
Profilova fotka
Je jedno, jestli je stavba v katastru nebo ne. Záleží na tom, jestli jde o stavbu, která by se povolovala, pokud by se stavěla - pak také potřebuje povolení na odstranění. Do katastru se totiž mají zapisovat stavby nad 16 m2, zatímco do 25 m2 se většinou povolovat nemusí. Proto, co se povoluje stavět, povoluje se také odstranit a kromě toho se povolují odstranit všechny stavby s azbestem. S azbestem bych si nezahrávala, to bych opravdu nechala povolit a pak odstranit odbornou firmou. Pokud tam azbest není, počkala bych si na první vichřici nebo příval sněhu a pomohla tomu (stačí krov trochu potáhnout traktorem) a pak už se jen ohlásí, že "to z důvodu špatného stavebně-technického stavu při vichřici / sněhu spadlo a vy jste uklidili". Je třeba si uschovat doklady ze sběrného dvora. SÚ možná udělá kontrolní prohlídku a možná ne a pokud je ta stavba zapsána v katastru, napíše prohlášení o neexistenci stavby a s tímhle papírem se pak udělá výmaz z katastru.
Odpovědět
Me osobne by zajimalo proc nechcete odstraneni povolit ? Prijde mi to, jako bych vedela ze v obci je 50ka a ja tam chtela jezdit 70kou a tak psala na internet jak udelat, abych jezdila 70kou. Pokud stavba odstraneni vyzaduje tak vyzaduje, je to dane stavebnim zakonem, ktery jako obcan CR mate dodrzovat. Pokud takto budem uvazovat vsichni je to pak otazka k cemu to speje. :(
Odpovědět
Všem děkuji za rady! anetko 2017, moralizování si strčte...víte kam, ale když vás to tak zajímá..mám malé děti, jsem na mateřské - takže beru hovno,máme obrovskou chalupu kterou opravujeme a je nám líto vyhodit peníze za neco, co muze jit k zemi prakticky zadarmo. navíc s tou 50 a 70 tkou je to naprosto neco jiného - to svým způsobem ohrozuje spoluobcany, kdezto neco co mam na pozemku ja a nema tam nikdo jiný co delat, neohrozuje nikoho.. ostatním ještě jednou dekuji za rady :)
Odpovědět
Ahoj,normálně to postupně zbourejte a je to. ;-)
Odpovědět
Ja bych souhlasil s anetka2017. Zakon vyzaduje nejaky postup a je k tomu zrejme nejaky duvod. Nechapu jak si muzete dovolit verejne psat dotaz jak obejit zakon. A pokud nemate na to abyste se radne staraly o svuj majetek, tak ho prodejte, vas argument s materskou je smesny.
Odpovědět
@jan1111 Přesně jak píšete :) Ale mě to je celkem fuk, udělala jsem si obrázek o paní už z reakce na mě :( Přijde mi, že tady ze mě udělal tu špatnou a ona je chudáček utlačovaný zákonem. Prostě česká povaha, vše ojebat, protože zákony jsou na hovno a když se někdo ozve je hned za debila co poučuje .
Odpovědět
Článek se načítá
nechápu, že většina tu radí postup v rozporu se stavebním zákoně. Bohužel shodit stavbu na základě špatného stavebně technického stavu není až tak jednoduchý - i zde hrozí pokuty za neudržování stavby jako např. 178 odst. 2 písm. n) SZ. Co se týče vyřízení souhlasu není to až tak drahá záležitost - poplatek je 500,- dokumentaci bouracích prací si může vyhotovit každý sám (není potřeba projektanta) jedná se o technický popis, k čemu stavba sloužila, jaký je její stav, katastrální mapu, půdorys pokud to stav umožňuje, a nějaké fotky. V dokumentaci uvést jakým způsobem bude likvidován odpad, zda stavba obsahuje azbest a nakonec jak bude pozemek upraven a využívat. Tyhle body by měli stačit k úspěšnému povolení bouracích prací.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?