Problémový soused, kvůli stavbě na ohlášku

Dobrý den, mám takový dotaz: chtěli jsme stavět na ohlášku, jelikož máme dům do 150m2, ale soused od začátku dělá problémy. Pokud nepodepíše, budeme muset stejně žádat o stavební povolení, u kterého je vyřízení delší než u ohlášky?
Odpovědět
1
2
dobrý den, pokud se nemýlím, tak soused bez vážných důvodů a těch moc nebude si myslím, nemůže zabránit stavbě jediné co se asi stane je, že stavební úřad bude muset postupovat trochu odlišně než u ohlášky a to se časově prodlouží. Ohláška je nejrychlejší způsob - zkusit se se sousedem nějakým způsobem dohodnout..což asi nebude tak lehké že? :-(
Odpovědět
Profilova fotka
My právě řešili stejný problém. Je to tak, jak píšete - na ohlášku je třeba souhlas všech zainteresovaných stran. Pokud souhlas nedostanete, tak to přejde do stavebního řízení. To déle trvá, ale zase pokud nebudou argumenty nesouhlasu silné, tak vám povolení dají. Celé se to může protáhnout, když by se soused odvolával.... Každopádně, nevěšte hlavu a zkuste se dohodnout. My z toho byli dost nešťastní neb právě hrozil průtah. Ale na konec jsem se dohodli. Pak sice nastal problém na úřadě, ale to je jiná story... Tak hodně štěstí a pevné nervy.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám se stalo to stejné. Kvůli jednomu sousedovi jsme byli nuceni přejít na klasické stavební povolení. U toho se ještě soused odvolal a vše se znovu protáhlo. Stavební povolení řešíme od začátku ledna/2016 a do teď ho nemáme. :-( Snad budete mít více štěstí a podaří se Vám se sousedem dohodnout nebo alespoň nebude dělat další problémy při vyřizování stavebního povolení.
Odpovědět
@beam1969 prece se nemuze do nekonecna odvolavat,ze se mu nelibi vymera pozemku ne? :-|
Odpovědět
Také máme zkušenosti s problémovým sousedem. My jsme teda šli rovnou na klasické stavební povolení ale soused měl se vším problém. Několikrát si byl stěžovat na stavební úřad i na obec. Nejdřív nám podepsal souhlas, že plyn můžeme napojit na jeho přípojku, až barák stál a měl se jít připojit plyn, tak si to rozmyslel a začal se kroutit. Nakonec přišel s tím, že vybudovat kapličku ho stálo 20 000,- tak chce půlku. Od té doby, co dostal prachy, je klid. Každopádně stavební povolení trvá dýl ale pokud nebude mít soused opodstatněné námitky, tak s tím nic neudělá, stejně jako ten náš. Přeju hodně štěstí a pevné nervy.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirca_l Co to znamená, že se mu nelíbí výměra pozemku? Jeho? Vašeho? Proč Vám to vlastně nechce podepsat?
Odpovědět
@kimimarki po digitalizaci v roce 2011 se mu zmensil pozemek a kus pripadl sousedum, od tech jsme ho koupili my... a do te doby byl klid, tak to neresil, ted jak chceme zacit stavet, tak si najednou vzpomnel, ze kus naseho pozemku je jeho a nic nam nepodepise
Odpovědět
Profilova fotka
@mirca_l Aha, tak to vám asi nepodepíše a budete to muset dát na stavební povolení. Ale SÚ by takovou pitomost měl okamžitě zamítnout - podle katastru to není jeho pozemek, takže ho nemůže chtít nebo vám na něm zakazovat stavbu.
Odpovědět
@kimimarki taky v to doufám, uvidíme. :-) děkuju za odpovědi
Odpovědět
Profilova fotka
@mirca_l Může se odvolat vůči SU a pak k nadřízenému orgánu. Na konec občansko-právní spor, ovšem toto už se nejspíš platí. Nevím, jak je to s účiností, kdy by třeba nadřízený orgán SU na konec zamítl jeho odvolání a povolil a při tom by soused podal návrh u soudu... to chce každopádně právníka. Situace je to zapeklitá :( Možná, podle toho jaký soused je, zkuste se s ním setkat i s vaším právníkem a zkuste taktiku "ala paní Jechová" - že v případě, že on prohraje, budete po něm vymáhat ztráty, náklady atp.
Odpovědět
Nevíte náhodou jestli je potřeba stavební povolení na pergolu tak 3 metry na 3 metry?
Odpovědět
Profilova fotka
@krocklord myslim ze je potreba. v zakonu je presne vypsane. taky jsme si povoleni vyrizovali.
Odpovědět
Článek se načítá
@krocklord http://business.center.cz/business/pr...
Odpovědět
@krocklord @suzete Pokud dodržíte odstupové vzdálenosti, tak nemusíte mít nic.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirca_l nebála bych se stavebního řízení, neboť ohláška může trvat stejně dlouho nebo i déle, vyskytne-li se mezi zúčastněnými stranami kretén, a nemusí to být jenom soused. Ne pro uklidnění, ale pro porovnání- nám trvalo stavební povolení - od záměru do nabytí právní moci - bezmála 6 let, a to jsme žádného komplikovaného souseda neměli. Nevíš, kde se vyskytne komplikace.
Odpovědět
@krocklord 183/2006, par 79, odst. 2o (Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují) a a dále par 103, odst 1a (Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení). Tedy pokud je pergola do 25metrů (a nějaký drobnosti) a odstup od sousedních pozemků je 2m, nepotřebujete nic a můžete stavět. Jako nejdůležitější podmínka v případě pergoly je tedy ten odstup od sousedů. Když si chcete udělat pergolu u plotu, tak prostě na ten úřad musíte :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 jasně, pokud je to uprostřed zahrady. my stavíme pergolu daleko od souseda ale v podstatě hned za dní pozemku je chodník, tzn. pozemek obce a už povolení potřebujeme. navíc mám pocit, že pokud je výška stavby vyšší než "něco", tak je potřeba oznamovací povinnost (ne souhlas souseda, ale oznámení).
Odpovědět
@suzete Pokud stavíte pod 2 m od hranice pozemku souseda tak ptořebujete výjimku od SÚ, poplatek tuším 5t. O oznamovací povinnosti z SZ nic nevím, třeba to ale ukládá jiný zákon.
Odpovědět
@1karel1 u stavby domu či plotu tato 2m hranice asi neplatí že? pokud je to více jak 2m, že není třeba povolení
Odpovědět
@mirca_l Stavba rodinného domu musí být 2 m od hranic sousedních pozemků, 7 m od ostatních rodinných domů, pokud nejsou v protilehlých stěnách domů okna do obytných místností může být snížena vzdálenost na 4 m. Další stavby související s bydlením musí být 2 m od pozemku. Samozřejmě pro stavbu RD potřebujete územní souhlas/rozhodnutí + ohlášku/povolení to je jasné, pokud nechcete dodržet odstupové vzdálenosti potřebujete navíc výjimku. Pro stavbu do 25 m2 bez obytných místností nepotřebujete nic, pokud dodržíte odstupové vzdálenosti. Plot si pravděpodobně budete dělat přesně na hranici pozemků, tam žádné odstupové vzdálenosti neplatí. Pro stavbu plotu potřebujete územní souhlas.
Odpovědět
@1karel1 děkuji
Odpovědět
@1karel1 : ahoj, kdo uděluje vyjímku na odstupové vzdálenosti, normálně stavební úřad, při ohlášení stavby - nebo je na to nějaký formulář?
Odpovědět
@zaplik1 ahoj, rád bych poradil, ale to se mě ptáš moc ;) to jsem nikdy neřešil, ale měl by to řešit sú, zkus si kdyžtak zažádat o územně plánovací informaci.
Odpovědět
@zaplik1 výjimku z odstupové vzdálenosti uděluje stavební úřad. My jsme si o ni požádali, SÚ ji udělil, soused se odvolal, krajský SÚ výjimku potvrdil a teď budeme podávat žádost o stavební povolení. Asi je nejlepší obrátit se přímo na stavební úřad, který řekne co a jak máš podat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Zdravim, mohu se zeptat jak je to nyní se souhlasem souseda se stavbou plotu? My chceme stavět dřevěný s vyskou 1,90,soused chce pletivo.Jak postupovat v takové situaci ? Děkuji všem.
Odpovědět
@novaa kdo dřív přijde, ten dřív mele.. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@novaa Chtělo by to se domluvit, přece jen budete sousedi celý život. Ale jinak na to žádný pravidla nejsou. Pokud si ho celý zaplatíte, asi vám do toho moc mluvit nemůže, i když na SÚ si stěžovat může, že mu např. bráníte ve výhledu (bude mu to houby platný). Vztahy asi nebudou nic moc...
Odpovědět
Děkuji za odpovědi :-) nemáme mu na co stínit :-D , má mini pozemek se starym chlivem v hrozne stavu... spiš mi jde o ten souhlas, jestli ho ještě potřebujeme nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@novaa Myslím, že ta novela ještě schválená není, takže potřebujete pořád územní souhlas. Až vejde v platnost, nebudete potřebovat pro plot m výšky nic... Ale nesleduju, kdy a jestli to už platí, loni se o tom hodně mluvilo
Odpovědět
@slabici děkuji, právě kvůli tomu se ptám. Moc není jisté, jestli už to schválili nebo to bude v tomto roce :-) snad ano
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?