Problémy s připojením na kanalizaci

Prosím o rady, tipy, zkušenosti...Pokusím se nastínit situaci co nejsrozumitelněji. Koupili jsme pozemek s navedením kanalizačního potrubí k pozemku. Bylo nám řečeno, že vlastníci domů si kanalizaci vedli sami na vlastní náklady, vše je svedeno do obecní kanalizace a ČOV. Dva domy jsou již připojeny, pak je prázdný pozemek a pak my. Oslovila jsem poskytovatele kanalizace (1 SčV) se souhlasem k připojení na kanalizaci. Bohužel se objevil problém, že cca před 13ti lety požádal první dům v naší řadě o připojení na kanalizaci, ta mu byla zamítnuta, ale později obec zažádala o jeho připojení a připojili ho. Tady nastává první problém, že vše nebylo řádně ukončeno a vůbec není značeno kanalizační potrubí u poskytovatele. Později se na tuto přípojku právě připojil nyní již druhý soused a natáhlo se to až k nám. Na místní pobočce Veolie pracoval zaměstnanec, který jim vše posvětil podpisem, na SÚ jim to zřejmě stačilo. Bohužel co bylo předtím, není teď... Po mě chtějí teď projektovou dokumentaci a geodetické zaměření, jak vede kanalizační potrubí a kdo je vlastně vlastníkem kanalizační přípojky, protože obec to není. Problém je, že cesta, pod kterou kanalizace vede, není totiž obecní. Nyní se chystám tedy obejít sousedy zda mi nějaké informace sdělí a projektovou dokumentaci předají. Pokud ne, bude muset být nějaké kamerové zaměření či co, aby se zjistilo, jak to vlastně vede. Vlastníkem přípojky je zřejmě ten první soused, který si dělal přípojku jako první. S ním by se mělo všechno nyní jednat, požádat o nějakou změnu užívání či co a uzavřít dohodu provozně souvisejících celků. Jsem v tom ztracená a moc nevím, co čekat. Ještě se chystám za starostou obce, ale ten podle všeho od toho dává ruce pryč, že to byla jejich soukromá akce (přičemž ale kanalizace je obecní, takže se od toho přeci nemůže úplně distancovat). Až se všechna byrokracie vyřídí, bylo by nejlepší, aby si celou přípojku vzala pod palec obec, ale to prý pravděpodobně neudělá, protože ta cesta není obecní. Prý by to tedy případně měla ve správě veolia a zůstalo to stále ve vlastnictví souseda. Samozřejmě pokud by se něco pos... náklady by šli za ním. Nevím, jestli vůbec je seznámen s touto situací, chystám se za ním, ale asi moc plusové body nezískám, když 14 let jim to tam šlape bez problémů a teď holt my budeme trnem v oku. Na druhou stranu musí snad pochopit i nás. Také mě štve, že v podstatě vše způsobil zaměstnanec poskytovatele kanalizace a já mám teď řešit kostlivce ve skříni sama. Bojím se, že vše se strašně protáhne, na SÚ mi nabídli, že by se projekt mohl schválit s jímkou (má noční můra) a později před dokončením stavby se připojit na kanalizaci až se mezitím vše vyřeší. Jenže moc se mi do toho zatím nechce, aby nám jímka nezůstala. Paní mě tedy ujišťovala na Veolii, že není v zájmu, aby nás nepřipojili. Celá situace je celkem složitá, tak se chci jen zeptat, jestli má někdo nějaké nápady, zkušenosti rady.
Odpovědět
V první řadě byste měli asi zjistit, kdo je vlastník a od něj chtít souhlas s připojením. Na druhou stranu moc nerozumím tomu, proč tu kanalizační větev nepřevedl na obec, protože, jak jsi řekla, když se něco po.., půjde to za ním. A obec si na tu cestu může vyžádat věcné břemeno kvůli vedení kanalizace. Ale jinak my taky v projektu máme jímku, protože v době žádosti o stavební povolení jsme sice přípojku měli, ale nevedla nikam, obec kanalizaci teprv budovala. Tak aby to papírově sedělo, schválili nám to s jímkou, a až budem "kolaudovat", dodáme výkres skutečného stavu, kde už bude přípojka na kanalizaci, žádný problém.
Odpovědět
@teron nevím no, za chvíli jedu za starostou, tak se ho na to zeptám. My sami máme věcné břemeno na cestu, takže by to samozřejmě problém nebyl ale prostě soused to asi neřešil když holt byl připojený a asi mu ani nedošlo, že je vlastně vlastníkem přípojky. To se možná ještě bude divit až za ním budu muset také jít. No jako jestli to do konce roku nebude dořešeno nějak, tak asi na tuhle variantu s jímkou budeme muset přistoupit, abychom na jaře mohli začít stavět.
Odpovědět
@kronecka007 No budu držet palce. Já bych šla znovu cestou té jímky ve výkresu, aby se dalo vůbec začít.
Odpovědět
Profilova fotka
@kronecka007 Jak je ten pozemek velky? Pokud dostatecne, resil bych to COV a vsakem.... Svepomoci tak 50-60tisic...
Odpovědět
U nas novym stavbam jimky nepovoluji. Pouze septik s filtrem. Ten by vam mohl zustat a nemuseli byste resit tu komplikaci s kanalizaci.
Odpovědět
@username @puhelin Když my tam tu kanalizaci máme natáhnutou až k pozemku, přijde mi to škoda zase nevyužít. Proto jsme hledali i pozemek kde bude možná kanalizace. Jinak pozemek je velký 1213 m2.
Odpovědět
@kronecka007 Delam ted prestavbu stareho domu s jimkou. V te obci je povolena verejna kanalizace, ale dum musi mit septik s filtrem (jimku vodopravni nepovolili), protoze v dobe povoleni jeste neni mozne se do te kanalizace napojit. Az bude kanalizace zkolaudovana, chteji ty nadoby po septiku a filtru pouzit jako zasobniky destove vody.
Odpovědět
Profilova fotka
@kronecka007 byli jsme přesně v té samé situaci, ale s tím rozdílem, že obec se ke kanalizaci hlásila, dělali jsme geodetické zaměření a absolvovali nekonečné běhání mezi veolií a obcí, projekt jsme měli od prvního vlastníka domu v řadě, u nás to nakonec dopadlo dobře, ale protáhlo kolaudaci o půl roku.
Odpovědět
@jirinapezl No dnes jsem byla za starostou a ten tedy prekvapive rekl,ze nema problem s tim,ze by si pripojku vzali do sveho vlastnictvi,musi se to schvalit na zastupitelstvu. Takze musim ted zkusit sehnat nejakou projektovou dokumentaci. Protahlo kolaudaci?No my to prave potrebujeme kvuli stavebnimu povoleni takze to protahne to, coz se nam moc nehodi samozrejme 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
@kronecka007 my jsme při stavebním povolení neměli problém, protože ještě veolia žila v tom, že kanalizace existuje, když jsme začali stavět zjistilo se, že v zemi nic není. Na rychlo nám natáhli kanalizaci, zahrnuli a odjeli, netušila jsem, že to bude ten největší problém do budoucna. Když jsme žádali o stanovisko veolie pro kolaudaci, přišlo zamítnutí /souhlas neudělují/. Byl to pro mě šok, šla jsem zjišťovat proč a bylo mi řečeno, že kanalizace neexistuje. Následovalo neskutečné dohadování. Byla přizvána obec. Veolie tvrdila, že kanalizaci budujeme načerno, i když už jsme byli připojení a kanalizaci dotáhli jejich zaměstnanci, ale ve stavebním deníku napsali jen, že osadili vodoměr a zmínka o kanalizaci bohužel v deníku nebyla (tenkrát mě nenapadlo, že mám na tomto zápisu taky trvat, tvářili se tehdy, že je všechny ok). Takže jsem získala projektovou dokumentaci od souseda, nechali jsem zakreslit skutečný stav (v našem případu změnu), geodet zaměřil přibližně kde je, a s těmito doklady jsem šla jednat na veolii. Asi po půl roce dohadování mi najednou mi v mailu přistál souhlas, takže jsem už do toho více nešťourala a byla jsem ráda, že ten papír konečně máme.
Odpovědět
@jirinapezl No to je tedy taky pěkný příběh :-/ Hlavně že to dobře dopadlo. I já doufám, že to dobře dopadne a nebude to trvat zase tak dlouho. My prostě kanalizaci natáhlou máme až k pozemku, ale není o tom nikde zmínka také. Takže doufám, že projektovou dokumentaci někde získám a bude stačit jen přepsat nějakou změnu užívání na řad podle nového zákona a pak si to obec vezme pod sebe a bude to v pohodě. Ještě se tedy musí pak zkolaudovat, takže se obávám, že jen tak rychle to nebude.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?