Problémy s vlastníkem komunikací, dá se bránit?

Dobrý den, potřeboval bych poradit, nebo nějaký Váš názor. Blížíme se už do finále s projektantem a za týden jdeme žádat o stavební povolení. Veškeré stanoviska od všech sítí a ostatních máme kladná. Od správy a údržby silnic jsme prvně dostali také kladné vyjádření, ale vzápětí po předání dokumentů na stavební úřad nastal problém, jedna paní ze st.úřadu kdesi vyhrabala nějakou studii, že by snad někdy v budoucnu se měla rozšiřovat silnice před mým pozemkem a že by prý někdy by měly před mou hranicí být i taženy inženýrské sítě a že musí být dodržena nějaká bezpečností vzdálenost mého plotu od komunikace. Takže to znova poslala na přezkoumání na správu a údržbu silnic, a najednou se dozvím, že plánované oplocení musím posunout o 2 metry od hranice pozemku do svého, jinak mě nedají souhlas ke stavebnímu povolení domu, oplocení a ani elektrické přípojky. Sice nevím kam to chtějí rozšiřovat, když už soused má přesně na hranici pozemku se silnicí zeď svého domu, ale zas je fakt, že prý to až na hranici postavil na černo (ne dle projektu) a tak mu to již několik let nezkolaudovali a ani neví jak ho donutit ke zbourání. Dá se proti tomu nějak bránit ? Jsem vlastník pozemku a od hranice je druhý pozemek ve vlastnictví správy silnic. Silnice je tam teď 3.třídy a je široká 4 m, hrana silnice je od hranice mého pozemku 2,5 m, a oni chtějí aby moje oplocení bylo ještě další 2 m utopené v mém pozemku i s el,antoníčkem. Samozřejmě nechci nějak zdržovat řízení, protože už chci stavět, ale můj projektant se za mé práva mlátí hlava nehlava. Že bych tak nemohl dle svého využívat svůj pozemek o hloubce 2m a délce 21 m. Takže nějakých 42 m² co bych měl mezi domem krásnou předzahrádku a samozřejmě zbytečně vyhozené peníze za tuto plochu, když na ní nebudu moct vesměs nic. Díky za Vaše náměty a rady, můj projektant zatím předělal situační výkres ta jak chce úřad, ale vůbec se to mu ani mě nelíbí, protože moc velký pozemek nemám.
Odpovědět
@zvarky pokud si postaví stavební úřad hlavu, nic s tím nenaděláš. Doporučuji jim vyjít vstříc a až dojde na rozšiřování silnice a sítě opravdu budou chtít táhnout po tvém, tak bych je pořádně podojil na věcném břemeni.
Odpovědět
to se mi moc nezdá, plot přece můžeš postavit na kraji svého pozemku i bez souhlasu, nějaký ten dráťěný, rozebíratlný. A pak přece s tím nic neudělají, když jim pozemek nebudeš chtít odprodat, tak přece nemají právo zasahovat do tvého pozemku, nebo se pletu ? A dům si třeba posuneš radši dál, ale pozemek je přece tvůj. Jak to jako zdůvodňuje úřad, jak ti ho chtějí zabavit ........ ? Já se teda za každý centimetr mého pozemku deru hlava nehlava
Odpovědět
@zvarky Máme přesně to samé. Dle územní studie můžeme mít plot až 2 m od okraje pozemku, rovnou máme tak udělaný projekt. Žíly si z toho nerveme, máme velký pozemek a před plot vysázíme ještě živý plot, protože chodník, pro který tam ty 2 m musíme nechat, obec v životě nepostaví :-)
Odpovědět
Děkuji za rady, dneska jsem to řešil s projektantem a je stejného názoru, teď ustoupit a pak je vyždímat. Buď budu chtít aby ten pozemek odkoupily samozřejmě za moji cenu, nebo za vysokou cenu povolím věcné břemeno. Teď říkal projektant že mám mlčet, a až zkolaudujeme a přestěhujeme se, pak že můžu jejich veškerou činnost v jejich stavebních řízeních brzdit. Tak zatím přemýšlím jestli koupit rozebíratelný plotek, nebo po těch 2 metrech postavit z facebloku zídku s laťkama a před zídku vysadit túje. Všem moc děkuji za názory.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?