Projekt souseda

Zdravím soused si chce postavit dům 3,5m od hranice čímž sice dodrží veškeré předepsané vzdálenosti ale má dům na dvě patra s balkónem k nám a do celé naší zahrady uvidí opravdu jak na dlani. Snažil jsem se sním domluvit aby tam měli třeba zástěnu směrem k nám s tím on ale nesouhlasí. Jde se proti tomu něják bránit? Děkuji
Odpovědět
myslím že ne.
Odpovědět
Pokud dodrží veškeré předepsané nařízení, bude těžké proti tomu jít. Myslím, že v tomto není moc možností a z Vaší strany je pak už jen potřeba vymyslet to, jak mu ten výhled zastíníte - například stromem.
Odpovědět
Profilova fotka
Chápu vaše rozhořčení ale bohužel nemůžete nic. My máme se sousedem 11 m mezi sebou (7 my, oni 4). Na tu stranu tam máme okno od ložnice a dětského pokoje oni mají kuchyň. My musíme mít zatažené závěsy aby oni nám tam nekoukali jinak vidí až do postele... Tak hrozně mě to vytáčí ale nezmůžu nic akorát čekat až vyrostou stromy které jsme před okno vysadili. Druhá možnost dát si do oken zrcadlove folie. Ale to není levná záležitost.
Odpovědět
My sousedům vidíme vlastně do celého domu a na celou zahradu, byt je mezi našemi domy určitě 10m+. Naštěstí ani jeden z toho neděláme drama a oba se těšíme, až nám narostou stromy.
Odpovědět
Jak daleko by dum byl od vaseho domu? Muzete podat namitku - treba predlozit studii osluneni.
Odpovědět
@puhelin Toto pravděpodobně neprojde, na stínění skoro nikdy prakticky nedojde. Pokud soused dodrží regulativy, stavět může. Nikoho nezajímá, že vám bude okukovat partnerku u bazénu. Jediná možnost pak je živý plot z pětimetrových topolů. Ale pozor, pokud budou mít stromy více než 3 m a budou méně než 3 m od plotu, může soused požadovat jejich zakrácení, pokud od nich odpadávají na jeho pozemek třeba větve atp.
Odpovědět
@skunkos Muzou, muzou zkusit podat namitku. Je to jejich pravo ze zakona. Ze to mozna smetou ze stolu je vec jina...
Odpovědět
@puhelin mezi domy by bylo 7 metrů
Odpovědět
Já sice nejsem že bych nutně potřeboval úplné soukromí spíš mám strach že si budou na balkóně grilovat nebo cokoli pořádat a nebylo by mezi domy nic i na ten strom je mezi domy málo místa
Odpovědět
Profilova fotka
@davyjones proč by grilovali na balkóně, když budou mít zahradu? :-D
Odpovědět
@davyjones To bohuzel zakon umoznuje. Presne tak vypadaji dnesni satelity 😞 A vy jim domem clonit vyhled z balkonu nebudete? Ze by to prehodnotili a nedavali ho tam? Necim je odradit... Jinak teda, dnes uz jsou balkony prezitek. Kdyz maji zahradu, na balkone skonci jen truhlik s muskaty a susak na pradlo. Treba tam nakonec ani chodit nebudou... Draha legrace. 3,5 m od plotu v zakone neni (jen je to spravedlive rozpulene), proto jsem se na tu vzdalenost ptala.
Odpovědět
@puhelin Jasný, tak to bylo myšleno.
Odpovědět
Článek se načítá
Bohužel nic, vy mu jen zpozdíte zbytečně stavbu a budete mít vztahy na nože...
Odpovědět
@davyjones Proč je vlastně takový problém, že vás uvidí na zahradě? Podle mě, pokud jste chtěli být neviděni, tak jste si měli koupit pozemek buď dostatečně velký, nebo na samotě.
Odpovědět
Nevidim se, ze jste nastvani. Pamatuji si jak nam jedna rikala, ze jejich sousedi vedle maji taky barak na patro a oni v te urovni maji bazen. Jeji soused vysel na terasu a zacal ji nahlas chvalit plavky a blbe kecy okolo. Kdyz nekdo vyjde na terasu, tak podle me neudelas nic, leda tak opravdu vysoky strom. Nezavidim...
Odpovědět
@alipo Takže oni nejezdí na žádné veřejné koupaliště, nikam k moři a kdyby soused jen stál u plotu a ty plavky pochválil, tak co? Jestli tohle někomu vadí a má s tím porblém, tak prostě musí bydlet na samotě.
Odpovědět
Profilova fotka
@davyjones tak grilovat na balkoně? Od toho mají snad zahradu ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin a 3,5 m od plotu být musí a 7 m mezi domy, ne to kvůli požární správě.. pak jde zažádat ještě napr o výjimky napr o menší vzdálenost to jsme měli my ale my na druhé straně už nikoho mít nebudeme..
Odpovědět
@teresh07 3,5 metru nikde neni stanoveno. Jen 7 metru mezi rodinnymi domy (popr. 10 metru mezi rekreackami). Pozarni zprava s tim nesouvisi. Pozarne nebezpecny prostor se pocita pro kazdou stavbu zvlast. Nemel by zasahovat k sousedovi na pozemek. Kdyz uz by zasahnul, nekde pozaduje st. urad vecne bremeno na tu oblast u souseda.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin tak to je zajímavý ze někomu by to pak v jiném případě nevyhovovalo a tím by pak neprošly na stavebním úřadu.. 😄 ale nehádám se.. neříkám ze je na to vysloveně zákon, ale podmínka u stavebního úřadu napr to je
Odpovědět
@teresh07 Jestli pozaduji 3,5 m a nemaji to napr. v uzemnim planu, pak to neni pravne vymahatelne. Souhlasim, ze kdyz nekdo koupi uzky pozemek a soused stoji bliz, neni to fer.
Odpovědět
Samozřejmě neznám všechny souvislosti ani jsem neviděl projekt, ale podle popisu situace si myslím, že se dá bránit. Existuje rozsudek NSS, který je precedentem v tomto ohledu viz. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/abs... bohužel si nevzpomínám na jeho číslo, snad si dokážete vyhledat. Vzpomínam si na školení, kde bylo řešená právě tato problematika ohledně oken 2.NP - že se má postupovat přiměřeně. Nicméně bylo tam i řečeno váš případ pokud by si soused chtěl postavit terasu ve 2. NP s výhledem na sousední pozemky může se to brát jako jíž nepřiměřený zásah do soukromí.
Odpovědět
@kluzo v odkazu se pise: Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že stavba takové terasy, ze které je velmi dobrý výhled k sousedům, je na rozdíl od oken nebo vikýřů zásahem do soukromí. Úřady proto mají možnost takovou stavbu nepovolit, případně nařídit její odstranění.
Odpovědět
@petraxname terasa nebo balkon to je snad stejné, říkam projekt jsme neviděl, tazatel píše, že soused si chce postavit balkon 2. NP a že bude vidět na celý jeho pozemek tj. zahradu RD - předpokládam že tam bude obyvací část. V takovém případě lze hovořit o trvalém narušení soukromí. pokud tam samozřejmě bude třeba jen ložnice v takovém případě se jedná o jiný rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 19.10.2016 č.j. 2 As 168/2016-28" ovšem právě tam ty okna povolil - každý rozsudek je vztažený na danou stavbu - třeba lze něco spatřovat a pokusit se dát námitky. Ať pak SÚ rozhodně anebo kraj potvrdí.
Odpovědět
terasa nad úroveň plotu tj. min výšky 1,80 m - 2,00 m je skro již 2. NP
Odpovědět
Tam bych chtěl bydlet....máme super sousedy a to je k nezaplacení, takovéhle soudní spory a tahanice, že mi někdo vidí na zahradu, to bude ráj na zemi....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?