Prosím pomoc - termíny stavebního povolení

Bohužel, nedokážu nikde najít přesnou odpověď. Doufám, že někdo s tím bude mít zkušenosti a poradí mi. Raději vše popíšu konkrétně :-) Kvůli nemožnosti sehnat jeden podpis souseda jsme na stavební úřad museli podat žádost o sloučené územní a stavební řízení. V březnu (konkrétně 21.3.) nám přišel dopis, že 25.2. jsme podali žádost o stavbu rodinného domu. Termín řízení (kdy se mohli účastníci podívat na naši dokumentaci) byl stanoven na 27.4. Termín uběhl, nikdo se neozval, takže je vše v pořádku. No, a co teď... Milostivá paní ze stavebního úřadu mi sdělila, že jakmile bude posílat další dopisy na účastníky, tak se nám ozve, že nám to stavební povolení předá, zaplatíme správní poplatek a bude se čekat... A teď dvě věci... je nějaký termín, který musí být dodržen, než nám zavolá? (Mám chuť ji urgovat každý den..) A kolik dní musíme počítat, že bude trvat, než budeme moci začít stavět? Někde jsem četla, že je to jen 14 dní od odeslání dopisů účastníkům a povolení nabude právní moci, někde zase, že je to 10 dní tzv. fikce doručení a pak 14 dní, než to nabude právní moci, takže celkem zhruba měsíc... Díky za všechny rady :-)
Odpovědět
Pracuji na SÚ.. :-) Společné územní a stavební řízení je zpravidla několika měsíční řízení (samostatné územní trvá 90 dní a stavební 60 dní) a vzhledem k přístupu některým stavebním úřadům to chce zjevně trpělivost. Nejdříve se společné územní a stavební řízení zahájí, ve kterém se stanoví lhůty pro podání námitek a připomínek, včetně vyjádření k podkladům. Po uplynutí této lhůty, ve vašem případe po 27.4 by měl stavební úřad již vydávat rozhodnutí, kterým se stavba umístí a povolí zároveň. Avšak rozhodnutí nebude pravomocné. Rozhodnutí nabývá právní moci 15 dnem od oznámení doručení písemného rozhodnutí do rukou účastníka řízení. V případě, že některý z účastníků si rozhodnutí nepřevezme, počítá se fikce doručení od data zásilky, kdy byla připravena k vyzvednutí 10 dní + 15 dní. Pokud by paní na SÚ byla natolik rychlá a hned po 27.04 vydala rozhodnutí tak pokud by šlo velice dobře, koncem května by rozhodnutí mohlo být pravomocné a vy byste mohli kopnout ;-)
Odpovědět
@sanysobotkova Děkuji moc za perfektní odpověď. Přesně tohle jsem potřebovala vědět! :-) S rychlostí to bývá na našem úřadě problém, ale vypadá to, že jak už to postoupilo do další fáze, tak se nás chce paní úřednice rychle zbavit :-) Takže teď čekáme na telefon, kdy si dopisy převezme poslední účastník (posledně si je převzali všichni, ale vsadím se, že teď budeme mít smůlu a budeme čekat těch 10 dní :-D) Každopádně jsem ráda, že by se to vešlo do konce května. A slyšela jsem ještě o nějakém oznámení stavebnímu úřadu, že chceme začít, že to prý snad musí být 14 dní před zahájením prací...? (Vynětí z půdního fondu se nás netýká, tam vím, že se to oznamovat musí, ale u toho stavebního úřadu mi to přijde zbytečné, když nám dají ten papír "Stavba povolena", tak je přece nelogické jim ještě oznamovat, že fakt chceme začít :-D)
Odpovědět
Nemáte zač :-) Jinak nebojte určitě se dočkáte a užijete si stavby ještě až až. Hlavně ať jde vše hladce a je vše podle Vašich představ 8-) Jinak ano i po těch všech peripetiích se oznamuje započetí stavebních prací stavebnímu úřadu. Vyplývá to ze zákona, je to povinnost stavebníka. No zase něco, co zákonodárci vymysleli, aby nebyla náhodou nuda ;-) Nevím jak na kterém SÚ a jakou formou požadují oznámení, já jsem nenáročná, mě postačí mailem hodit echo, kdy byla stavba započata, jaký je dodavatel (název, sídlo), u svépomocí započetí stavby, jméno a číslo autorizace stavbyvedoucího či stavebního dozoru a tím jsem jako úředník spokojená. Vytisknu, vezmu, založím do spisu a založím hluboko do skříně, nevytáhnu dřív než u kolaudace. Neřeším jestli je to opravdu 14 dní před zahájením nebo už práce probíhají. (to už bych vážně se musela ukousat nudou, abych řešila kde co ;-) ) Jsou i tací, kteří se neozvou vůbec a nelámeme to přes koleno. Je to hodně o přístupu SÚ, pravda, že někteří navymýšlejí kde co ;-) Můžete to pojmout formálněji a na kus papíru jím těm pár řádků doložit a SÚ si to založí :-)
Odpovědět
Uvidíme, co bude naše paní požadovat :-) Ale jelikož začíná být čím dál více příjemná, jak už se blíží ten čas, kdy nás asi taky založí do skříně, tak by možná stačilo jen oznámení bez nutnosti dodržet oněch 14 dní. Ale i kdyby to požadovala přesně, tak 14 dní už není ve srovnání s několika měsíci, co čekáme, ničím :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@sanysobotkova Tak teď jsem právě objevila Ameriku ;-) Na životní prostředí jsem echo dala, že začínáme (lvůli vyjmutí), ale na SÚ mě t otedy nenapadlo ani jsem to nidke nevyčetla. A už vesele stavíme. Tak nevím, jestli to mám nechat být a tvářit se nevědoucně při kolaudaci anebo si teď vzpomenout a nahlásit to s půlročním zpožděním :-(
Odpovědět
@slabici Stavební zákon § 152 odst. 3 písm. a) tam to je ;-) Záleží jestli Váš SÚ chodí na kontrolní prohlídky jednotlivých fází stavby, pak by bylo za vhodné, aby věděl, že stavíte :-) Jinak být Vámi si s tím nedělám těžkou hlavu, buď dodatečně na SÚ zaslat, že se staví anebo to nechte běžet ležet, zkolaudujete i bez toho a pokuta za to není. Maximálně byste dostali vyhubováno, záleží jak, která úřednice na tom bazíruje 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sanysobotkova Díky. Koukám na společný souhlas a tam o tom není ani slovo, že bychom měli něco hlásit. Na tom dokumentu o vyjmutí to bylo. Tak to jsem trochu v klidu, fakt netuším a nevím, že si mám číst stavební zákon, abych mohla začít stavět, když na to mám stavební firmu ;-) Naše paní není z nejpříjemnějších, ale snad nebudou problémy.
Odpovědět
@slabici pak je to, ale chyba SÚ jelikož ten by v poučení ať už rozhodnutí či opatření (ohlášení či společného ohlášení) měl vždy tyhle povinnosti stavebníka uvést, aby se právě vyhlo tomu, že to lidé neví a pak se diví. Ne nadarmo se tomu říká poučení ;-) Chápu, že jako laik se v tom musí člověk zcela ztrácet :-) Proto bych to jako po lidské stránce brala jako úředník v pohodě, ale ne zcela mají pochopení. Stavíte už nějaký ten měsíc, stavějte dál a nelámejte si s tím hlavu :-)
Odpovědět
@sathine Já bych z toho vědu velkou nedělala, prostě to hlavně oznamte ať je to v pořádku a směle vesele stavějte :-) Kdepak stavíte? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sanysobotkova S dovolenim se vmisim do konverzace a vyuziji Vasi odbornosti. My resime "Zmenu stavby pred dokoncenim". Koupili jsme starsi dum a zjistili, ze puvodni majitel udelal nepovolene stavebni upravy na dome v ramci vydaneho stavebniho povoleni a jeste nemel ty zmeny (povolene) zkolaudovane. Zaroven i my mame v umyslu trochu bourat v obvodovych zdech a resime to tedy spolecne ve "zmena stavby pred dokoncenim". Jaky je tady postup ze strany SU? Na SU uz jsme dodali projektovou dokumentaci spolu s podpisy sousedu, kteri se nam podepsali na vykresy. Dekuji.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@sanysobotkova Dobrý den, mohla bych využít toho, že pracujete na SÚ, určitě budete znát odpověď :) Máme zahájené společné řízení na dům, kde lze uplatnit námitky do 15 dnů od doručení oznámení a po této době lze v průběhu následujících 7 dnů nahlédnout do spisu. Chtěla bych se zeptat, jak zjistím, kdy skončilo 15 dní a začíná běžet 7 dní. Na doručení fikcí je 10 dní. Těchto 10 dní se počítá vždy, i když si dopis jednotliví účastníci převezmou? Jak se případně dozvítm, že si dopis účastníci převzali a 15 denní doba již skončila? Snad pochopíte o co mi jde ;) Děkuji za případnou odpověď
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?