Rekonstrukce/demolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li máte někdo zkušenosti s podobným plánem jako máme my. Situace se má tak: Koupili jsme pozemek, na kterém momentálně stojí dům velikosti cca 220m2 (obdélníkového tvaru), který leží na hranici pozemku. Odstup od sousedového domu je asi 6 metrů (od druhého asi 15m). Náš plán je momentálně zbořit asi třetinu domu v rámci rekonstrukce a postavit tam nový. Poté bychom zbourali i zbývající část domu. Nicméně jsem zde našla jen jednu podobnou diskuzi a nic okolo toho. Tzn. zda-li se musí žádat v rámci tohoto procesu o demoliční projekt, zda-li se musí potvrzovat uložení sutin, zda-li se musí postupovat dle nynějších norem (tepelné čerpadlo, rekuperace, počet a velikost místností apod.). Prostě nás zajímá, kdo to už řešil, jestli by šel znovu touto cestou (nebo by spíš volil demolici starého a následně vyřízení klasického stavebního povolení). Děkuji za názory.
Odpovědět
@domekstavim Na odstranění (i části) stavby budete vždy potřebovat povolení/souhlas od stavebního úřadu. Zrovna tak na výstavbu nové (i části) stavby budete vždy potřebovat povolení/souhlas stavebního úřadu. Prostě je úplně jedno, jak to nazvete, jestli rekonstrukce, nebo demolice + výstavba. Rozhodující je, co budete skutečně dělat. A Vy budete bourat a pak stavět. Ta nová stavba samozřejmě bude muset odpovídat současným požadavkům zákonů, vyhlášek i norem.
Odpovědět
@domekstavim Zalezi, jestli mate kde bydlet a tedy mate cas na postupnou prestavbu, nebo spechate. Nebo v casti budete bydlet apod. Ja jsem vsema deseti za novou stavbu, vc. zakladu. U rekonstrukce budete neustale delat ustupky kvuli nosnym prvkum, rozvodum, ... A stale nachazet nove kostlivce ve skrini v podobe nevyhovujicich prvku, ktere bude nutne vymenit.
Odpovědět
Já bych šel do rekonstrukce, když vezmu v potaz dnešní normy velice přísně hlídané a ceny materiálu. Pokud to zvládnete sami, tak je odpověď jasná
Odpovědět
@vladimir_sacha Normy musite dodrzet i pri rekonstrukci.
Odpovědět
Profilova fotka
@domekstavim rozhodně demolice papírové to bude stejný a budete mít nový dum
Odpovědět
@domekstavim jak na bourací tak stavební práce potřebujete souhlas stavebního úřadu a tim pádem projekty. A dále záleží na úředníkovi co bude vyžadovat o likvidaci sutě. Zda bude chtít nebo ne . To samé i o krytině jestli máte eternit můžou určit způsob likvidace.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi. Budu reagovat obecně. Četla jsem na té jedné diskuzi, že by snad šlo postavit nový dům výměnou cihly starého domu za cihlu nového domu (obrazně řečeno). Tak proto se ptám, jestli to tak opravdu jde a vyhneme se papirum.
Odpovědět
@puhelin Právě na stavbu máme neomezeně času. Nikam nespechame, jen nevíme jestli se dá vyhnout zbytečným formalitám a řekněme i dost nákladům navíc.
Odpovědět
@domekstavim Musite to zlegalizovat obdobnym mnozstvim dokladu a dokumentu, tak jako byste staveli novy dum.
Odpovědět
@domekstavim "Papírům" se nemůžete vyhnout. Bude to nová stavba, musí odpovídat současným požadavkům a je třeba ji řádně povolit. To, co popisujete, je na stavebních úřadech známo jako tzv. salámová metoda, a úřady jsou na ni hodně citlivé. Jsou i metodicky vedeny nadřízenými (krajskými) úřady, aby k tomu nedocházelo. Zvláště když by došlo k jakémukoliv zásahu do nosných konstrukcí. Rozumím Vám, že Vás to napadlo, ale oficiálně je to naprosto neprůchodné.
Odpovědět
@domekstavim Záleží, v jakém stavu je současný barák, ale rekonstrukce se skoro vždy vyplatí mnohem lépe, než novostavba. Jinými slovy, za stejné peníze MNOHEM více muziky. Nejvíc samozřejmě ušetříte, pokud se budete držet původní koncepce domu - stejné rozmístění oken, dveří atd. Na výměnu oken za stejný rozměr, nebo na zateplení, žádné povolení nepotřebujete. Na změny v interiéru také většinou nic nepotřebujete, dokud se nezasahuje do nosných konstrukcí apod. Povolení budete vesměs potřebovat až pokud budete přidávat okno, nebo zasahovat do nějakých nosných konstrukcí. Ale i tak to bude mnohem méně papírování než s novostavbou. Navíc než dostanete to povolení, tak můžete začít s těmi pracemi, které povolení nevyžadují.
Odpovědět
@milanq Projektanti to v textove casti nekdy nazyvaji "postupna vymena nevyhovujicich prvku", coz v rozumnem (do oci nebijicim) mnozstvi bez povoleni pruchozi byva 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?