Rekreační stavba 25 m2

Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenost nebo umí poradit: Po dlouhém zvažování jsme se rozhodli pro stavbu rekreačního domku. Pozemek je veden jako zahrada, lze zde stavět. Naše původní představa byl sezónní zahradní domek o ploše 48m2. Nicméně úřední šiml nám celkem vzal chuť do čehokoliv se pouštět, vzhledem k tomu, že papírování by bylo stejné jako při stavbě RD. A teď dotaz: Byly by všechny povolovačky stejné i v případě, že by se jednalo o stavbu do 25m2? (Případně dvě vedle sebe ;-)) Jde o to, že by tam byla obytná plocha, hygienické zařízení atd.a na pozemku nestojí a nebude stát žádná jiná stavba. Bere se v tomto případě v potaz malá plocha stavby? Doufám, že jsem to napsala srozumitelně a děkuji za případné odpovědi, postřehy nebo rady. Markéta
Odpovědět
Bez povoleni a umisteni muzete na pozemku mit jednu stavbu, jaka ma byt vam rika par. 79 stavebniho zakona, pism. o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení nebo náleží k provozním celkům, které jsou jaderným zařízením, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, Jeste si zjistete na uzemnim planu, jestli je pozemek vhodny pro umisteni stavby pro rekreaci a jestli je pozemek v zastavenem uzemi obce.
Odpovědět
Děkuji za odpověď. OK, chápu, že tedy musí být jedna, mohla by být na patro. Ale není mi úplně jasná ta věta "stavba, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci". Je to bráno jako další stavba k něčemu? Jakože mám dům a k němu si postavím zahradní domek, na který už nebudu muset mít ohlášku? Ptám se proto, že se mi nějak plete, že když jsme byli na SÚ sbírat info, říkal úředník, že škoda, že to chceme tak velké. Že kdyby to byla stavba do 25m2, měli bychom to jednodušší. Ale je možné, že se pletu, těch informací bylo hodně najednou. A teď se to snažím dohledat a ztrácím se :-| Chtěla jsem posbírat zkušenosti, než na úřad půjdeme znovu.
Odpovědět
@marska81 Proste je to jedna stavba pro bydleni nebo rekreaci. Jedno nadzemni podlazi znamena, ze dum je prizemni. S patrem byste se stejne do 5 m vysky nevesli... Jednodussi znamena, ze staci dodrzet podminky dane zakonem a vyhnete se papirovani pres urady.
Odpovědět
@puhelin Jasně, děkuju za upřesnění, moje chyba. Leda by se to dalo vyřešit jedním vysokým stropem nahoře s "loftem" na přespání... No stejně to spíš vidím na ty úřady :-S
Odpovědět
@marska81 To by urcite moznost byla. Musite to promerit, abyste se vesli a nebouchali se do hlavy lezenim do postele.
Odpovědět
@puhelin : Nevim zda to chapu spravne, ale zil jsem doted v domneni, ze toto ustanoveni se vztahuje prave na stavbu do 25m2, ktera vznikne na pozemku s jiz postavenym RD. Pokud na pozemku nic neni, nemuze se tam bez povoleni nebo ohlaseni nic stavet.
Odpovědět
@wries To platilo do 31.12.2017. Po tom dni se to rozsirilo na rekreacky. Ale nadale plati, ze posledni slovo ma stavebni urad. Evidentne by jim to proslo, jestli by podle jejich urednika stacilo mit tu stavbu do 25 m2 (to pise @marska81 v 16:01)
Odpovědět
@puhelin Ano, rozšířilo se to na rekreačky, ale jen jako doplňková stavba ! §79, 2, o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
Odpovědět
@pepitocz To same jsem tu kopirovala taky. Nicmene podle toho, co psala @marska81 by jim to na jejich pozemku podle jejich referenta proslo i presto, ze zadnou takovou rekreacku tam jeste postavenou nemaji. Me to neprekvapuje, kazdy urednik si jede vlastni postup. :)
Odpovědět
@puhelin Omlouvám se, já to tvoje nečet :-| Úředník říkal, že by to bylo jednodušší. Ano - jen územní souhlas a nebude ani ohlášení ani povolení. Jenže stavba nesmí obsahovat obytné místnosti. Takže kůlna na nářadí. Já bych do toho takto nešel.
Odpovědět
@pepitocz Ja v tom rozdil v komplikovanosti u souhlasu a u ohlasky nevidim. Oboji zdrzuje stejne. Ale to je na nich, jak to vyhodnoti :)
Odpovědět
No já jsem sama zvědavá, co nám na SÚ řeknou. Ta věta je strašně blbě zformulovaná, i proto jsem sem psala. "Jsou to tedy stavby...bla bla...na pozemku rodinného domu NEBO stavba pro rodinnou rekreaci". To, že je možné takto rekreační stavbu postavit, nám dnes potvrdila i známá, která nám měla dělat projekt na ten původní větší domek. Ale určitě pro nás bude nejpodstatnější to, co řekne úředník :-S Malá stavba pro nás není zas až takový problém, jen bychom přemístili spaní na loft. Jinak na pozemku stojí už několik "staveb" - dva zahradní domky, dvě šopy, unimobuňka předělaná na zahradní "chatu" :-D ...vše samozřejmě bez čehokoliv, protože to tam stojí už mnoho desítek let. Pouze jeden zahradní domek je "jen" cca 10let starý, rozloha taky do těch 25 m2. Nic jsme nikde nehlásili. Jinak na pozemku nestojí žádný RD, je to prostě zahrada.
Odpovědět
Článek se načítá
@pepitocz Podle toho, co jsem načetla, toto upravují dva paragrafy 103 a 79. V par.79 se nepíše o podmínce pozemku s RD (pokud beru jako rozhodující tu druhou část souvětí za spojkou NEBO) ani o tom, že stavba nesmí obsahovat obytné místnosti. To se píše v té 103.
Odpovědět
@marska81 v §79 odst. 2 o) se píše o podmínce stavby na pozemku RD nebo stavby pro rekreaci, NEBO je tam jako spojka souřadící. Takže pokud tam nebude hlavní objekt, tak ÚZEMNÍ SOUHLAS nebo UR. V §103 se píše jednoznačně, že bez ohlášení (ale s UR nebo US) jedině pokud tam nebudou obytné či pobytové místnosti. A pozor na "je v souladu s územně plánovací dokumentací".
Odpovědět
@pepitocz Zítra zajedeme na SÚ, tak uvidíme, co nám řeknou. Pan úředník je takový jouda, ale co vím, tak nemá úplně potřebu házet lidem klacky pod nohy. Pozemek máme na vesnici, resp.okrajovém obvodu velkého města. Na ulici a v okolí je všechno - starší RD, zahrady s novými RD, zahrady podobné jako naše a my sousedíme po jedné straně pozemku se Zahrádkáři. Naproti přes cestu bývalo za mého dětství pole, teď tam vyrostl satelit. Takže se stavbou jako takovou určitě problém nebude.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízen, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci nemusí mít povolení!
Odpovědět
@zdenek_vintr A jaka je pointa vaseho prispevku? (ktery ovsem neni fakticky uplny)
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin že opakování je matka moudrosti 🤭😁
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@marska81 Dobrý den, můžu se zeptat, jak jste na úřadě dopadli? Budeme řešit prakticky to samé 🙂 Děkuji.
Odpovědět
@pajur Máme postavený "sklad zahradního nábytku" 😉 Na úřadě byli velmi vstřícní 🙂
Odpovědět
@marska81 A mate na to doklad? I od katastru? Ptam se ze zkusenosti. Ted vam to proslo, ale pokud se zmeni urednik a katastr bude delat revizi v uzemi, papirovani se nevyhnete a jeste budete nastvani.
Odpovědět
@puhelin S tím se musí počítat...
Odpovědět
Tak na našem úřadě jsou zřejmě mnohem přísnější. Jediné, co si podle nich můžeme na prázdném pozemku (v zastavitelném území) postavit před tím, než budeme mít vyřízené povolení na hlavní stavbu (tzn. rodinný dům), je plot. Nějaký sklad zahradního nábytku prý nepřipadá v úvahu. Nicméně uvažuju, zda by se nedalo využít §79 odstavce 2 n), který říká, že bez rozhodnutí o umítění stavby a bez územního souhlasu lze postavit "skleník do 40 m zastavěné plochy a do 5 m výšky umístěný v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranice pozemku, bez podsklepení". V územním plánu se uvádí, že přípustné využití pozemku je pro "stavby a zařízení zahradnictví". Na druhou stranu, napřípustné využití je pro "zemědělské stavby a stavby a zařízení pro chov i sportovně rekreační využití hospodářských zvířat". Takže teď jenom musím zjistit, jestli je skleník stavba pro zahradnictví nebo pro zemědělství 🙂 Mám takový nápad, že bych postavil malý skleník, ke kterému by bylo přilepeno "zázemí pro pěstování", jehož součástí by bylo i malé posezení 🙂 Co si o tom myslíte? Má šanci to v případě, že to někdo nahlásí, projít?
Odpovědět
@pajur Sklenik urcite neobsahuje obytnou mistnost, prostor pro hygienu, zazemi pro vytapeni. Tohle neprojde.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?