Soudní spor se sousedem - ano či ne?

Dobrý den, před 2,5 lety jsem dostala od mé mamky malí pozemek. Je vedle parcely s mým otcem a bratrancem. Všichni zprvu souhlasili, tak jsem se dala do vyřizování všech potřebných dokumentu. Přišla jsem za bratrancem aby mi projekt podepsal a řekl, že nepodepíše, ofotil si projek. Dok. Bez mého vědomí a pak to začlo. Pořád mu něco vadilo a já pořád předělávala až teda vše splňuji podle jeho požadavků. Ale přesto mi stavbu nepovolil a dal to i na Kraj . Že musí komfortně využívat můj pozemek a nesouhlasí s územním plánem. Po půl roce to přišlo zpět a kupodivu ho zamítli, ale paní na stavebním udělala pár chyb.A vrátili to na nové řízení. A k připomínkám tam dal, že mu budu stínit tak mu napsali, že se může vyjádřit v dalším řízení. Nevím jestli se sním mám dát do soudního sporu. Právník mi to moc nedoporučuje. Máte někdo zkušenost? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@swaty Ježíš proč to ty lidi dělají...proč jsou kolikrát sousedi takoví kojoti a navíc rodina... Neporadím Vám, zda jít do soudního sporu nebo ne, ale asi bych se poradila s jiným právníkem, než který Vám řekl, že by do toho nešel... Přeci nebudete tam stavět panelák ne? Nebo sousedovi bude vadit i zasazena jabloň? A proč potřebuje komfortně využívat pozemek? V čem konkrétně je omezen jako?
Odpovědět
To ofoceni PD je v poradku. Kdybyste sli rovbou do rizeni a nezadali ho o podpis primo vy, ale st. urad ho vyzval k podani namitek, muze si to same vyfotit primo na st. uradu, bez vaseho souhlasu. Ja bych se takoveho pozemku asi vzdala, podle me vam zavidi a nedokazu si predstavit zit vedle takove vysirky. Pozemek byste mohli prodat a kdyby ho koupil nekdo, kdo neni z rodiny, mohl by s nim vymest snadneji. U vas chapu, ze je tezke se poustet do sporu s vlastnim pribuznym, nedela to dobrotu v ramci cele rodiny.
Odpovědět
Nerada bych se vzdala pozemku a představu mít na něm svůj vysněný dům. I z toho důvodu, že je otec nemocný a sestra bydlí daleko. Když jsem oslovila i jiné právníky a řekla paní na úřadě a o co se jedná vždy byla nějaká výmluva 🙈 že se do toho nechtějí pustit. I starosta mi oznámil, že se mám odstěhovat z města místo aby bratranci domluvil. Člověk se jen honí z práce do práce a pak lidi závidí. Bohužel bratranec nemovitost dostal a nemusel nic kupovat. A komfortně aby tam skladoval nepotřebné věci.
Odpovědět
@swaty Za takovych nesmyslnych namitek by vam mel krajsky soud uz davno povoleni potvrdit. Ted predpokladam vratili vec zpet na vas st. urad k novemu projednani. On ma nejakou spriznenou dusi ve vedeni mesta, nebo proc ho v techto aktivitach podporuji?
Odpovědět
@puhelin paní na stavebním zná architekta co mu radí rovněž můj další bratranec 🙈hold velka rodina. Ano bude další řízení. Absolutně nevím co se děje. Jeho věty typu nesouhlasím s projektovou dokumentací a mám na odvolání právo je jak pokažený gramofon 😰
Odpovědět
Neni duvod soudit se se sousedem, pockala bych si na rozhodnutí stavebniho uradu, s namitkami souseda by se mel SU spravedlive vyporadat. I ja natrefila na prejici sousedku, ktera podavala vsemozne namitky, ale rizeni mi pouze protahla, stavbe nemohla zabranit.
Odpovědět
@petraxname Pokud se odvola proti povoleni, muze se to do nekonecna tocit v zacarovanem kruhu :( Jestli jim to ted kraj vratil zpet k novemu projednani, aniz by sam rozhodl, kdovi, jestli to priste neudela znovu :(
Odpovědět
Profilova fotka
Bratranec je z matčiny nebo otcovy strany? Možná bych to zkusila prolomit přes jeho rodiče (teta/strýc).. pokud mají tedy v rodině aspoň takové vazby, že to bude stát za pokus. Držím palce! Mmch moje sestra má něco obdobného se svojí skorošvagrovou.. tam jim sice domy na sousedících pozemcích už stojí, ale pořád jí něco vadí.. konkrétně třeba parkování .. ač před jejich plotem natož bránou nikdo neparkuje, ona nesnese ani auto před plotem u sestry .. má prý malo místa na výjezd... vyjel by tam i tank, ale holt potřebuje prudit...
Odpovědět
@puhelin pokud se nekdo odvola proti rozhodnuti,tak da stavebni urad prostor druhe strane k vyjadreni a vec jde na kraj. Kvalitni rozhodnuti se nevraci, ale potvrzuje. Ma sousedka vznesla opozdene namitky proti udělené vyjimce, byly ji zamaznuty jako opozdene. Prostě neni mozne zazalovat souseda za to,ze uplatnuje sve pravo vznaset namitky proti stavbe, byť se mohou zdat jako idiotske.
Odpovědět
A opravdu chceš tam stavět a žít? Stojí ti to za to?
Odpovědět
@petraxname Bohuzel to mozne je. Znam i rizeni, ktere se vratilo 8x k novemu projednani, protoze ty strany (RD vs. restaurace) se proste nedokazi dohodnout, komunikuji spolu pouze pres pravniky a soused stale dokola pise nove a nove odvolani. Stavebni urad je bezmocny, protoze kraj to nechce rozhodnout. Opozdena namitka je samozrejme jeji chyba a neni to nic, co by melo zpusobit zamitnuti rozhodnuti, ale pokud se proti tomu rozhodnuti odvola, muse tim nadrizeny urad zabyvat.
Odpovědět
Profilova fotka
I kdyby to všecko vyšlo a stavba se povolila, nedokážu si představit život vedle "takového souseda" který bude neustále dělat peklo, naschvály apod. a byt věčně z takového člověka ve stresu. Jak se znám tak já bych to vzdala a raději bych sehnala pozemek o kousek dál.
Odpovědět
Článek se načítá
Bohužel bydlíme ve stejném domě zdědil byt po babičce. Který stavěli moji rodiče. Takže k hrůze ho mám v přízemí. A bohužel s jeho rodiči komunikovat nejde. ( otcova strana) A koupit pozemek u nás jsou pozemky šíleně drahe v rámci milionů a jako samoživitelka se na nedostanu. A soudit se ? Kdyz jsem vzdy zaním došla vždy si něco vymyslel nechci okna predelej to , nechci na mou stranu komín predej to, udělej to tak at nepotrebujes můj podpis posun se. Takze vse jsem splnila co po me chtěl a přesto to dal na kraj jeho námitky zamítli jen SÚ pochybil v někretých věcech.
Odpovědět
@swaty Ted me asi všichni odsoudíte, předem se omlouvám, ale pokud paní opravdu chce stavět, tak já bych mu pohrozila, že když bude dělat problémy a nepodepíše me to,tak pozemek prodám tmavším spoluobčanům :-)
Odpovědět
Rozhodně bych pozemek prodala a získané peníze použila na nákup jiného, někde poblíž.
Odpovědět
Bych se na souseda prostě vykváknul. Může si plkat, co chce. Pokud budete mít projekt, který bude v souladu s územním plánem i regulativy, tak vám stavební úřad prostě povolení dát musí, kdyby nedal, tak vám ho musí dát nadřízený stavební orgán.
Odpovědět
@swaty Pokud splňuje zákonné normy, tak povolení dostaneš. Jen to může prodlužovat. Pokud to soud vrátil pro chyby SU tak snad to už příště bude ok. Prostě buď trpělivá.
Odpovědět
Vubec tomu nerozumím, cos s ním řešite. Nám sousedka také nedala podpis na ohlášku,Dále jsme se s ní už nebavili, upravili projekt dle platných regulí obce, aby vše splňovalo a předložili stavebnímu úřadu... Sousedka si vymýšlela, okna tady a tam a celý dům doprava, doleva...Nemělo cenu se s ní domlouvat. Nic jsme neporušovali, nechtěli ani žádnou vyjímku.Pak by mohli mluvit do všeho a nic by jim nebylo dobré. SÚ všem rozeslal dopisy (nikdo se nevyjádřil) a za chvíli jsme dostali povolení. Nemůžou to protahovat donekonečna, námitky musí být relevantní a v případě odvolání se celá záležitost postupuje na kraj. Tam sedí jiní lidé a třeba i s hlavou na pravém místě. Udělejte si projekt dle svého, tak aby splňoval všechny regulace, nechce si dům osadit, tak aby stínil co mininimálně a ono to půjde....
Odpovědět
Profilova fotka
Naprostý souhlas s @heryna. Než jsme začali stavět, tak jsme také obcházeli sousedy a žádali o podpis. Mysleli jsme si, že to tím urychlíme. Neurychlili. SU je obesílal sám znovu. My jsme ale měli štěstí, protože všichni souhlasili. Nikdo nám problémy nedělal. Už s bratrancem nekomunikuj a jdi cestou, jak píše heryna. Držím pěsti pro štěstí.
Odpovědět
@heryna @skunkos @evelynka25 Vzdyt pisou, ze jim to kraj vratil zpet k novemu prohednani.
Odpovědět
@puhelin a starosta ji rekl, at se prestehuje do jinyho mesta :-N
Odpovědět
@puhelin tak tam měli něco špatně, něco nedodrželi....Nicméně, bych se oprostila úplně od toho souseda a udělala projekt, který by byl nenapadnutelný a dle regulativ...Chtěli vyjít vstříc, pořád všechno předělávali dle člověka, který by jim ten podpis stejně nikdy nedal.Do toho se tak zamotali, že je tam nasekáno hromada chyb. ..Začít prostě od začátku, soustředit se pouze na sebe a svuj projekt a ono to pujde.....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?