Souhlas souseda se stavbou RD, máte formulář?

Ahoj všichni. Prosím o radu. K žádosti o stavební povolení potřebujeme doložit souhlas souseda se stavbou (u nás konkrétně se spojeným územním a stavebním řízením). Chci se zeptat, zda jste to také někdo sepisovali a popřípadě zda nemáte nějaký formulář, který byste mi mohli poskytnout... Nevím přesně jak to sesmolit. Předem moc díky :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Poslala bych Ti vzor, ale nevím jak, mám to ve formátu doc, tj. Word.
Odpovědět
@smiley8 Z jakého důvodu to potřebujete? Jste blízko hranice pozemku nebo z jiného důvodu?
Odpovědět
Profilova fotka
podle toho, co jsme hledali na netu, tak každý úřad se k tomu staví jinak, takže se šli zeptat na úřad a tam nám dali formulář, nemají ho elektronicky .. bohužel už ho nemáme, takže nemůžu poskytnout .. bylo tam určitě kdo a kde (čísla parcel) staví/rekonstruuje, že byla předložena dokumentace(projekt), kdo se vyjadřuje (soused) - čísla parcel, prostor pro vyjádření - psali "nemá námitek", podpisy všech majitelů .. pro každého souseda zvlášť papír....na netu jsme viděli mnohem jednodušší formuláře takže se raději dojděte zeptat na úřad, jestli k tomu nemají formulář nebo vzor jak to má vypadat
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Ke stavebnímu povolení je to dané zákonem...
Odpovědět
@smiley8 Já myslím, že vyjádření sousedů je třeba jen na ohlášku. Pokud žádáš o stavební povolení, sousedé jsou účastníky řízení a v rámci něj se mohou ke stavbě vyjádřit, ty je kontaktovat nemusíš.
Odpovědět
@semelka @danule_bobule @aneri53 No já viděl formulář z našeho stavebního úřadu a tam je musíme vypsat a prokázat, že jsme je o záměru informovali a oni pak mohou na stavebním úřadě podat námitky. Tzn. že stačí obeslat doporučeně s dodejkou a tím je to vyřízeno. V našem případě mi přijde i jiné řešení nesmyslné, když budeme jediný dům v dané lokalitě a další bude od nás 300m. Ale pokud se mýlím, opravte mne.
Odpovědět
@smiley8 My jsme vzali projekt, na ten ručně napsali "Souhlasím s umístěním a provedením stavby" - sousedi poté připojili svůj podpis. SÚ neměl s takto projeveným souhlasem problém. Sousedy jsme nechali podepsat jak pohledy, tak půdorysy stavby.
Odpovědět
@aneri53 No my si ke stav.povolení vše vyběháváme sami a projektant nám řekl, že tohle máme také doložit. Máme pouze jednoho souseda a obec, takže je to v poho :-)
Odpovědět
@flakac My jsme zažádali a stavební povolení a sousedy jsme obíhat nemuseli. Ty obeslal stavební úřad, většina mlčky souhlasila, jen jeden soused se prý byl na MěÚ podívat na plánky. Myslím, že je tam nějaká lhůta od převzetí dop. dopisu, pokud sousedé nereagují, má se za to, že souhlasí. Když se staví jen na "Ohlášení stavby", tak si vyjádření sousedů musí každý vyběhat sám. Alespoň u nás to tak je, nevím, jinde může být praxe jiná.
Odpovědět
@aneri53 Docela rád bych slyšel názor @jitulkaka Asi je to o výkladu, ale pokud se nepletu, tak v zákoně je, že na ohlášku musíš sousedy prokazatelně informovat, urcite je tam nejaka doba od toho, co obešleš dopis, ale nevim, jak dlouho. Samozřejmě, když to oběháš, máš to dřív, ale v našem případě mám obavy, že by jeden vlastník pozemku nepodepsal, tak se mi jeví jako lepší poslat mu dopis s dodejkou... U stavebního povolení neobesíláš nikoho, to je jasne, to řeší SÚ a nevím, jestli ne náhodou jen vývěskou, ale to bych kecal...
Odpovědět
@flakac U nás stav. úřad obesílá všechny dop. dopisem s dodejkou. To vím jistě, museli jsme asi o 14 dní déle čekat na stav. povolení, protože si jeden soused dopis nevyzvedl a ten se vrátil stav. úřadu.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac asi takhle .. máme zkušenosti se třemi různými stavebními úřady (na dvou jsme řešili a na jeden jsme chodili přes známé pro konzultace) a na každém nám říkali něco jiného .. takže vše je určitě o výkladu a o lidech ;-) takže my už se ani moc o zákon nezajímáme a chodíme rovnou na úřad, kde chceme něco řešit, a děláme to podle toho, jak nám oni řeknou 8-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Stavebko a územko přece spojuje rozhodnutím úřad. V našem případě (rok 2010) žádný souhlas sousedů s tímto krokem nežádal. Jak už tu bylo řečeno, sousedi jsou účastníci řízení a mohou vznášet námitky v něm.
Odpovědět
Profilova fotka
U staveb nad 150 m2 jsou sousedi účastníky řízení a stavební úřad je obešle. U staveb do 150 m2 na ohlášku stavebník k žádosti doloží, že prokazatelně informoval sousedy (i obec může být soused). Jako doklad nestačí podací lístek z pošty, ale musí to být doklad prokazující převzetí, protože od data převzetí má soused 15 dní na podání námitek u stavebního úřadu.
Odpovědět
Řešila jsem to ještě jednou s projektantem a on nám řekl, že pokud to tam nedoložíme se žádostí, tak si to samozřejmě obešlou sami, pak se může to udělení povolení klidně cca o 30 dní prodloužit, ale když to tam dodáme rovnou, pak si ušetříme čas. Tak nevím..asi to napíšu, nechám podepsat a pak se uvidí :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@smiley8 Projektant ti řekl blbost - promiň. Co vlastně budeš mít? Dům do 150 m2 na ohlášku nebo větší na stavební povolení? Ohláška není řízení, nejsou tam tedy účastníci řízení. Proto pro menší dům na ohlášku tu informaci sousedům potřebuješ, stavební úřad nic obesílat nebude, ohlášku vám odloží a až budete mít vše, podáte si novou žádost. Stavební řízení je řízení, sousedi jsou jeho účastníky, proto je nemusíš informovat a stavební úřad je obesílá. Informovat sousedy při stavebním řízení je zbytečné, řízení se tím nezkrátí ani neprodlouží. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@smiley8 Ale on ten tvůj projektant mohl mít pravdu, pokud ti dal informaci podle stavebního zákona platném po Novém roce. A bude v těch ohláškách více změn: - Nebude stačit informovat sousedy, bude potřeba souhlas sousedů a i těch, kteří mají na sousedním pozemku věcné břemeno - vše vyznačeno na situačce. To teda bude mazec! Věcná břemena mívají často už zemřelé osoby a nikdo se neobtěžuje věcné břemeno z katastru vymazat. - Souhlas bude platit 2 roky (nyní 1 rok) a dobu platnosti nebude možné prodloužit. Do dvou let tedy bude potřeba se stavbou začít. - Pokud bude ohláška neúplná (třeba nebudou souhlasy sousedů), převede stavební úřad věc do stavebního řízení (tak jako se převádí územní souhlas do územního řízení), což se samozřejmě prodraží na správním poplatku a protáhne se čas na vyřízení. :-)
Odpovědět
Takže nejen vyšší poplatky, ale ještě o něco víc starostí. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@smiley8 my jen vytiskli z projektu plán umístění na pozemku a pohledy ze světových stran a dopsali k tomu větu ve smyslu - souhlasím se zjednodušeným územním řízením a následným stavebním řízením - jména, adresy, datum, podpis - a stavebnímu úřadu to tak stačilo... měli jsme jenom ohlášku...
Odpovědět
Souhlas sousedů se týká všech sousedů, kteří se nějak dotýkají našeho pozemku? Nebo jen těch, co jsou po stranách našeho pozemku (ne naproti) či snad i těch, kteří jsou přes ulici? =-) Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Já ho stahla z netu. Když zapátráte, dá se najít ;-)
Odpovědět
tady je ten formulář. 3.od shora (normálně uložit, ale je třeba otevřít v Adobe readeru (je na mě pomalý,měl jsem Foxit reader ;) ) http://www.mestokladno.cz/formulare-o... užijte si ho :)
Odpovědět
@zamilovanadonej a dát ostatním odkaz, to ne a jen se chlubit, že ty jsi to našla? :D mazec..
Odpovědět
Profilova fotka
@sirjohn Jako jsi normální? Ne všichni mají čas vysedávat u netu a něco hledat, jen jsem poradila že se to najít dá.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@zamilovanadonej pekne prosim,ja ho najit nemuzu,a hledam uz pekne dlouho. Neporadila bys,alespon nazev,at se chytam. Diky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme tedy formulář neměli - jen jsme ofotili plánek osazení domu na pozemek na A4 a soused nám tam růčo napsal "Souhlasím se stavbou" + datum a podpis.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme obcházeli sousedy v domění, že když na stavebku jejich podpisy doložíme, že proti stavbě nic nemají, že se tím urychlí vyřízení stavebního povolení, ale prd. Nic se neurychlilo. Měli jsme podpisy od všech, co jsou kolem nás. Stejně je obesílali, že se na sousedním pozemku bude stavět. Pak se čekalo tu zákonou lhůtu, jestli někdo nepodá nějakou námitku. Mlčení potom brali jako souhlas se stavbou.
Odpovědět
Profilova fotka
@lusyy Co tady? http://www.ostrava-pustkovec.cz/tisko... Sice je to ostrava, ale upravit by to šlo ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@am760 souhlas sousedů se týká sousedů ze všech 4 stran kolem parcely, tj. sousedem je v našem případě třeba i silnice, kterou přijíždíme na náš pozemek. Ale pro stavbu přípojek jsme potřebovali i souhlas sousedů přes silnici, protože až tam budeme kopat, tak je tím "omezíme", tak aby o tom věděli. Stavíme na ohlášku, sousedy jsme si oběhli/obeslali sami. Žádost o souhlas mám ve wordu, můžu zaslat pro inspiraci na email :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@alishha mohu poprosit o poslani toho souhlasu. Kdyztak napisu do ip mail. Dekuji.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?