Souhlas sousedů s ohlášenou stavbou (do150m2), řešil jste někdo?

Co když je v katastru nemovitostí uvedeno u sousedního pozemku, že je omezeno vlastnické právo? Souhlas budeme žádat u majitele pozemku a ještě od někoho dalšího? Např. od banky??? Musím tedy zajít na KN a nechat si udělat celý výpis? Co když jde skutečně o zástavu banky? Musím oslovit banku? Nebo stačí oslovit pouze majitele? Řešil jste někdo? Vysvětlíte? Konkrétně je v KN uvedeno omezení: 1) věcné břemeno zřizování a provozování vedení 2) zákaz zcizení 3) zástavní právo smluvní Jak řešit? Jak postupovat?
Odpovědět
Pokud se jedná o zástavní právo banky, musíte jednat s bankou. Rešil jsem tuto situaci také, dokonce 2x. Soused v průběhu řízení refinancoval. KB ani ČS se se mnou nechtěly moc bavit. Chtěly jednat přímo se sousedem a paní ani moc nechápaly, co po nich chci. Veškerá vlastnickå práva mi dala paní na stavebním úřadu.
Odpovědět
@pavm No to koukám. A jak to dopadlo. Dali vyjádření Tobě? A za jak dlouho jsi získal vyjádření banky? Na počkání asi těžko, nebo snad ano? Má ještě někdo zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
Co to je za blbost? Majitel je ten, co je uveden (pokud není zahájeno řízení o vkladu nového vlastnického práva - tzn. nemovitost není v prodeji). Pokud je tam zástavní právo a zákaz zcizení, tak to znamená, že má pravděpodobně hypotéku, nic víc, nic míň. Souhlas řešíš s majitelem, ne s bankou nebo kýmkoliv jiným ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina Začínala jsem se děsit a teď jsem z toho mimo. Plyne mi z toho, že záleží snad na úřednici na SÚ. A co když je u pozemku zrovna řízení o vkladu, je tedy zrovna v prodeji. Mám už oslovit nové majitele? Domnívím se, že ano.
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina ano, pak bych oslovila už nové majitele, protože účinnost změny je ke dni vkladu, ne ke dni vyřízení ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina Zástavní právo banky je jiné právo a to vstupuje do územka, takže je nutný souhlas i banky.
Odpovědět
@badlina KB zaslala vyjádření sousedovi a ten mi ho pak dal. Trvalo to asi 3 týdny. Také jsem netušil, kolik souhlasů budu potřebovat. Musel jsem mít souhlas nejen sousedů a banky, ale i majitelů nemovitostí, které měly nějaká věcná břemena k okolním pozemkům. To jsem se z výpisu z katastru nedozvěděl, dala mi to paní na stavebním úřadu.
Odpovědět
po nás také chtěli souhlas od paní, která má na sousedním pozemku nějaké věcné břemeno.. A sama o něm ani nevěděla.. :) takže souhlas banky bude myslím potřeba.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin to je divný. My když podepisovali sousedům souhlas, tak souhlas banky nikdo nechtěl.
Odpovědět
tak to je uzitocna info myslela som, ze staci suhlas susedov a nie banky, ked na tom maju hypo...takze budem potrebovat aj suhlas mojej banky, ked ta bude mat tiez vecne bremeno na pozemok a nebude vediet o stavbe? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Soused má dům samozřejmě na hypo, má tam zástavní právo, dokonce i exekuci.. a podpis nám dával on a ne jeho banka. Majitel je on, ne banka
Odpovědět
Několik sousedů od nás chtělo souhlas pro ohlášku, všem jsme podepisovali my, od banky to nikdo nechtěl.
Odpovědět
Článek se načítá
@teron @slabici @zmrz_lina Je to požadavek našeho krajského úřadu (královéhradecký), jako odvolacího. Vyžadováno by to mělo být (je to v zákoně - k žádosti žadatel připojí... jiné věcné právo), ale výklad zákonů nemají kraje stejný.
Odpovědět
@teron @slabici @zmrz_lina Protože je to vyžadováno k územnímu souhlasu, kdo má ČOV nebo jiné vodní dílo, podléhalo to územnímu rozhodnutí a tam si st. úřad účastníky řízení obeslal sám. K ohlášce to vyžadováno není.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin ale i cov jde resit pres územní souhlas, mas-li všechny souhlasy, neni treba územní rizeni, mam to cerstve za sebou.
Odpovědět
@zmrz_lina Zase se asi liší výklad jednoho kraje od druhého. ČOV je vodní dílo, tj. nemůže být povoleno a umístěno jedním úřadem - umisťuje stavební, povoluje vodoprávní. Tj. § 15 stavebního zákona, proto je u nás vyžadováno územní řízení. No ale jak vidím, každý to dělá jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin no to ano. Uzemni souhlas a souhlas dle par. 15 stav. zákona (myslím) udělali na stavebním, nasledne jsem vse odnesla na životní prostředí, kde je zahajeno vodoprávní řízení. Ale stavební úřad resil cov uzemnim souhlasem uplne samozřejmě.
Odpovědět
@zmrz_lina Jak jsem psala, odvolací orgán - odbor výstavby krajského úřadu si v každém kraji stanovuje vlastní metodiku. Na našem stavebním úřadě to umisťují územním rozhodnutím. Mělo by to být jednotné.
Odpovědět
@zmrz_lina proc odpovidate na neco kdyz to nevíte na 100%?Už to tady začína pomalu být jako na fóru emimino.cz, kde najdete opravdu mnoho informacích,ale ani z 50% nejsou pravdivé. Za posledniho pul roku jsem resil povoleni od banky asi pro 4 lidi, a ano je potreba souhlasu od souseda a také od finanční společnosti,která má dům zastaven. Některý stavební úřad to však nemusí požadovat, je to nová věc cca 1 rok. Bankovní úřednice o tom taky moc neví, klient by se měl obrátit na svého finančního poradce ať mu to zařídí. Stačí mu na to 1-2 emaily.
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly proč tak útočně? My jsme loni v září taky žádný souhlas banky nepotřebovali ani od jednoho souseda. Takže až tak 100% informace to taky neni a mnohde to projde bez souhlasu banky
Odpovědět
@slabici nevím co je na mé odpovědi útočné, možna jen už je zde přespříliš těchto příspěvků, které se bijou do hrudi jak mají pravdu a ostatní tvrzení jsou "blbost" přitom to tak není. Jak jsem již napsal ne všichni úředníci toto povolení po vás budou chtít, ale ve stavebním zákoně toto je. pěkný den
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly já jsem netvrdila, že mám pravdu. Jen říkám, že jsem papíry řešila v nedávné době (červen) a nikdo po nás nic takového nechtěl, ani po ostatních, kterým jsme souhlasy podepisovali my. Myslím, že fórum je tu od sdílení zkušeností, moje je taková, že nic z toho nebylo potřeba ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina budu jen citovat "Co to je za blbost? Majitel je ten, co je uveden (pokud není zahájeno řízení o vkladu nového vlastnického práva - tzn. nemovitost není v prodeji). Pokud je tam zástavní právo a zákaz zcizení, tak to znamená, že má pravděpodobně hypotéku, nic víc, nic míň. Souhlas řešíš s majitelem, ne s bankou nebo kýmkoliv jiným emoticon" Ono je to asi jedno jestli se vás moje reakce dotkla omlouvám se.
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly nedotkla, internetové diskuse si fakt neberu osobně. Bylo to myšleno z mého pohledu, mojí zkušenosti. A i z obecně - i pokud to tedy v zákoně je, připadá mi to jako totální hovadina. Za chvíli se bez papíru ani nevy... ;-) :-)
Odpovědět
no ja to berem ako diskusiu a nie, ze sa podla fora budem riadit, aj tak sa skutocne dozviem vsetko na urade :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?