Souhlas sousedů se stavbou - úmrtí jednoho z nich

Potřebuji poradit ohledně souhlasu sousedů se stavbou. Budeme stavět RD a žádost o stavební povolení včetně souhlasu sousedů jsme podávali v červenci 2021 (jeden ze sousedních pozemků vlastní moje mamka s tetou). Stavební úřad začal naši žádost vyřizovat až na konci listopadu s tím, že musíme do koordinované situace nějaké věci doplnit (blbosti jako je vyznačení místa kde budeme mít popelnici apod.). Novou situaci chtějí mít znovu od sousedů podepsanou a tady narážím na náš problém. Teta bohužel v prosinci zemřela. Pozemek i dům bude ve vlastnictví mé mamky (závěť + neměla žádnou svou rodinu). A teď se ptám. Nevíte někdo, jestli se bude muset počkat do konce dědického řízení nebo bude stačit podpis mamky jako v tuto chvíli jediné majitelky? Zjišťuji info, kde se dá, předtím než půjdu opět na stavební. S nimi se mluvit nedá, paní co to vyřizuje je velmi arogantní a já už se jen modlím, aby nám to dala a noční můra s názvem "stavební povolení" skončila. Děkuji!
Odpovědět
Jestli jste podali žádost o stavební povolení, tak souhlas sousedů nepotřebujete. Stavební povolení se vydává ve správním řízení a tam jsou sousedé účastníky řízení. Vy ale asi máte na mysli vydání společného souhlasu, ke kterému se souhlasy sousedů dokládají. Pokud jeden ze sousedů (vlastník sousední nemovitosti) zemře před vydáním společného souhlasu, zkomplikuje se Vám to. Běžný a zákonný postup je takový, že stavební úřad zjistí (z té situace), že není podepsaná od všech vlastníků. Pokud už probíhá dědické řízení, obvykle se počká na jeho vypořádání a potom se souhlas doplní. Pokud ale bude stavební úřad jednat přesně podle zákona, tak na základě chybějícího souhlasu tzv. "překlopí" Vaši žádost do řízení, to přeruší a ustanoví tomu neznámému dědici opatrovníka. Opatrovník pak jedná za neznámého dědice, tj. že se v rámci řízení vyjádří, že se záměrem souhlasí. Jako opatrovník bývá obvykle ustanovena obec, ale může to být v podstatě kdokoliv. V každém případě se Vám to trochu protáhne. Na Vašem místě bych teď zanesl na stavební úřad novou situaci s podpisem Vaší matky a s vysvětlením, že je jedinou dědičkou. Uvidíte, třeba jim to bude stačit a vydají Vám ten společný souhlas i tak. Pokud nevydají, tak budou postupovat podle toho, co píšu výše.
Odpovědět
@milanq Moc děkuji za odpověď. Já jen doufám, že to projde. Dědické řízení je v dnešní době na několik měsíců a upřímně už čekat nemůžeme.
Odpovědět
@camiben Držím palce. Dejte vědět, jak jste dopadli.
Odpovědět
@milanq Jj, dám. A děkuji!
Odpovědět
@milanq Nevim, jestli je to zakonne, nicmene s jednim mym klientem st. urad pockal jen do stanoveni okruhu dedicu, nemuselo byt dedicke rizeni dokoncene.
Odpovědět
@puhelin Ano, některé stavební úřady to tak dělají. Ale zákonný postup to není, protože stanovením okruhu dědiců není určeno, který z nich danou nemovitost zdědí. Což je věc dosti podstatná, protože jinak se bude např. v řízení o povolení stavby na sousedním pozemku chovat člověk, který pozemek sám celý zdědí a chce na něm taky stavět, a jinak se bude chovat jeden ze čtyř dědiců, který zdědí bezpodílově 1/4 a bydlí na druhém konci republiky a pozemek včetně sousedů ho v podstatě vůbec nezajímá. Navíc i dědic ze zákona může dědictví odmítnout a je-li sám, může dědictví připadnout státu. Odmítnutí dědictví není v dnešní době výjimkou, protože mnohdy je dědictví zatíženo větším dluhem, než je hodnota dědictví.
Odpovědět
@puhelin Notářka má právě závěť, ve které je dům i s pozemkem odkázaný mé mamce, která je teď jeho spoluvlastníkem. Teta jiné příbuzné neměla. Já pořád doufám, že to dopadne.
Odpovědět
Ještě se zeptám na lhůty pro vyřízení řízení z jejich strany. Jsou závazné?
Odpovědět
@camiben O tu původní závěť teď ale nejde. Teď se musí vyřešit dědictví po Vaší tetě. Jaké lhůty máte na mysli? U notáře nebo na stavebním úřadu?
Odpovědět
@milanq Však ano. Já tím myslím to, že už teď víme, kdo tu polovinu domu zdědí, takže vím, že se souhlasem nebude problém. Lhůty myslím na stavebním.
Odpovědět
Lhůty na stavebním úřadu moc neřešte, protože pokud si je budou chtít prodloužit, nic s tím stejně nenaděláte. Sice jsou stanoveny procesními předpisy, ale běžně nejsou dodržovány a nadřízené orgány stavebních úřadů tento stav tolerují. Nejlepší je pokusit se o slušnou domluvu, obvykle to funguje.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?