Stavba domu za domem. Zakázáno - proč?

Dobrý den, dnes jsme se byli zeptat na stavebním úřadě, že bychom si chtěli postavit u rodičů v zahradě. Bylo nám řečeno, že to nejde, vzhledem k úpravě nějaké vyhlášky ( novely). Že nelze aby dům stál za druhým domem. Nabídli nám možnost stavby vejminku, chaty, apod. Ale to je nám k ničemu když to nikdy nebude RD, tzn. bez čísla popisného, trv. pobytu,.. Je to pravda že to nejde? Popřípadě máte s tím někdo zkušenosti, nějaké rady, nebo jak to obejít? V naší obci takhle je hromada "domů za domem" a najednou to nejde? 😢 Pro jistotu přikládám i obrázek. Jedná se o zahradu s přístupovou cestou z druhé ulice. Parcela je označena modře, černá tečka je cca poloha domu.Tzn že bychom bydleli za sousedovym domem. Předem děkuji za jakékoliv odpovědi a rady
Odpovědět
1
2
Uplbe nechapu ty parcely a co dke by bylo..ale jde primarne o to, ze nelze mit dva Rd na jednom pozemku.... pokud jsou tk pozemky dva...tak mozna skrz pristup.. k deleni pozemku jsou taky pravidla kdy lze a kdy ne...
Odpovědět
Rodiče mají postavený dům do ulice Hlavní, který je vedený na KN jako zastavěná plocha a nádvoří. A dále mají zahradu, která je vedena na KN jako zahrada. Nevim jak se chápe jeden pozemek, ale podle mě to na jednom pozemku není. A parcely číslo 79/4 je zahrada souseda + 543/1 je jejich rodinný, dům. My bychom měli příjezdovou cestu podel jeho domu a zahrady na náš pozemek, kde by stál dům. Tudíž bychom s rodičema neměli nic společného, a měli samostatnou příjezdovou cestu z ulice Příční. Jenže to prej nelze, postavit dům za domem. @misadan
Odpovědět
Profilova fotka
@janca987 meli jsme castecne podobnou situaci a ano,podle nakresu jak to je,tak musite ty pozemky rozdelit,mit jako 2 ruzne "stavebni",dostat nove cislo pozemku na katastru,plus samostatna pristupova cesta k vasemu a pak v tom nebude problem..v tom bylo asi mineno to,ze nelze podtavit dum za domem...
Odpovědět
Já to z obrázku nechápu. Který dům je tedy vašich rodičů?
Odpovědět
....jde asi i o to,ze kazda obec,vcetne SU ma urcite podminky zastavenosti ,my treba mame 40% a uz z tohoto duvodu,by dum nemohl na parcele stat,jak tu bylo receno,jedine pozemek rozdelit
Odpovědět
Profilova fotka
Máte územní plán? Případně nějaké další platné regulativy územního plánování? Napadá mě jen omezení uliční čarou, ale jestli se nepletu ta je závazná jen v regulačním plánu. Zkuste nadřízený úřad územního plánování co si o situaci myslí, případně oficiální cesta je žádost o územně plánovací informaci.
Odpovědět
Jaka je sirka te prijezdove cesty?
Odpovědět
@llama dům rodičů na obrázku není. Přikládám foto, kde je to více přehlednější. Oni mají dům do jedne ulice, my bychom chteli do druhé.
Odpovědět

Odpovědět
@puhelin sirka příjezdové cesty je 2,5m. Popřípadě vedlejší pozemek je obecní, takže je možnost odkoupení části pozemku aby se nám rozšířila.
Odpovědět
@janca987 situaci sme meli podobnou...taky mame dum z domem nasich..prijezdovku podel jejich pozemku 3.5 m sirokou..minimum myslim bylo 3m..nebo ty 3.5 ted nevim..kuli hasicum..popravde uz beem stavby to bylo tak tak..a napr u nas byl pozadavek jen pri oddeleni pozemku aby nove vznikla parcela mela nad 800m..jjnak zastavenost nebyla.. ale jinak proste ja jednom pozemku..cili v nasem pripade na tech 800m smi byt jen jeden rd..
Odpovědět
@tulda27 omlouvám se, ale moc se v tom nevyznám. Kde můžu vzít územní plán? Včera jsme byli akorát za paní na SU a ta nám řekla že není možné tam stavět z důvodu že bychom byli za jiným barákem. Coz mi nejde do hlavy, jelikož máme svoji vlastní příjezdovou cestu a nejsme na nikoho vázání. Ale nad námi je takhle uz jeden dům postaveny v zahradě, za jiným domem.
Odpovědět
Článek se načítá
@janca987 tak to nejspis vypada na problem v tom pristupu..2.5 je malo..a pokud to urednice vidi tak jak to ted je tak bohuzel no... zkusit tam prijit s navrhem jak by sel resit pristup a treba se da do diskuze
Odpovědět
Profilova fotka
Tak územní plán by měla mít právě paní na Stavební úřadě, jinak většina obcí už ho má i digitálně na svých webových stránkách, určitě je uložený i na nejlbižším vyšším správním úřadě kam spadáte (např. naše obec má svůj obecní úřad, stavební úřad máme v Hostomicích, územní plánování v Hořovicích). Tohle všechno by Vám u vás na obci měli říct. Jako stavebník musíte dodržovat zákony a platné územně plánovací dokumenty. Je toho hromada, ale to co paní říká např. nikde napsáno není (rozhodně ne takhle jednoduše :) ). Viděla bych to tak, že buď to není standart tak to nechtějí nebo vychází z něčeho co jí někdo řekl a ona neví o co se to opírá (o jakou vyhlášku, zákon, územní plán). Takže tam jděte znovu a chtějte právní důvod, proč to nejde. Ten se pak dá buď přijmout jako fakt nebo rozporovat :). Pokud je v územním plánu daná minimální velikost pozemku stačí vzít ty parcely co máte, spočítat zda to vyjde na 2 stavební pozemky a změnit jejich geometrický plán. Jinak nemůžete vzít rodičům zahradu celou pokud by jim zbyla menší plocha než dovoluje územní plán. Ta velikost pozemku má za úkol udržet hustotu zástavby na určité úrovni. Pokud je ale někde v platném dokumentu uliční čára tak s tím už moc nehnete, nepomůže ani to, že "soused" už tak dům má... Cesta 2,5 m stačí podle vyhlášky, hasiči chtějí víc, pro stavbu je to taky obecně málo... Ale ty hasiči chtějí 3-3,5 m v určité vzdálenosti od budovy, na to je potřeba se jich přesně zeptat. Obvykle se to řeší až u projektu, ale tohle je specifické takže bych udělala ruční skicu a šla za nimi. Pak tu jsou ještě samozřejmě odstupové vzdálenosti staveb, jejich vzájemné stínění apod.
Odpovědět
@misadan paní mi neřekla že je problém v přístupu. Ale problém v tom že nesmí být postaven barák, za dalším barákem.. tak jak jsem psala v úvodu.
Odpovědět
Profilova fotka
Trvalé bydliště můžete mít i v č.ev., čili v chatě. Šla bych cestou nejmenšího odporu a postavila si tam chatu, což je to samý jako dům, jen se to jinak jmenuje ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janca987 mozna jde jen o nepochopeni situace pani na SU..rikali jste ji o oddeleni parcel a i presto to podle ni neni mozne a argumentuje domem za domem??vzdyt by to prece pak byl normalni pozemek jak kterejkoliv sousedni,pokud by splnil vse,co je narizovano obci a uzemkem??Cestu mame 3,30 a povazuju to za nejmensi moznou sirku,uzsi si absolutne neumim predstavit..uz takto to velka auta a dodavky mela a maji hodne na tesno,o popelarich ani nemluve.. @slabici u nas ma pul vesnice evidencni cislo:-),zrovna nas druhej barak ho ma a nebyl zadny problem,ani s trvalym pobytem.. ;-) byvaly problemy s tarifama na elektrinu v techto pripadech i pozuzovani hypo a %,ale nevim,jak je to v tomto posledni roky,vubec uz to nesleduju..
Odpovědět
@janca987 tak v tom pripade je to divny:) to bud jenejakej jeji rozmar a nebo neco skrytyho..protoze takhle dum za domem my mame:D jen sme proste museli splnit vsechny pozadavky..
Odpovědět
@misadan a jak je to dlouho co jste stavěli? Paní mi tvrdila že je to teď nějak chvíli ten zákaz dům za domem.
Odpovědět
Profilova fotka
@janca987 chtěj to po ní písemně. Teda, asi je blbé, hned na ni vyrukovat s tím, že v něčem nemá pravdu, ale zkus ji napsat nevinný mail ve smyslu - promiňte, nejsem doma, nemůžu se stavit, ale proč že to nejde? A nějak to okecej - třeba návštěvou u příbuzných a zrovna vedete diskusi na dané téma. Jinak @slabici má pravdu, trvalé bydliště můžeš mít i v rekreačním objektu. Jenomže pak máš treba DPH v nejvyšší sazbě (a jsou i jiné veci), což při dnešní ceně stavebních prací není maličkost.
Odpovědět
@janca987 dojdete tam znovu a nechte si rict o co se ki tvrzeni opira, jinak se nehnete z mista ;)
Odpovědět
Myslím, že paní se drží metodické pomůcky vydané mmr - jedná se o příklady s komentářem pro vydávání závazného stanoviska orgánu územního plánování. uvedená metodika právě řeší tento případ jako nepřípustný. Pokud budete chtít napište mi do SZ email a já Vám ji přepošlu - nechci jí rozšiřovat, a na netu ji už nemohu dohledat. Metodika má 158 stránek s jednotlivými příklady.
Odpovědět
@janca987 povoleni podzim 2016, stavba rok 2017, kolaudace brzen 2018
Odpovědět
Tak včera jsme byli opět na SÚ. Pani ze SÚ mi řekla že v tom problém nevidí. Ale že to nechce povolit paní z ÚŘADU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ, tudíž ona s tím nic nezmůže. Takže bohužel se nic nekoná. Ale i tak, díky za všechny rady.
Odpovědět
Profilova fotka
@janca987 paní z UUP k tomu musí mít nějaký zákonný důvod. To, že se jí to nelíbí, není důvod. Jděte za ní 😉
Odpovědět
@zmrz_lina Byla jsem za ní, a ona mi argumentuje, že je zakázano postavit dům v zahradě z důvodu vzhledu. Tzn. že domy mají být na ulici v jedné lajně a né různě a v zahradě. Tak jako jsme chtěli my.
Odpovědět
@janca987 Muzete mi nakreslit do te katastralni mapy, kam presne chcete vy umistit domek a ktery je vasich rodicu?
Odpovědět
Profilova fotka
@janca987 upřímně bych si s takovým vyjádřením nevystacila. Chtěla bych od ní odkazy na přesné paragrafy apod., ale zkuste nakreslit @puhelin o co vás žádá, vyzná se, třeba pozná, kde je problém (protože čistě ve stavbě v zahradě to nejspíš nebude).
Odpovědět
@puhelin Vše je na fotce popsáno. Tam jak je ta červená tečka tak tam bychom cca chtěli my RD. Něco jako mají kousek nad námi (označila jsem to žlutě)
Odpovědět
@janca987 Ta cesta okolo bytovek je koho? Po te byste jezdili? Mate v tom strasny zmatek, ne vy, ale katastr.Z ulice vidim cestu za bytovky, ale ta je teda uz vase podle katastru...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?