Odpověď na příspěvek od redrum:
Dobrý den, je tu prosím někdo, kdo se vyzná v nov… @redrum Zákon výslovně stanoví, že garáž není drobnou stavbou. Říkat tomu můžete jak chcete, rozhodující je vnitřní dispozice stavby, účel a způsob užívání. Prostě je to v každém případě stavba na stavební povolení.Odpověď na příspěvek od redrum:
Dobrý den, je tu prosím někdo, kdo se vyzná v nov… @redrum Nebudeš stavět garáž, nýbrž sklad, případně dílnu pro nepodnikající účely. Účel bude odpovídat názvu stavby :-).Odpověď na příspěvek od pyramis:
@redrum Nebudeš stavět garáž, nýbrž sklad, přípa… @pyramis Pak stačí první všímavý soused, přijde SÚ, uvidí vrata, nájezd a je hotovo. Pokuta a odstranění stavby. Opravdu si myslíte, že to stojí zato?Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@pyramis Pak stačí první všímavý soused, přijde … @jozkakomosny Vrata a nájazd nemusia znamenať, že je to garáž pre auto. Keby mám dieľňu, kde by som pracoval napr. s drevom, vrata by sm tam dal kvôli manipulácii s nadrozmernými materiálmi a strojmi a nájazd, aby som mohol pohodlne nakladať. Väčšina novostavieb má aj tak dnes garáž len na bordel a auto tam nikdy neparkujú, s príchodom elektromobilov to bude ešte častejšie.Odpověď na příspěvek od redrum:
Dobrý den, je tu prosím někdo, kdo se vyzná v nov… @redrum pro auto je nejlepší přístřešek... garáž mám a nikdy v ní auto nebylo a ani nebude ...Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@pyramis Pak stačí první všímavý soused, přijde … @jozkakomosny Přijde SÚ uvidí vrata, nájezd a může zas v klidu odejít.... Pokuta a ostranění stavby prosím na základě čeho? Kde je v zákoně uvedeno, že do dílny nebo skladu nemohu udělat vrata s nájezdem? Pokud bych to tam nedal, jak bych tam prosím pěkně ten materiál navážel?Odpověď na příspěvek od pyramis:
@jozkakomosny Přijde SÚ uvidí vrata, nájezd a mů… @pyramis Záleží na vnitřní dispozici a zůsobu užívání.Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@pyramis Záleží na vnitřní dispozici a zůsobu už… @jozkakomosny No zevnitř to bude jeden velký prostor. Ten způsob užívání určí stavební úřad podle vrat a nájezdu teda, jo? Když píšeš, že když toto dvoje uvidí, že bude pokuta a odstranění stavby.... :-DOdpověď na příspěvek od pyramis:
@jozkakomosny No zevnitř to bude jeden velký pro… @pyramis Mimo jiné. Ano. Nebo si myslíte, že když stavba bude vybavena jako garáž a bude tam garážováno auto, tak že to stavební úřad posoudí jinak než jako garáž? To je naivní představa. Ale mně je to jedno, já jen radím. Tazatel si to musí rozhodnout sám, podle toho, jakou míru rizika chce nést.Odpověď na příspěvek od pyramis:
@jozkakomosny No zevnitř to bude jeden velký pro… @pyramis Znáte tzv. "kachní test"? „Pokud něco vypadá jako kachna, plave jako kachna a kváká jako kachna, pak je to pravděpodobně kachna.“ 😁Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@pyramis Mimo jiné. Ano. Nebo si myslíte, že kdy… @jozkakomosny A jak vypadá podle úřadu garáž? Barák s vraty a nájezd? To sklad nebo dílna nemůže mít? Tyto stavby přeci vypadají všechny stejně. Dále, kde je napsáno, že ve skladu nebo dílně nemůže chvíli stát auto? @milanq To je hezké rčení. Rozhodně bych to vyvěsil na úřadech jako mnemotechnickou pomůcku pro určování druhu staveb :-).Odpověď na příspěvek od pyramis:
@jozkakomosny A jak vypadá podle úřadu garáž? Ba… @pyramis Už jsem se vyjádřil. Další diskuze zbytečná.Odpověď na příspěvek od redrum:
Díky za všechny příspěvky. Dílna/sklad je dobrý n… @redrum Pokud to budete stavět jako drobnou stavbu, tak si dejte pozor, abyste splnili zákonem stanovené požadavky na drobné stavby. Pozor hlavně na povinný odstup nejméně 2 m od hranice pozemku.Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@redrum Pokud to budete stavět jako drobnou stav… @jozkakomosny To zrovna nebude problém. DíkyOdpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@redrum Pokud to budete stavět jako drobnou stav… @jozkakomosny A neměl by si dát pozor i na instalaci vrat, případně i s nájezdem? Bo by se pak těšil mastné pokutě a ještě by boural, no ni? :-)Odpověď na příspěvek od pyramis:
@jozkakomosny A neměl by si dát pozor i na insta… @pyramis Vy zřejmě špatně chápete. Takže ještě jednou: Stavební úřady při stanovení způsobu užívání stavby zjišťují, zda stavba odpovídá dispozičně, svým uspořádáním, vnitřním vybavením a prokazatelným způsobem užívání schválené projektové dokumentaci. Pokud neznáte správní postupy stavebních úřadů, tak se zdržte zavádějících komentářů. Někdo by to mohl vzít vážně a dostat se tak zbytečně do problému.Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@pyramis Vy zřejmě špatně chápete. Takže ještě j… @jozkakomosny No, to je pravda, já prostě nechápu, jak mohou vrata s nájezdem určit, že se jedná o garáž, a ne třeba o sklad. Jak jsi tu uvedl. Žádal jsem o vysvětlení, případně právní opodstatnění, ale toho jsem se nedočkal.Odpověď na příspěvek od pyramis:
@jozkakomosny No, to je pravda, já prostě necháp… @pyramis Zákony sú často písané tak vágne, že záleží na tom, ako si to ktorý úradník vyloží. Napíšu zákon a potom vydajú výklad, aby ľudia pochopili, ako to mysleli. Ešte by mali vydať výklad toho výkladu. Keby to bolo stručne, jasne a jednoznačne, tak by neboli také súdne ťahanice na roky, kde jeden súd rozhodne, druhý zruší a podobne. Ale na druhú stranu je ťažké písať zákony v Česku, aby sa nedali obísť, čo je naša špecialita, tak tomu radšej nechávajú stupne voľnosti pre sudcov.Odpověď na příspěvek od roman_:
@pyramis Zákony sú často písané tak vágne, že zál… @roman_ Ono to opravdu není jednoduché. Stavební úřady musí rozhodovat v souladu se zákonem, prováděcími předpisy, metodikami nadřízených orgánů, podle standardní rozhodovací praxe v obdobných věcech, podle konstantní judikatury a na základě vlastního správního uvážení. Nelze si to představovat jako zařazení případu do nějaké škatulky podle technické normy.