Stavba na cizím pozemku

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda je tady někdo kdo by mi mohl poradit. Situace je taková, že moji rodiče v dobré víře podepsali sousedům povolení ke stavbě garáže, která se nachází přímo na hranici našich pozemků. Stavební povolení bylo již uděleno ale stavba nezačala. Nyní jsem si ale s maminkou procházela plány pozemků a myslím si, že část garáže bude zasahovat na náš pozemek. Lze se ňák bránit pokud by opravdu stavěli na části našeho pozemku? Předem mockrát děkuji za jakoukoliv odpověď či radu.
Odpovědět
Může dávat povolení, jaké chce, ale stavět lze dle zákonů ČR POUZE A JEN NA VLASTNÍM pozemku. Takže udělat toto: Okamžitě objednat geodeta a nechat dotyčnou hranici pozemku zaměřit a VYKOLÍKOVAT, nechat si od geodeta taky dát plánek s razítkem. To co geodet zaměří, je svaté a soused za tím nemůže stavět i kdyby se na hlavu stavěl.
Odpovědět
@skunkos To neni tak uplne pravda, ze "co geodet zameri, je svate". Pokud soused s tou hranici nebude souhlasit, jedinou moznosti je obcansko-pravni spor u soudu. Pokud vam vlastnik sveho pozemku da pisemne svoleni, muzete stavet i na jeho pozemku (pravo provest stavbu na cizim pozemku).
Odpovědět
@skunkos A také není pravda, že lze stavět "dle zákonů ČR POUZE A JEN NA VLASTNÍM pozemku". Jak píše @puhelin, se souhlasem vlastníka lze samozřejmě stavět i na cizím pozemku.
Odpovědět
@annie25 Podívejte se pořádně, co jste vlastně podepsali. Jestli to náhodou není i souhlas se stavbou, která bude částečně i na Vaší parcele. Pokud jste to podepsali opravdu jen jako vlastníci sousedního pozemku, zajděte na stavební úřad a požadujte nápravu. Ať to prověří. Na to jsou správně právní postupy, to není až takový problém, aby stavební úřad vadně vydané povolení, resp. souhlas zrušil. Pokud nebude se stavebním úřadem rozumná řeč, podejte stížnost na jejich nadřízený orgán, což je příslušný krajský úřad. Pokud by soused opravdu začal stavět na Vašem pozemku, okamžitě informujte stavební úřad a požadujte zastavení stavby, že je prováděna v rozporu s povolením, resp. souhlasem. Stavební úřad pak musí nařídit odstranění.
Odpovědět
@annie25 Ještě dodám: Geodeta si samozřejmě můžete taky objednat. Ale na vlastní náklady. Kdežto stavebník je povinen před zahájením stavby ji vyměřit a po dokončení ji nechat zaměřit pro zápis do katastru. Takže je i v jeho zájmu, aby stavěl jen tam, kde má povoleno.
Odpovědět
@milanq mockrát děkuji za odpověď. Podepsali jsme to jako vlastníci sousedního pozemku ani jedné ze stran nedošlo, že projekt zasahuje na náš pozemek. Zajdeme tedy na stavební úřad a uvidíme. Ještě jednou děkuji
Odpovědět
@skunkos děkuji za odpověď. Geodet je dobrý nápad. Určitě ho pozveme.
Odpovědět
To, že by soused nevěděl co, kde a jak chce stavět se mi zdá dost divné. A jako majitel pozemku by měl vědět, kde končí hranice jeho pozemku, jeho vlastnictví ( pokud mezi pozemky nemáte oplocení - tak to může být trošku problém, ale i tak by měl vědět co je jeho majetek a kde končí ), navíc pokud mu někdo plánky kreslil, tak tu stavbu osazoval na pozemek a k tomu potřebuje katastrální mapku - takže i toto je divné, pokud by umístil část stavby na cizí pozemek. V každém případě si nechte hranice pozemku vytýčit od geodeta a uvidíte jak to s tím je. To povolování staveb na samé hranici pozemků také není zcela OK - už jen to, že budete muset sousedovi umožnit vstup na Váš pozemek, aby mohl stavbu provést, aby se pak mohl o stavbu v budoucnu starat ( udržovat, natírat a pod. ), no a to nepíšu o tom, že každá stavba má nějaké požárně nebezpečné prostory, které jste si nechali posunout až na samou hranici pozemku a určitě bude část přesahovat až na Váš pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
@annie25 dala bych si pozor ještě na něco, a to je vydržení. Právo vydržení (vlastnické právo) k vašemu pozemku může získat za 12 let, co ho užívá jako svůj, v domnění, že je jeho, když vy proti tomu nezasáhnete
Odpovědět
@esmeralda2 Tak vydržení se opravdu tazatelka bát nemusí. K vydržení vlastnického práva k nemovitosti je podle občanského zákoníku potřeba nepřerušená držba po dobu deseti let. Musí se jednat o řádné vydržení, které předpokládá poctivou a pravou držbu s prokázáním právního titulu, na kterém se držba zakládá. Poctivost držby je přitom založena na tzv. odůvodnitelném omylu držitele, že mu náleží právo vlastnické (osoba si z přesvědčivého důvodu myslí, že je vlastníkem). Takový důvod samozřejmě pak zkoumá soud. Pokud by právní titul prokazující pravost držby dán nebyl, bylo by k vydržení nezbytné uplynutí dvojnásobně dlouhé vydržecí doby, tedy dvacet let. I v takovém případě by pak soud zkoumal, zda jsou splněny další náležitosti vydržení stanovené občanským zákoníkem, konkrétně ustanovení §§ 1089-1098.
Odpovědět
@puhelin "To neni tak uplne pravda, ze "co geodet zameri, je svate". Pokud soused s tou hranici nebude souhlasit, jedinou moznosti je obcansko-pravni spor u soudu." Ano, touhle (stupidní) argumentací se dá "odpravdit" všecko.
Odpovědět
@skunkos Nechapu, co je na tom stupidniho. Kdyz se sousedi nedokazou domluvit, jina moznost ani neni. Nikdo jiny to za ne nerozsekne.
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin Však já nekritizoval ten postup, jen to že tím argumentujete. Je to totiž zřejmé. Soudit se občansko-právně můžete o čemkoliv.
Odpovědět
@skunkos To ale byla odpoved na to, ze opravdu geodeticke zamereni nemuze byt brane jako presne. Co geodet zameri rozhodne neni svate.
Odpovědět
@skunkos Souhlasím s @puhelin. Není to zřejmé, občanskoprávně se můžete soudit jen v občanskoprávních věcech. Takže její vyjádření bylo zcela na místě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?