Stavba na hranici pozemku - soused má problém, co s tím?

Ahoj mám takový problém, vypadá to, že soused z levé strany nebude souhlasit se stavbou na hranici. Sám má na naši hranici postavenou stodolu (bohužel cca 50let starou, vím, že v té době to bylo jinak) náš dům by byl dlouhý stejně jako jeho stodola. soused z pravé strany s tím nemá žádný problém. Dá se s tím něco dělat? Např argumentovat tím, že pozemek je široký jen 12 metru a při nutnosti udržet hranici je nepoužitelný? Mu tam náš dům ničemu vadit nebude, když tam má sám stodolu. Opravdu mu stačí říct, že si to nepřeje, nebo by k tomu měl mít pádný důvod? (např stínění stavby, znehodnocení jeho pozemku atd.) pro lepší představu dávám foto
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
To tam jako ani na jedne strane nebude zadne misto pro pruchod? :-O to bude neprakticke, 12m sirka domu je zbytecne mocv takovem pripade,podle me :/ Jinak rozhodnuti je na stavebnim urade, zalezi na fakticke situaci
Odpovědět
Taky si myslím že by mohl být i menší a přitom praktický řešení. Ono sice zaleží i na stav. úřadě, ale když soused řekne že nechce mít dům na hranici pozemku že v budoucnu stavbu zboura a bude tam mít třeba posezení tak s tím moc neudělate. To by jste neměli ani na jedné z těch stran okna ? Protože mě by třeba vadilo aby jste byli na hranici a ještě okna přímo na můj pozemek
Odpovědět
jsem skeptik ... minimální odstup staveb je 4 metry (a to tam nesmíte mít okna od obytné místnosti) a vždy by mělo být aspoň 2 metry od hranice pozemku. Na hraně by to mělo jít jen když zaplňujete proluku jinak v souvislé/obdobné zastavbě, což tady není Vše nad rámec tohoto už je nějaká výjimka, kterou SÚ může a nemusí povolit ... ale základem je souhlas toho souseda, bez toho je to zřejmě neprůchozí. Domnívám se, že pokud to navrhnete 4 metry od hranice pozemku, nemůže vám to soused zhatit ani kdyby se na hlavu stavěl. Každopádně za nezávaznou konzultaci na místně příslušném SÚ nic nedáte.
Odpovědět
@smajlik345 jasně že nebudou ani na jedné straně okna :-) ono i když stavíš v řadové zastavbě tak po stránách nemáš okna viz foto. Ale sousedi z pravé strany nám umožní okna nepruhledna, např,. na větrání v koupelně a pod. @margot_ka. nebude tam místo pro pruchod bude tam prujezdná garáž. nemyslím si, že by to bylo nějak nepraktické a nechci stavět dům na šířku jedné místnosti. Ono na 12ti metrech toho bohužel moc vymyslet nejde. zastavbou myslím takovou situaci viz foto. jak to v obcích kolem hlavní cesty bývá, akorát nám tam bude stát vzhledově modernější dům :-) Edit: aby to někdo nepochopil špatně takto podobně vypadá náš pozemek zepředu, jenže mi chceme stavět vzadu na konci zahrady, kde žádné okolní domy, kromě sousedovi stodoly nejsou
Odpovědět
Profilova fotka
také se obávám, že sousedův souhlas je nutnou podmínkou. I tak si to budete muset ještě kulantně odůvodnit (že prostě není jiná možnost z těch a těch hledisek, kterak nic nepodpálíte i když budete hořet,..), ale bez souseda těžko. Ale třeba ještě změní názor! Naše sousedka se po shlédnutí studie moc netvářila, byla nemile překvapena, že to pochopila jinak...Ale když jsme jí řekli, že tam stavět budeme stejně, jen holt o ty dva metry dál a že nám tím jenom ztíží život, bez dalšího souhlas podepsala - v rámci dobrých sousedských vztahů, které nechce kazit hned od začátku, řikala :-)
Odpovědět
@deniisek19 a tak dům trochu zmenšit aby na toho jednoho souseda přilepen nebyl ? Kdyby souhlas nedal
Odpovědět
@deniisek19 a co požárně nebezpečný prostor? i neprůhledná okna jsou problém a vznikne požárně nebezpečný prostor zasahující na sousední pozemek (čímž se část sousedního pozemku znehodnotí), musí s tím souhlasící soused také souhlasit, vznikne asi i věcné břemeno, s tím už souhlasit nemusí, to bych si taky být Váma ověřila, pokud má soused zprava dům v zástavě nebo by si chtěl brát úvěr z banky, bude mít problém a banka s tím nebude souhlasit - dojde k znehodnocení pozemku. To se dá vyřešit protipožárními okny, ale ty jsou pekelně drahá. A co hasiči - dostanou se v případě požáru za dům? Budete muset mít jejich souhlas, dají Vám ho? A co koordinace výstavby? Jak se při stavbě bude přemisťovat třeba bagr, když už bude hrubá stavba (terénní úpravy za domem, nutný výkop atd.? Máte přístup k zadní části pozemku z veřejné komunikace ? nebo je tam další zahrada? Já bych si to fakt rozmyslela a dům orientovala tak aby tam ten průjezd zůstal, může vám to řádně zkomplikovat stavbu, případně pozdější rekonstrukci. Už to tady na ms někdo řešil a stav.úřad to nepovolil (šlo o umístění garáže vedle domu). Argumentovat tím že pozemek je JEN 12 m široký je asi fakt blbost, nikdo Vás přece nenutí stavět na tak úzkém pozemku 12 m dům (buď postavte menší dům, nebo si sežeňte větší pozemek. Jinak odstupy staveb RD jsou podle stav.zákona 7 m (4 m pokud nejsou okna na žádné z protilehlých stěn)mezi sebou, takže kdyby jste měli dodržet zákonem stanovenou vzdálenost tak se nevejdete. Je to drsné, omlouvám se jestli Vás naštvu, ale tohle je realita.
Odpovědět
@kkaccullka soused zprava tam dům nemá, je tam volná zahrada. On má dum vepředu o cca 200m dál u hlavní komunikace. Pozemky jsou takové pásy kde vepředu je hlavní cesta. a vzadu za zahradnou je cesta. Pozemek je celý prujezdný, takže samozřejmě že se tam hasiči, bagr, kamion i cokoliv jiného dostane:-) Zas nejsme blbý,abychom si zastavěli pozemek a pak se tam neměli jak dostat... :-) Ano nikdo nás nenutí, ale pozemek jste zdělili, je v dobré oblasti a dávat minimálně milion za podobný je opravdu blbost :-)
Odpovědět
Profilova fotka
A nemáte tam třeba nějakou uliční čáru? Když všichni mají domy u silnice a vy chcete dům vzadu, trochu bych se toho obávala. Asi bych v první řadě zašla na stavební úřad, co je vůbec možné tam provádět
Odpovědět
Já bych ten dům nestavěla ani na začátku, ani na konci pozemku.. Postavila bych ho tak, abyste měli před domem i za domem kus zahrady. Vyřešil by se tím problém, že nechcete řadovku nalepenou u silnice, a zároveň byste neměli dům nalepený na sousedově stodole. Já bych nalepená na stodole bydlet nechtěla, protože když si vezmu jak snadno taková stodola (třeba i se slámou nebo senem) chytne, témeř okamžitě by se oheň rozšířil i na váš dům.. :-S Myslím že ani na SÚ by se jim to nelíbilo, když jsou nařízené rozestupy mezi domy 4m. Domem "vprostřed" byste tento problém vyřešili, soused by byl spokojený a vy v rámci možností taky :-)
Odpovědět
@littleluu9 domem uprostřed by jsme nevyřešily vůbec nic, jelikož i uprostřed by jsme museli udržet hraniční vzdálenost když by na to přišlo. a navíc by se to tam absolutně nehodilo.:-) Není to stodola se senem. Je to normální cihlová stavba, kde mám soused schovaný karavan:-)
Odpovědět
Já bych se vás zeptal takto. Vy by jste si dobrovolně snížila hodnotu svého domu o dejme tomu 20%? To co vy popisujete jako normální jev na vesnici jsou standardní řadové domky, což váš případ není, 12m není sice široký pozemek ale pouvažujte o tom si postavit dům o velikosti 6,5-8 m do šířky, který bude průchozí z obou stran a možná i daleko pěknější než máte v plánu nyní.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Zjednodušeně řečeno si myslím, že to nepůjde. V zákoně je odstup, výjimka pokud soused souhlasí. Soused nesouhlasí. Co víc na tom řešit?
Odpovědět
Profilova fotka
@deniisek19 tak 8m siroky dum opravdu neni dum na sirku mistnosti :) je to naprosto dostacujici sirka a vypada to i dost lip,kdyz je na kazde strane 2m mista,nez cely prostor zaplacnuty. Sousedovi se bohuzel nedivim. Pokud by tam do vudoucna on nebo jeho deti chteli stavet, nebo chtel pozemek prodat,byl by blby,aby si ho dobrovolne znehodnotil jen proto,abyste mohli mit takhle siroky dum vy ;-) ja bych to teda neudelala abi omylem, zadelal by si akorat sam na problemy a vicenaklady
Odpovědět
@spaly on to ani tak není standartní jev na vesnicích. :-D :-D U nás na vesnici se tyto domky nevyskytují ani nikde v širokém dalekém okraji. Tyto domky jsou teda aspoň co já vím na jižní moravě. Kdy jsou teda na sebe nalepené domy a každý dům je jinej. Jedině řadovky kdy jsou všechny domy stejné, ale to už je zas něco trochu jiného :-D ale fakt nejlepší postavit na šířku menší a hezčí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
taky si myslím že když tam nejde veliký dům tak je třeba se s tím smířit a volit takový dům který se na pozemek vejde.
Odpovědět
My budeme zkoušet i přes nesouhlas sousedky u SÚ žádat o výjimku. Nejedná se o stavbu domu, ale dvojgaráže. Potřebujeme jít na metr od společné hranice.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname jsem zvědavá jak dopadnete - my máme dvojgaráž v hranici pozemku a vedoucí SÚ nám tenkrát říkala, že buď se souhlasem souseda a nebo 2m odstup a přes to vlak nejede...
Odpovědět
@catt82 taky jsem, na nás zvědavá :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
chtěla bych navázat na konverzaci: budeme stavět garáž na hranici pozemku. Na té straně, kde má soused pozemek, budeme mít okna a na jeho pozemek podle zprávy zasahuje požární prostor a na stavebním úřadě chtějí zřídit věcné břemeno. jde to vyřešit i jinak? soused tam má 4m cestu, ale která není vedena jako cesta a vede po celé délce našeho pozemku. Mám strach, že nám soused, zemědělské družstvo, smlouvu o zřízení věcného břemene nepodepíše.
Odpovědět
Nedávat tam okna.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova a tím se to dá obejít, no ale není pak prostor, kam ty okna dát :-(
Odpovědět
A potřebujete tam okna? A garáž má přece čtyři stěny, tak proč dávat okno zrovna tam, kde je potíž?
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova protože na garáž ješte navazuje kryté stání na auta a kdyby se daly okna z té strany tak nám to moc světla nedá. Z jedné strany jsou pak vrata na čtvrté straně je také okno, jedno.
Odpovědět
A co budete v garáži dělat? Však světlo existuje i umělé. Daly bych klidně okno do přístřešku a hotovo dvacet. Vůbec bych neřešila, a měla bych klid se sousedem. Mně by to za to stálo, protože souseda budu mít vždycky. A co kdyby on třeba časem prodal a pak se nastějhuje někdo, kdo bude trvat na tom, že okna prostě nechce?
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova asi to tak vyřešíme .... díky za připomínky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
@petraxname Můžu se zeptat jak jste dopadli na stavebním úřadě, jestli vám povolili výjimku i přes nesouhlas souseda? Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@el33 Výjimku jsme dostali, sousedé se odvolali, věc šla na krajský SU, kde jsme dopadli také dobře, kraj rozhodnutí o udělené výjimce potvrdil.
Odpovědět
Profilova fotka
@deniisek19 vám přijde 12m metrů, že toho moc vymyslet nejde, jo? by mě zajímalo, co by jste dělali, kdyby vám sú oznámil, že můžete stavět max. 8x9m jako my :-D je to v podstatě váš domek mínus ta průjezdná garáž. jinak souhlasím, že v řadovce také nejsou bokem okna a nejsou průchody okolo. prostě je rozdíl řadovka, dvojdomek nebo samostatně stojící. byl by pro vás takový problém, začít stavět 2m od hranice pozemku s tím sousedem, co nedá souhlas? my taky měli představu jinou, ale když nás omezili, museli jsme to celé předělat, zmenšit. pokud zvolíte šikovného architekta, tak jistě vykouzlí něco super i na menší ploše ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Zdravím, chtěl bych se zeptat, když si chci postavit zděný altánek do 25m2 v rohu zahrady hnedka u plotu 3 sousedů a ani jeden z nich s tím nemá problém lze stavbu uskutečnit nebo je prostě zákon 2m od plotu a hotovo. Díky za rady :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?