Stavba podle územního plánu - povolení / nepovolení

Dobrý den, v územním plánu malé obce (v textové části) je povolené stavět pouze rodinné stavení s 1. NP a se sedlovou střechou o určitém sklonu. Dřevostavby a chaty ve stylu rekreace (i vzhlednějšího charakteru) prý nejsou povolené. Ani moderní bungalovy. Na úřadu mi sdělili, že to lidé obcházejí dodatečnou stavbou (alá garáž nebo sklad), ve které potom bydlí. Samozřejmě, že to není povolené a v případě udání by to neprošlo. Když bych ale pozemek chtěl využívat pouze rekreačně s investicí maximálně 1 mil. Kč, tak prostě musím stavět rodinný dům? Setkal se někdo s podobným případem? Paní nám dále řekla, že rodinné stavení může být i malé do 40m2. Jen musíme splnit to co územní plán žádá. Mám ale obavy, že se přes dnešní různé požadavky na energičnost a přísné normy do 1 mil. Kč nevejdeme. Co s tím? Poradí prosím někdo? Děkuji.
Odpovědět
Musite mit v zadosti to, co vam povoluje uzemni plan. Az to dokoncite, pisemne cestne prohlasite vy i vas stavebni dozor, ze stavba je postavena podle overene projektove dokumentace. Na zaklade cestneho prohlaseni a revizi pak dostanete cislo popisne, popelnici, stavbu muzete zapsat do katastru nemovitosti. Takze asi tak...
Odpovědět
@puhelin ... s tím co píšete souhlasím, resp. mohu stavět jen to co je povolené územním plánem. Nechci nějak obcházet systém a stavět první stavbu jako nějakou kůlnu a pak ji využívat pro rekreaci. Rád bych, aby vše bylo v pořádku. Jenže lze vůbec za 1 min. Kč splnit takovou podmínku? Začínám si myslet, že mít pozemek pro rodinné bydlení je horší než mít pozemek určený k rekreaci (kde by stavba chatičky byla povolená).
Odpovědět
U nás se nyní řeší také územní plán a v návrhu byly také dané sklony střech, ale dle stavebního zákona takovouto regulaci uzemní plán nemá obsahovat. V připomínkovém řízení se tedy tyto podmínky podařilo odstranit. Doporučuji přečíst tuhle diskuzi, zejména komentář č. 733, kde se to konkrétně píše.. https://dubany.cz/index.php/forum/nav... konkrétně: s účinností od 1. 1. 2013 platí novela stavebního zákona, která zavádí nová pravidla, týkající se podrobnosti prvků prostorové regulace územního plánu a regulačního plánu. § 43 odst. 3 zákona č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o územním plánování a stavebním řádu (dále jen „stavební zákon“) striktně uvádí, že územní plán nesmí obsahovat podrobnosti náležející svým obsahem regulačnímu plánu nebo územním rozhodnutím. Krom ostatních právě sklon střechy patří mezi prvky prostorové regulace, které patří pouze do regulačního plánu.
Odpovědět
@uk005 Tak to zkuste pres nadrizeny krajsky urad. Udelejte projekt rekreacky, na ten vam uzemni planovani vyda zamitave stanovisko. Vy podate na stavebni urad zadost o uzemni rozhodnuti a stavebni povoleni te rekreacky, dostanete rozhodnuti o nepovoleni. Proti tomu se odvolate a bude to posuzovat kraj, jestli uzemni planovani nepozaduje neco, na co nema pravo.
Odpovědět
@satinst V územním plánu se píše toto: výška zástavby - navržená nová zástavba bude respektovat okolní zástavbu, výšku, hmoty a charakter staveb. Roubené dřevěné stavby (tzv. Kanadské sruby) v plochách s navazující okolní zástavbou nejsou vhodné. Bungalovy jsou nepřípustné. Střecha sedlová, výjimečně polovalbová střecha o sklonu 30-45 stupňů. Symetrické štíty sedlové střechy. Ploché a pultové střechy minimalizovat – např. na doplňkové stavby. Překvapilo mě hlavně to o bungalovech. Dnes je to trend. Levné, ekologické a tak.
Odpovědět
@puhelin Chtěl jsem se vyhnout případným sporům s úřady (jak obecními, tak krajskými). Abych pak někomu neležel v žaludku ...
Odpovědět
@uk005 Co je to za blbost? Roubenka prece neni srub.
Odpovědět
Profilova fotka
@uk005 ten sklon střechy nemá v up co dělat.
Odpovědět
@zmrz_lina Těžko říct. Osoba ze stavebního úřadu, pod kterou spadá pozemek, mi sdělila, že pokud to nedodržím, tak mi neudělí povolení.
Odpovědět
@puhelin Roubenka sice není kanadský srub, ale srub to je, protože je sroubená 🙂, oni v těch podmínkách popisují stavební techniku, což je u kanadského srubu, české/moravské/slovenské atd. roubenky nebo třeba i chaloupky Baby Jagy jedno a totéž.
Odpovědět
Profilova fotka
@uk005 je smutné, že úředníci neznají předpisy vztahující se k jejich práci. Ale je to dost časté, bohužel.
Odpovědět
@osecka Roubenka a srub jsou odlisne technologie. U nas na horach jsou roubenky zadane a naopak spousta obci sruby zakazuje. Co se toho sklonu tyce, tohle presne je prostor pro odvolani vyssimu uradu. Oni jim za to daji pres prsty, protoze sklon strechy do uzemniho planu nepatri.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Postavte si mobilheim nepotřebujete žádné povolení a na rekreaci to stačí. Do 1.m se vejdete v pohodě 😉
Odpovědět
@mat11 To prý taky není úplně pravda. Jakmile prý připojím k mobilheimu vodu, nebo elektřinu, tak už povolení prý potřebuji. To mi sdělili na tom samém úřadě.
Odpovědět
Leda by v mobilheimu nemeli obytnou/pobytovou mistnost a prostor pro hygienu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Dobrý den, mám parcelu, přes kterou si Obecní úřad zřídil obecní vodovod. Nic z toho nemám, jenom přicházím o kus pozemku. Když jsem chtěla pozemek jako stavební, protože nad mojí a pod mojí parcelou stojí dům, tak mně vyhověno nebylo, prý by to narušilo ráz krajiny. Kde se mohu bránit.
Odpovědět
Zkuste to upřesnit. Jak Vám nebylo vyhověno, jakou formou? Zamítavým rozhodnutím? O co jste žádala a na kterém úřadu? Na stavebním? Nebo jste si žádala na orgánu územního plánování o závazné stanovisko? Nebo jste chtěla změnu územního plánu? Nebo jste si jen nezávazně dopisovala s Vaší obcí?
Odpovědět
Profilova fotka
@mirka_novakova řešili jsme něco podobného. Krajinný ráz je jedno z 5 kritérií životního prostředí. Vzali jsme si soudního znalce z oboru posuzování krajinného rázu. Bylo to drahé a zdlouhavé, ale svého jsme dosáhli.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq to je bohužel dost standardní argument našich úředníků. "Mně se takové stavby nelíbí". A okecá se to různě - třeba krajinným rázem
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?