Stavba první dům, pak garáž, stavební povolení

Chystám se stavět rodinný dům, který nemá garáž, ale rad bych si udělal samostatně stojící garáž, teda podle toho kolik peněz zbyde. Proto bych si první postavil barák, až bude hotovo, tak po roce šetření se vrhnul na garáž. Jak je to se stavebním povolením, mohu požádat o jedno stavební povolení, nechat si zkolaudovat barak a po roce garáž? Chtěl bych totiž rovnou dostat stavební povolení jako komplet, aby pak nevznikly komplikace, kvůli tomu, ze garáž je moc velká/malá, moc blízko plotu... Nerad bych stavěl barák 7m od plotu souseda (bratra) a pak by mi stavební úřad stejně nedovolil tam dat garáž. A taky bych si rovnou vylil základní desku pro dům i garáž zároveň..
Odpovědět
Můžete. Budete žádat o povolení stavby, která má více stavebních objektů, což je úplně běžné. Podmínkou, aby Vám povolení "nepropadlo", je zahájit stavbu. Což splníte zahájením stavebního objektu RD. Jen pozor na termín dokončení stavby, aby Vám stavební úřad nestanovil příliš krátkou lhůtu.
Odpovědět
@secuser1 Já zvolil tenhle způsob, protože mě odhadce varoval, že by hohl být problém s hypotékou (chtěl jsem ještě přidělat verandu). Takže teď čekám na geometrák, č.p., pak nahlásím bance ukončení stavby a jdu s projektem garáže, verandy a terasy na stavební úřad.
Odpovědět
@kofejn takže jste stavěl první barák a potom garáž? Taky to budu mít na hypotéku, předpokládám ze taky nestihnu dokončit stavbu obou dvou do data co stanoví banka. Bylo by pak možné při oznámení dokončení stavby z toho vyjmout objekty, které jsem nestačil dostavět? Např kvůli té hypotéce?
Odpovědět
@secuser1 Stavebnímu úřadu můžete oznámit dokončení části stavby schopné samostatného užívání, což ve Vašem případě zřejmě bude dokončený RD. Bude-li vše OK, měl byste dostat č.p. a začít bydlet. Co na to ale řekne banka, se musíte zeptat u ní. Zřejmě bude záležet na tom, jak a na co konkrétně budete mít uzavřenou smlouvu.
Odpovědět
Taky stavíme RD + samostatnou garáž na jedno povolení, současně máme na stavbu i hypotéku a v podmínkách hypotéky je koloudace celé stavby - tedy RD, včetně garáže ... Už minulý rok jsme prodlužovali termín čerpání hypotéky o jeden rok - nestíháme čerpat, všechno se to oproti plánům prodloužilo. No a letos budu jednat s bankou o prodloužení termínu dokončení, protože se nestíhá, dodavatel stavebního materiálu nám nedodal materiál ( ačkoliv materiál podražil - tak stejně nebyl ), dodali až v listopadu a to už stavět vzhledem k počasí nešlo, takže zazimováno a pokračování na jaře. Skončili jsme základovou deskou a na jaře se bude stavět RD - podle toho co a jak se bude stíhat, dle toho se rozhodne zda se ještě začne s tou garáží. Tak v létě s předstihem začnu jednat s bankou o prodloužení termínu, vidím to tak, že letos RD a příští rok garáž. Prodloužení termínu čerpání hypotéky o rok stálo asi 4000,-Kč, jak to bude s prodloužením termínu stavby - koloudace objektu, zatím nevím.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?