Stavba RD na vedlejším pozemku - nesouhlas

Dobry den, potrebovala bych radu. Skoro 60 let mame chatu vedle louky. Louku nyni koupila pani ktera ji rozparcelovala na dve casti. Ta blize k nam je cca 850 m2. Pani se rozhodla stavet dum se zastavenou plochou 347 m2. Stavba je tedy podle zakona 2 m od hranice pozemku. Ale jsme v lesnim pasmu 50 m od lesa. Me se stavba zda prilis velka protoze kazdy kdo prestavuje tak cca do 100 m2. Je mozne ze stavbou nesouhlasit a pozadovat stavbu mensi a kam se obratit? Dekuji za radu..
Odpovědět
1
2
@hubertusk Zajděte na příslušný stavební úřad, tam se dovíte, jestli jsou v dané oblasti nějaké normy a regulace ohledně výstavby. Pokud ano, musí je sousedka splnit, pokud ne, musí splnit jen "obecné" normy-odstupy od hranic, od okolní zástavby.....pokud splní normy nemáte moc šancí stavbu ovlivnit. Pokud jste blízko lesa, nebo v nějaké chráněné obasti, zajděte ještě i na životní...třeba budou mít taky nějaké požadavky.
Odpovědět
Pijde mi smutne nesouhlasit s neci stavbou jen proto ze je vetsi....ubira vam nejak na pravech? Co kdyby pozice byla opacna a vam patrila ta parcela, kde chcete stavet dum o teto rozloze.....nekdo by vam hazel vidle do projektu....to uz tak prijemne neni. Pokud chcete navzdy koukat na louku, tak si ji musite koupit. To ze je v ochrannem pasmu lesa je jeji problem....pokud to dokaze pres urady prosadit, tak vam neuskodi. Ale argumentovat tim ze ma vetsi dum, kdyz ostatni maji mele domy mi prijde jako zavist.........takhle vznikaji spatne sousedske vztahy........
Odpovědět
Pani urcite musi splnit regulativy pro dane uzemi, krome vysky domu, vysky napr. plotu, prvniho madzemniho podlazi atd i tzv. zastavitelnost. U nas to treba je 35% celkove plochy. Tedy, pokud mam pozemek 7000 metru, ktery je v uzemnim planu obce, mohu zastavet pres 2000 metru. Teoreticky. Jinak ano, muzete se vyjadrit zamitave, ale zaroven musite stavebnimu uradu uvest dostatecne zavazny duvod. Vyhled ci nesouhlas s tak velkym domem to ale vazne neni. Pokud by st urad toto bral v uvahu, nebyly by zadne vesnice, mesta....
Odpovědět
Profilova fotka
Mě to stejně všecko přijde na hlavu stavěné. Chápu, že jste na něco zvyklí a rádi byste to tak měli i nadále, ale vážně mě nebaví, že člověk platí strašné peníze za pozemek a pak ještě aby stavěl ne podle sebe, ale podle přání sousedů (teď mám na mysli klasické rodinné domy ne nějaké obludné veledíla)
Odpovědět
@barter přesně tak. Ke všemu mají dneska sousedi právo se vyjádřit, něco se jim nelíbí a už se všechno klidně posouvá o pár měsíce. My jsme potřebovali vydat jen blbé povolení na cestu (dokonce v návrhu územního plánu tato cesta zanesena je), a stejně se našli lidi, kterým to vadilo a celé se to protáhlo o pár měsíce.
Odpovědět
@adula000 to je pravda, posouva. Zas je pravda, ze stavebni urad bere v uvahu stiznosti podlozene zavaznym duvodem, takze obvykle "nechci, nebudu mit vyhled, nelibi se mi atd " v uvahu nebere. Lec bohuzel, to schvaleni povoleni stavby se neustale prodluzuje. Meli jsme pozemek a jelikoz tam byla nutnost zpracovat uzemni studii, jednali jsme s dedeti siusedy 6 let a nikam se nedostali. Pak prisla nabidka, koupila to cele stavebni firma a nyni jednaji sousedi s ni. Pravda, firma ma ponekud lepsi vychozi pozici, nez jsem kdy mela ja..., narocne to ale je i tak.
Odpovědět
@adula000 @charado stavbu garáže s výjimkou z odstupové vzdálenosti řeším od února 2016 a stále to na povolení nevypadá. A jsem měla štěstí na rozumný stavební úřad a krajský stavební úřad. Jediným problémem je kouslá sousedka, která protahuje vše, jak může. Jedna z námitek sousedky byla i velikost garáže, nadřízený SU sdělil, že nemá právo navrhovat, posuzovat, rozhodovat, co si stavebník na svém pozemku postaví, tj. soused nemá právo omezovat vlastnické právo druhého jen proto, že má pocit, že je stavba příliš rozměrná, ošklivá, maková ve srovnání s ostatními stavbami.
Odpovědět
Stavba garaze od unora 2016? No to potes! Tak pevne nervy a hlavne, at to rychle povoli. Jak se rika, rodinu a sousedy si clovek nevybere....
Odpovědět
@petraxname Kazdy krajsky st. urad muze byt jineho nazoru :( Leda by o tom v minulosti rozhodoval soud a pak by se mohli lidé na rozhodnuti odkazat. Jeste horsi je, kdyz sam kraj rozhodnout nechce a vec vrati zpet k novemu projednani.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin což je dost časté, řekla bych, že to je s výjimkou naprosto zřejmých případů, kde jim nic jiného nezbyde, nejčastější řešení.
Odpovědět
@zmrz_lina Tak proc by odpovědnost za rozhodnuti brali na sebe, ze?
Odpovědět
Profilova fotka
Jediné co mě napadá, že by větší dům nemusel splnit je vzájemná vzdálenost mezi dvěma domy na straně s okny obytných místností 7 m. Pokud to návrh splňuje a pokud splňuje zastavitelnou plochu je-li daná (včetně zpevněných ploch komunikací, teras atd.) není pro námitku důvod. Viděla jsem už na malé vísce dům o rozloze cca 400 m2, na parcele asi 2500 m2 a vypadalo to dobře :).
Odpovědět
Článek se načítá
@tulda27 Děkuji za radu. Dnes jsem se spojila se stavebním úřadem. Pozemek je 860 m2 a zastavěná plocha je 347 m2. Takře více jak 20 %, které jsou u nás povoleny. Tahle stavba je nalepená na pravou stranu pozemku k nám a k sousedce. A jinak jsou na té parcele vodovodní potrubí a ochrané pásmo. Tak i proto s tím nesouhlasím. Paní to má na obchodování s nemovitostmi a já starosti na důchod. A možná to mají i podplacené. Protože se na takových pozemcích stavět nemůže... z :-)
Odpovědět
@martii1 No děkuji za vyjádření, ale je tam více pravděpodobné uplácení obce. Na té louce je vodovodní potrubí, které má ochranné pásmo. Už takhle dostali povolení 20 cm zasáhnout do toho ochranného pásma. Stavba může být max 20% z pozemku a tohle je skoro 50%. Je mi úplně jedno, že tam budou stavět, ale at staví podle zákonů . Já to dělám taky tak... :-) Nehledě na to, že je to rekreační oblast a kdybych chtěla vedle sebe skoro ubytovnu tak se odstěhuji níže do vesnice... z.
Odpovědět
@hubertusk no ono zalezi jake ochranne pasmo a jestli do toho ochranneho pasma dum zasahuje nebo ne... a jestli jeste vubec ochranne pasmo k necemu je... take jsme na jednom pozemku meli ochranne pasmo kravina a kravin uz par desitek let neexistoval.... za druhe, vodovodni trubky vedou vsude mozne, vodarny na to beztak maji vecne bremeno, takze nechapu, proc vam vadi, ze jim vede vodovod pres pozemek =-) |-| vas bych teda za sousedku fakt nechtela :-N
Odpovědět
@hubertusk je to rekreacni oblast, ve ktere vy bydlite... tak proc vam vadi, ze tam chce take nekdo bydlet? :-N Ja myslim, ze to, jestli dodrzuji normy a vyhlasky je starost stavebniho uradu...
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě to může být tak, že má ty dva pozemky spojené a staví na hranici. Takže musí splnit 20% při součtu obou ploch a to možná má. Ochranná pásma mají dost výjimek. A ochranné pásmo lesa 50m se taky dá za určitých podmínek obejít. Možná to prostě staví v souladu se zakonem, pokud jim to SU povolil. A možná staví v rekreační oblasti rekreační chatu, jen je prostě velká :-)
Odpovědět
Já nechápu tu potřebu někomu škodit. Jak by se líbilo vám, kdyby jste jednou chtěli tu vaši chatu rozšířit a sousedi vám házeli klacky pod nohy? Závist je fakt ošklivá vlastnost :-(
Odpovědět
@hubertusk Myslim, ze jste se rozhodla, ze se vam to nelibi a nepresvedcime vas. Zatim co jste rekla, tak moc sanci nemate. Zastavena plocha se pocita z celeho pozemku, i kdyz je katastralne rozdeleny, takze musite uvadet vymeru celeho pozemku. 20cm ochranne pasmo? To je skoro nic, to se da povazovat skoro za tolerance geodetickeho vytyceni a 20cm jednoduse opravite v projektu....a vas to ochranne pasmo nejak trapi? To je vas vodovod? Rekreacni oblast.....stale je to bydleni, nestavi vam tam administracni budovu. A nejvic miluju vety typu...."mozna to maji podplacene".....jasne vsichni kolem vas podplaceji, aby vam uskodili. Nechtela bych vas za sousedku.
Odpovědět
@hubertusk ideálně vidět projekt abyste měla jasno co vedle vás bude stát a podle toho se zařídit, předpokládám že sousedka bude po vás žádat souhlas a měla by vám umožnit nahlédnut do projektu. Naši sousedé taky chtěli vidět projekt než dali souhlas s rekonstrukcí.
Odpovědět
@alisek Pokud pujdou formou stavebniho povoleni, tak se sousedum nic neukazuje (jen projev dobre vule) a jako ucastnik rizeni muze nahlizet do spisu po zahajeni rizeni. (A to bude jeste predtim uzemni rizeni, nebo to spoji.)
Odpovědět
@martii1 aha a já myslela že je to povinnost ani nás nenapadlo že bychom sousedům zatajovali co se vedle nich bude dít...
Odpovědět
@alisek Povinnost je to pri ohlasce/uzemnim souhlasu, vy musite prinest podpisy sousedu, pokud vam to jeden z nich nepodepise, tak se vam rizeni automaticky preklopi do stavebniho povoleni/uzemniho rizeni. S tim ukazovanim je to tezke, pokud cekate dobre vztahy a vite, ze treba nejakou drobnou zmenou sousedum udelate radost, tak je to dobre jit projekt predvest. Ale pokud je soused zasadne proti, tak nikdy neukazovat a nechat az na rizeni.
Odpovědět
@hubertusk Jestli jsou v dané oblasti nějaké normy a regulace ohledně výstavby, s tím nemusíte na stavební úřad. Stačí nahlédnout do územního plánu, zjistit do jaké kategorie využití spadá daný pozemek a v textové části ÚP zjistit pro danou kategorii podmínky (regulativ). Pokud stavba něco z toho, co se tam píše, porušuje, je jistě možné nesouhlasit a pokud SÚ přesto vydal souhlas, odvolat se.proti tomu na krajský úřad. Nesouhlasit samozřejmě můžete, i když nic neporušuje, ale pak vám to bude nejspíš k ničemu.
Odpovědět
Pokud ona sousedka plánuje stavět nebo staví dům o zastavěné ploše 347 m2, nemohlo to jít na ohlášku, ale jedině na SP. Takže souhlas sousedů předem nepotřebovala, sousedi měli být vyzvání stavebním úřadem.
Odpovědět
@viados Take me prekvapuje, jak ted jiz sousedka vi, co se na parcele bude stavet (pri rozloze a nutnem SP)....bud uz bezi rizeni, pak neni moc casu na namitky a nebo ji sousedka dala nahlednout do dokumentace a pak je dost casu se pripravit na to zlikvidovat projekt.
Odpovědět
@alisek Pri uzemnim souhlasu/ohlasce je podpis souseda vyzadovan. Pri uzemnim/stavebnim rizeni st. urad obesle ucastniky rizeni (sousedy,...) sam a ceka 10-15 dni na jejich namitky. Plus pokud urad stavbu povoli, muzou se ucastnici odvolat a posuzuje to pote nadrizeny organ. Ale musi to byt pouze oduvodnene namitky.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 to s tou zastavěnou plochou víte jiště? Nám to počítali jen z jednoho, sousedi kvůli větší stavbě zcelují. Ale prý to mají "uprostřed". Já to v zákoně nehledala (vyšlo nám to i na jeden) tak jen abych měla jasno :).
Odpovědět
@tulda27 muj otec ma zahradu, ktera se sklada ze tri pozemku a je to take brano jako celek... muze tam mit jednu chatku do 25m... ale ne tri
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote známá to takhle právě obešla.. mohla stavět pouze do 25m, spojila dva pozemky dohromady a na hranici postavila chatu 50m
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?