Stavebni dozor

Dobrý den. Obracím se na Vás všechny o radu. Stavíme rekreační domek, stavební povolení a všechny náležitosti máme ok. Jsme ve fázi teměř hotové hrubé stavby. Problem se objevil teď, a to že jsme si nezajistili stavební dozor. Stavba probíhala bez problému, a ani teď problemy a chyby nenacházime. Musím ho mít ke kolaudaci? A nebo ho mám teď nekde problematicky shánět? Děkuji za každý dotaz.
Odpovědět
Zřejmě jste stavěli svépomocí. V takovém případě Vám musí řídit stavbu tzv. stavbyvedoucí, což je osoba s autorizací dle zákona č. 360/1992 Sb. Je to zákonná povinnost. Stavební úřady při závěrečné prohlídce obvykle požadují předložení prohlášení tohoto stavbyvedoucího, že stavba je provedena podle PD a podmínek stavebního povolení, resp. souhlasu. Pokud to není předloženo, obvykle považují stavbu i nadále za nedokončenou. Vy pak sice můžete bydlet (to Vám nikdo zakázat nemůže), ale stavbu nelze zapsat do KN, nebude přiděleno ČP, nelze ji pojistit, není pro banku (v případě hypotéky) dokončena, atd. atd. Takže doporučuji si takovou osobu zajistit, alespoň pro podpis toho prohlášení. Nebude to ale zadarmo, protože musíte najít člověka, který podepíše, že je v pořádku něco, co neviděl.
Odpovědět
@milanq Děkuji. Stavel mi to na doporučení okolí jeden živnostník a comp. , a toho jsem uváděl i za zhotovitele stavby, no a ti tvrdili, že vše mají, vše zajistí... a že u rekreačního objektu je to něco jiného. Takže zítra se máme zase sejít (chce jěště) nejakou práci, takže chci co nejvíc informací. A nevite jak je to skutečně u rekreačního objektu? (Vím, že informace by mi poskytli na stav. úřadě, no nechi na sebe zatím upozorňovat ). Děkuji.
Odpovědět
Stavbyvedoucího potřebujete na stavbu pro bydlení. Ten Váš domek bude sloužit na co? Pokud to opravdu nebude na bydlení, tak Vám skutečně stačí jen stavební dozor. A to je osoba, která musí splnit požadavky: "Vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe při provádění staveb". Tento člověk pak spolu s Vámi odpovídá za realizaci stavby, závady je povinen hlásit stavebnímu úřadu a neplnění povinností má pod sankcí do 200 tis. Kč.
Odpovědět
@milanq Děkuji, uvidím, možná mě zítra překvapí a vše bude v pořádku. Jěště jednou děkuji i za váš čas.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?