Stavební dozor, kdo ho může dělat?

Prosím o pomoc. Za měsíc začínáme stavět dům, ale zatím nemám nikoho, kdo by nám dělal stavební dozor. Kdo tento dozor vlastně může dělat????Stavíme dům do 150m2. Někdo říká, že potřebujeme člověka s razítkem a někdo zase tvrdí, že to může být kdokoli, kdo má se stavěním zkušenost. Jak to vlatně je????? S razítkem totiž nikoho neznám :( Předem Vám děkuji za každou radu.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@petcep Nám řekl projektant, že dozor může dělat kdokoliv kdo má zkušenosti se stavěním a že razítko nám dá pak on (je od našeho pozemku daleko a nevyplatilo by se to oběma stranám tam dojíždět). Takže já jsem pochopila, že to může dělat každý, ale to razítko pak stejně potřeba je.
Odpovědět
@koffen Aha, takže razítko bude potřeba.....to je blbé. Nikoho s razítkem neznám :-( A náš projektant prý stavební dozor dělat nemůže....
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep @koffen do 150m2 čili na ohlášku razítko potřeba není, dozor sem si dělal sám ;-) a to také uvedl do ohlášky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep myslím, že ideální by bylo, zeptat se přímo na stavebním úřadě toho, kdo bude dům kolaudovat, ten vám řekne na 100%.Já to takto konzultovala a tím pádem nebude problém při kolaudaci.
Odpovědět
@petcep nám dělá dozor projektant a ještě tady ani jednou nebyl! :-D Takže dozorujeme sami, píšeme si deník a on nám ho potom milostivě podepíše a zkontroluje! :-)
Odpovědět
Náš stavební úřad nechtěl vidět za celou dobu stavění stavební deník, v ohlášce jsme uvedli, že dům bude stavět firma vybraná ve výběrovém řízení. Ale ve vlastním zájmu je fajn mít stavební dozor, který stavbu doopravdy hlídá.
Odpovědět
@petrsv1000 Takže pracuješ v oboru stavebnictví? Něco jsem četla na netu, že podmínkou je buď maturita a 3 roky praxe nebo VŠ.
Odpovědět
@coco5 Máš pravdu, největší slovo má stejně ten, kdo bude nakonec kolaudovat. Děkuju za radu. Zajdu se zeptat!
Odpovědět
@iw1984 To máte super!
Odpovědět
@petraxname Máš pravdu, je lepší když to někdo ohlídá. Ale když si vyjedu na netu stavební dozory, tak nabídky jsou, ale chtějí šílené peníze. Proto mně zajímá, zda to může dělat člověk, který to razítko nemá.
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep nene nepracuji ani o tomto nevím, VŠ nemám, jen maturitu ;-) ale kolaudace proběhla naprosto v poho ;-) zeptal bych se na vašem SÚ ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Moc děkuji za odpověď. Zajdu na SÚ, to bude opravdu nejjistější :-)
Odpovědět
Článek se načítá
my máme jako stavební dozor právě projektanta.. prý to stačí, ale taky tam nepáchne jak je rok dlouhý.. takže si musím vystačit sám... co člověk neumí na stavbě se naučí...:):)
Odpovědět
@marwen67 A váš projektant má na tohle razítko?
Odpovědět
@petcep to nevím ale na SU mu řekli, že tam napsán být může... já se neptal, když to šlo tak proč ne.. stavíme svépomoci..
Odpovědět
@petrsv1000 to mate na urade nejaky benevolnentni uredniky, ze ti tohle povolili. My jsme to tam uvedeny mit nemuseli s tim, ze se jeste rozhodujeme a vybrali jsme cloveka, co dela u euroline a zaroven dozoruje, pac kulaty razitko mit musime. A kamaradka pred 4 roky tam musela mit razitko hned v papirech na stejnem urade jako my, jinak by ji nevydali stav. povoleni.. @petcep ja si zadala zadost na aaa.poptavka a ozvalo se mi plno lidi se stav. dozorem za ruzne ceny od 10tis. za celou stavbu az po 70-80tis. nebo 10tis/ mesicne(+ jeste si uctuji pokazde dopravu za km), coz je masakr, kdyz nevime jak dlouho to budem stavet :-p Nakonec platime hodinove, ale pocet navstev budeme ridit my, tak snad se to nevysplha do nejakych zavratnych sum...
Odpovědět
@marcinek Děkuji za radu. Zkusím dát poptávku!
Odpovědět
Profilova fotka
@marcinek ale na ohlášku razítko nepotřebuješ, na stavební povolení ano a to je rozdíl ;-)
Odpovědět
@marcinek no 10 000 za celou stavbu,by snad šlo. ]-( :-| taky se musíme informovat.Snad na našem SU budou normální a benevolentní uředníci. :-D
Odpovědět
@petrsv1000 Tak pokud je to tak, tak je to super
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep ;-) samozřejmě nejlepší si je to ověřit na vašem SÚ ;-)
Odpovědět
Volala jsem na stavební úřad a bylo mi řečeno, že musíme mi stavební dozor s kulatým razítkem :( Prý existuje nějaký formulář pro stavební dozor (součást stavebního povolení). Nevíte kde ho najít?
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep Ahoj všichni, dlouhá diskuse a žádná informace. "Stavební dozor" je člověk se vzděláním a praxí, ale bez autorizace (tedy bez kulatého razítka) a ten nemůže dozorovat stavby pro bydlení. Pro ty je třeba "stavbyvedoucí", tedy člověk s autorizací (s kulatým razítkem) - to je pro stavby stavěné svépomocí. Pokud staví firma, pak to musí být taková firma, která má oprávnění na "provádění staveb", což znamená, že tato firma má autorizovaného člověka jako stavbyvedoucího. Je to sice slovíčkaření, často se používá pojem "stavební dozor" obecně, ale mezi ním a "stavbyvedoucím" je rozdíl. Oficiální formulář na to není, tak bude stačit zajít na stavební úřad a referentovi nahlásit jméno, adresu a číslo ČKAIT (to je to číslo na kulatém razítku), on si to zapíše do protokolu a bude to OK. Protože projektovou dokumentaci pro RD může vypracovávat pouze autorizovaný projektant, je dobré požádat právě projektanta, aby dělal stavbyvedoucího (někdo to tu už psal). Jinak musím říct, že u nás na to také moc nehledí. Spíše se podivují, když jim vůbec někdo zahájení stavby a stavbyvedoucího či firmu nahlásí :-)
Odpovědět
@jitulkaka Mockrát děkuji za vyčerpávající informace! Bohužel náš projektant na toto nemá razítko, tak musíme shánět jinde :(
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka pokud stavíš na ohlášku "stavební dozor " může dělat kdokoliv., třeba jako já majitel stavby. Stavební vzdělání ani praxi v oboru nemám.... takže asi tak ;-) jo a máme zkolaudováno ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Jsem z toho blázen a opravdu nevím, zda je rozdíl kde člověk bydlí......Já jsem totiž volala na stavební úřad. Říkala jsem paní, že budeme stavět do 150m2 a ona mi odpověděla, že musíme mít dozor s kulatým razítkem. Já nevím, asi jiný kraj, jiný mrav.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Prosím Tě, nepiš, když nevíš, zbytečně tu mateš lidi. Přečti si stavební zákon § 160 odst. 3 a 4. V odst. 4 je jasně napsáno, že stavby které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení a stavby na ohlášení lze provádět svépomocí, pokud stavebník zajistí stavební dozor, není-li pro takovou činnost sám odborně způsobilý. Jde-li však o stavbu pro bydlení, je stavebník povinen zajistit odborné vedení provádění stavby stavbyvedoucím. Pokud tedy nemáš stavební vzdělání a praxi, pak si můžeš dělat tak leda dozor investora a hlídat barvu obkladů. Že ti zkolaudovali, to ti věřím. Co už.... také si nechtějí dělat problémy. @petcep Nedělej si starosti, řekla ti to dobře. Pravda je, že když se zeptáš, řekne ti jak je to v zákoně. V reálu to pak ale nemusí být tak přísné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka jedna věc v tomto státě je zákon a druhá věc je praxe.... měl sem před sebou papír s kolonkou stavební dozor a nevěděl co tam vyplnit. Zajel sem tedy na SÚ a zeptal se na to osobně pána co mi ohlášku podepisoval a právě on mi řekl, že tam můžu napsat sebe pokud stavím na ohlášku ;-) žádné potvrzení o praxi a mém vzdělání nechtěl. Tak jaképak matení lidí, píšu jen své zkušenosti, koluaudoval sem letos v únoru. Jasně jsem také psal pro @petcep že to může být na každém úřadě jiné, žijeme v bordelstátě, to už by si mohla vědět .... a že si tedy musí na svbůj úřad zavolat a zeptat se.... To je to samé jako někde chtějí archeologický posudek, potvrzení od životního prostředí atd.... zákon nezákon, pokud ti to úřední neschválí nejede přes to vlak a zkrátka nestavíš, mě dal podpis takřka ve dveřích a jsem za to rád ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Já vím, že je to tvá zkušenost, věřím tomu, ale nemůžeš to tady tak napsat právě proto, že všude tenhle bordel není a někdo by díky tvým informacím mohl škaredě narazit. Je lépe napsat informace podle zákona a lidi pak nemohou být nepříjemně překvapeni. Postavil jsi dům, tak lidem dávej informace jak co udělat, na co si dát pozor nebo jaký materiál je lepší.... určitě o tom na rozdíl ode mne hodně víš :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka však jsem také výše napsal, že je nejlepší si to ověřit na příslušném SÚ z důvodu benevolence úředníků.... přitom to je to nejjednodušší, než se tu ptát co je v zákoně, to si každej může vyguglit sám ;-) praxe je pak jiná. Pak se tu řeší zbytečné dohady a zkušenosti ostatních, ale realita je nekonec jiná. Ok, budu si dávat pozor co píšu ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?