Stavební komise v obci vs. náš projekt domu

Ahoj všem, projektant byl s naší studií na SÚ kde vše probíhalo fajn, podmínky územního plánu splňujeme, do doby než úřednice řekla - "ale nemyslím že to takto projde skrz stavební komisi v dané obci, poslední dobou zamítli už kolem 10 modernějších staveb co vím". Projektant na ní koukal co to jako znamená - vysvětlila mu že naše obec si zřídila vlastní orgán bez jakýchkoliv oficiálních právomocí který se vyjádřuje ke všem zamýšleným novostavbám v obci a posuzuje je. Členy komise jsou prej třeba kadeřnice, klempíř anebo prodavačka + jako "odborník" je tam nějaký urbanista. Stanoviskem komise se pak řídí starostka když je potřeba dát souhlas se stavbou z hlediska obce, třeba komunikace u pozemku je totiž obecní. Prej také nemusí povolit sjezd na pozemek anebo napojení na vodovod...prostě si můžou začít vymýšlet a proces stavebního povolení zdržovat, aspoň tak jsem to pochopil. Když jsem to slyšel skoro jsem dostal infarkt, takováhle s prominutím sebranka v rámci fiktivního orgánu bude rozhodovat co si můžu a nemůžu stavět na svém pozemku i když oficiální regulace územního plánu plně splňujeme ? Pro ilustraci - jde o podkrovní PD s pultovou střechou, projektant poslal studii na komisi, momentálně čekáme na zápisnici, ale údajně to skrz ně neprošlo, jak jsem čekal. Prosím o radu jak postupovat, setkali jste se s tím někdo ? Projektant říkal že něco takového vidí/slyší poprvé... Nechce se mi platit desetitisíce za právníka a prodlužovat celý proces donekonečna - příští rok chceme začít stavět. Projektant už dokonce na znak dobré vůle navrhnul že budeme obci prodávat nadbytečnou elektřinu z FVE za 50% tržní ceny a další drobnosti, takže prvotní přístup z naší strany byl smířlivý...tahá se to už 2 týdny, nemůžu kvůli tomu spát ale za žádnou cenu se nechci podřizovat nějaké pseudokomisi, jde přece o naše peníze a náš dům 13*7 s pultovou střechou - žádný bordel s neonovými nápisy...
Odpovědět
Pokud je to nejaka nesmyslne sestavena komise, pak me napada, ze pozadate o povoleni i bez souhlasu obce a pokud st. urad vyjde vstric vam, tak by se odvolala obec nebo pokud by st. urad vysel vstric obci, pak byste se odvolali vy a posuzoval by to kraj. A ten, verim tomu, by se nejake stavebni komisi vysmal.
Odpovědět
Prosím vás,co je to za blbosti, co tady popisujete. Obec si sice zřídit vlastní orgán může, ale žádnou úřednickou pravomoc mít nemůže. Zřejmě se starostka/ka alibisticky jistí v rozhodování, že tak rozhodla nějaká komise. Nicméně důsledek pro vás je ten, že vaše stavba/záměr na 99% sousedí s pozemkem ve vlastnictví obce (chodník, silnice asi) a tak si úředník na příslušném SÚ vyžádá souhlas sousedů. Sjezd na komunikaci povoluje obec pouze v případě, že ta komunikace je obecní (ale může být a často je jiný subjekt Kraj, SÚS) a stejným principem u kanalizace či vodovodu. Podstatné je ale úředník na SÚ, který rozhodne a určuje jestli stanoviska či nesouhlasy jsou opodstatněné. I tak se můžete dále odvolat a zažádat o přezkoumání/povolení od vyšší instance -což je krajský stavební odbor. K čemu se už nevyjadřuju je uvedený fantas, že projektant navrhnul, že budete obci prodávat nadbytečnou elektřinu z FVE za 50% tržní ceny. To my hlava už vůbec nebere...to je jak v tý reklamě.... A JAK JAKOOO... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Jediný blbý je, že obec musí dát souhlas se stavbou jako soused. My jsme pak potřebovali i souhlas se sjezdem na obecní komunikaci, výjimku, že nemusíme mít ČOV (v obci je povinná, ale má se budovat kanalizace). Půjde to i bez souhlasu na odvolání bude to dýl trvat. A každá další akce v obci asi bude boj, pokud budete potřebovat souhlas s čímkoliv dalším, asi ho nedostanete
Odpovědět
@windu Neslo by si domluvit s tou 'komisi' a starostkou setkani a proste to vsechno probrat s nema? Jasne, neni to Vase povinnost, ale vstricny krok... A treba se pujde domluvit. Pokud ne, tak proste pozadat o povoleni atd jak pise @panlorenc . Ale nejdriv bych to zkusit 'po dobrem', potlacit ego, mozek a proste poprosit o schvaleni. Je to ponizujici? Mozna trochu ano... Muzete si uskodit? urcite ne... A kdyz ta debata s nema bude nesmyslna a neuspesna, aspon je muzete poslat do pryc osobne :)
Odpovědět
@windu Pro obec je závazný UP, takže se nemůže vyjadřovat ke vzhledu moderních domů. Nesouhlas může vyslovit jen jsou-li jinak omezena její práva na sousedních pozemcích. Počkej na vyjádření obce, s žádnou komisí nejednej. Pokud bude záporné stanovisko neodůvodněné, nebo nebudou důvody obce v intencích UP, neměl by ho SU akceptovat. Pokud ano, napadni rozhodnutí SU u KU. A prostuduj si Zákon 82/1998 Sb. (Zákon o náhradě škody způsobené nesprávným úředním postupem).
Odpovědět
@pepitocz přesně tak. Ti zamrzlí komouši v různejch obcích (bohužel se to názorově přenáší i na jejich potomky) si pořád myslej, že můžou rozhodovat o cizích životech. Nemůžou a je potřeba jim to dát důrazně najevo. S šaškama, co nerespektujou právo, se po dobrém nelze domluvit.
Odpovědět
@windu nejspíš jsou to umělé vytvořena místa pro "známé" já bych požádala o povolení a pak se kdyztak odvolala. Současně bych si napsala na ministerstvo jestli je tento přístup "legální".
Odpovědět
@petros4 no ja bych to stejne nejdriv zkusil "po dobrem". Kdyby slo o koupi auta nekde, kde uz me v zivote neuvidi, tak je klidne poslu vis kam. Ale tady v tomhle pripade tam @windu bude muset desitky let bydlet. A lidi na obci (at uz tupi nebo ne) nezapominaji a jednou mu to vrati, at uz bude potrebovat cokoliv... A je sice fajn vedet, ze jsi v pravu, ale moc Ti to nepomuze. Nerikam nechat si s*at na hlavu, ale zkusit to ukecat a domluvit... zakony, urady a odvolani bude varianta vzdycky, to mu neutece. PS termin "zamrzli komousi" se mi velmi libi, to si zapamatuju - velmi trefne na urcite typy lidi :)))
Odpovědět
@panlorenc plně souhlasím že to vůbec smysl nedává, prostě pokus o stát ve státě...momentálně už 2. týden čekáme na blbou zápisnici z jednání komise kde by (snad) měli uvést s čím konkrétně nesouhlasí.. Jak jsem psal, příjezdovka k pozemku je obecní takže jejich souhlas bude bohužel potřeba. S tou elektřinou je to nápad projektanta, prostě znak dobré vůle - ale podle všeho to nestačí. Úřednice na SÚ s projektem problém neměla, ale netuším do jaké míry bere v potaz názor obce resp. této pseudokomise.
Odpovědět
@mirekb ono my už jsme dobrou vůli naznačili, je mi jasný že pokud rozpoutám válku s obcí později na to můžeme doplatit, ale nic v projektu který splňuje kritéria ÚP měnit kvůli názoru nějaké místní kadeřnice nechci, to mi smysl vůbec nedává.. Jedná za mě radši projektant, obávám se že kdybych to dělal sám moc dlouho bych v klidu nevydržel a to by bylo spíš kontrapoduktivní.
Odpovědět
Děkuji všem za reakce, stále váhám co by mohlo být nejmíň bolestivé a časově/finančně náročné řešení - jestli to řešit skrz odvolání na kraj jak zmiňujete, anebo přes právníka či zkoušet ministerstvo, média, ombudsmana...cokoliv jiného :-| hodně asi napoví to odůvodnění negativního stanoviska, jak lehce půjde shodit ze stolu
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě nejjednodušší je nechat to na stavebním úřadě, aby se s tím popasoval. Pokud splnujete územní plán a případná další regulativa, pak vám na základě nějakého názoru samozvané komise žádný příčetný úředník nebude ve stavbě bránit. A obec, pokud nedá ke stavbě souhlas (nebo vydá nesouhlasné stanovisko) musí důvody zduvodnit. A stavební úřad následně tyto důvody zhodnotí. Ale podle popisu bych řekla, že obec nemá páky na to si takové věci prosadit a jestli ostatní (predchozi) stavebnici sklapli paty, je nejvyšší čas na to ukázat komisi, kde je jejich místo a jaké mají zákonné pravomoci (=žádné).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Zdravím, omlouvám se, že píšu mimo téma, ale sháníme projektanta PD a také chceme pultovou střechu, mohu se zeptat, s kým jste spolupracoval? Případně jak jste byl spokojen?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?