Stavební povolení - na kolik let platí?

Dobrý den, mám jednoduchou otázku, ale zatím jsem na ni nenašla odpověď :) U nás v ulici (zástavba rodinných domků) se na jednom z pozemků rozhodli postavit menší činžák, pokud investorům projde schválení staveb. povolení, hrozí, že nám klesne zastavitelnost pozemku. Teď bydlíme v miniaturním domečku a do budoucna se chytáme postavit něco většího, ale pokud mezi tím klesne zastavitelnost, tak máme smůlu. Napadlo mě, že bychom honem mohli vymyslet projekt na vysněný velký rodinný dům a zažádat na úřadě o stavební povolení, přičemž stavět bychom mohli až za nějakou dobu, až na to budeme mít peníze. Poraďte prosím, je tato moje představa reálná? Na jak dlouho se vydává stavební povolení? A máte někdo tady podobnou zkušenost, příp. radu, jak to řešit....Předem děkuji za odpověď.
Odpovědět
Dle SZ: Stavební povolení pozbývá platnosti, jestliže stavba nebyla zahájena do 2 let ode dne, kdy nabylo právní moci. Dobu platnosti stavebního povolení může stavební úřad prodloužit na odůvodněnou žádost stavebníka podanou před jejím uplynutím.
Odpovědět
Pokud získáte stavební povolení, tak musíte začít stavět do dvou let.
Odpovědět
A co má společného stavba na jiném pozemku se zastavitelností vašeho? Zajímá mne to.
Odpovědět
Mně samotné to přijde nefér, ale prý to souvisí s množstvím zelených ploch, jakmile v sousedství postaví činžák, množství zelené plochy klesne natolik, že v dané lokalitě už nikdo nepostaví nic většího než to, co má aktuálně...
Odpovědět
Většinou se ale zastavěnost uvádí procentuelně na parcelu, tzn, každý investor smí zastavět pouze dané procento svého pozemku. Nejde to řešit tak, že by si někdo zastavěl třeba 60 % a ostatní mají smůlu a nepostaví si nic - leda kolo na stojánek. Takže si myslím, že Tvé obavy jsou zbytečné. Alespon zde je to takto - prostě můžeš zastavět 30% pozemku a hotovo. At stavíš co chceš.
Odpovědět
Stavební povolení má platnost 2 roky. Před uplynutím lhůty platnosti lze zažádat o prodloužení na další 2 roky ;-) Zpravidla v územním plánu pro danou plochu, ve které se pozemek nachází je stanovena maximálně přípustná % zastavitelnost pozemku, kterou musí poté každý na svém pozemku dodržet :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?