Stavební povolení nebo ohláška, co je potřeba?

Dobrý den, kupujeme domeček a už rekonstruujeme, ale nemáme zatím ohlášku ani povolení , protože se pořád protahuje přepis. Předěláváme vnitřek, což znamená boření zdí, vystavění nových, nové omítky, budou se dělat rozvody vody, elektřiny, plynu. Budeme bourat chodbu do dvora, stavět větší a přistavovat koupelnu. A potřebovala bych vědět, co budu potřebovat - povolení nebo ohláška stačí ? Z internetu jsem vyčetla oboje :-/ a ještě mě zajímá souhlas sousedů. Mám vytisklý ze stránek stavebního úřadu , kde je číslo parcely, jméno majitele parcely a jeho podpis, situační výkres budu dodělávat. Bude mi to stačit ? Známý mi tvrdí, že musím mít souhlas od všech sousedů na jednom papíře a ověřený na úřadě v jeden den, což mi připadá jako kravina. Doufám, že jde rozumět co po vás chci, já sem sama z toho trochu zmatená :-D :-/ Nerada bych aby byl nějaký problém či pokuta. Děkuji vám všem za přečtení.
Odpovědět
Záleží na zastavěné ploše celého domu, to rozhodne o tom, jestli bude ohláška (do 150 m2, vyžaduje souhlasy sousedů) nebo stavební povolení (nad 150 m2, bez souhlasu sousedů, st. úřad je obešle sám). Pokud budete dům rozšiřovat do plochy, bude st. řízení předcházet územní souhlas (do 150 m2)/rozhodnutí o umístění stavby (nad 150 m2). Pokud byste souhlasy sousedů museli mít, musí se podepsat na situační výkres, napsat své jméno, datum, kdy se podepsali a svůj podpis. Pokud projekt donesete na úřad, tam vám řeknou, co vše po vás budou chtít a není důvod pokutu dostat. Pokud to uděláte na černo, pokuta vás nemine.
Odpovědět
@puhelin no my budeme rozšiřovat o cca 20m2 pouze do plochy. Projekt nemáme, protože si to můj dělá svépomoci sám, takže žádná dokumentace ... :-|
Odpovědět
@vercarybka a dokumentace od domu taky nemáme, je to starý dům
Odpovědět
@vercarybka Na úřadě po vás určitě budou dokumentaci stavebních úprav chtít, bez toho povolení nedostanete. Kolik má zastavěnou plochu ta stávající část?
Odpovědět
Profilova fotka
Jestliže už rekonstruujete, aniž máte povolení nebo ohlášku, tak už si zaděláváte na pokutu. A je úplně jedno, jestli si to děláte sami nebo firma, na ohlášku či povolení mít projektovou dokumentaci musíte. A jak tu padlo.. záleží na velikosti celého domu, ne toho, o kolik rozšiřujete
Odpovědět
@puhelin @slabici zastavěnou plochu přesně nevíme, pouze celého pozemku. Konečně chlap pochopil že může být problém, mě nevěří a že zbytečně sýčkuju. Zítra jde na úřad pozjišťovat informace. Děkuji za rady !!
Odpovědět
@vercarybka Raději neříkejte, že už jste začali. Zastavěnou plochu si můžete odhadem poměřit na katastru nemovitostí, dá se oklikat obvod domu pro výpočet plochy. Pro jistotu si nechte dům zaměřit geodetem, nebo alespoň projektantem. Pro kolaudaci zaměření nového stavu domu geodetem potřebovat budete určitě. Na stavebním úřadě se také budou ptát na zastavěnou plochu současné stavby, aby mohli poradit s tím, co budete potřebovat (jestli to proběhle ohlášením, nebo stavebním řízením).
Odpovědět
@puhelin joo já radši pojedu s ním aby něco neplácl a zjistil vše. Dá se to i na internetu? Máme tam i chlivky takže i ty mám počítat?
Odpovědět
@vercarybka Počítáte vše, co je dveřmi propojeno s domem, který rekonstruujete. Po internetu se to dá: nahlizenidokn.cuzk.cz najdete si svůj pozemek, asi to bude pozemek parc. č. st. ... A dole máte možnost měření vzdálenosti a plochy.
Odpovědět
@puhelin joo už sem to našla, moc děkuji .. tak pokud je to nynější velikost domu tak je i s chlívama tak se vejdeme do 150 ale po přístavbě už ne ...
Odpovědět
@vercarybka Pokud vám to zhodnotí tak, že se do 150 m2 nevejdete, nesmíte si to stavět svépomocí, resp. vám bude muset nějaká stavební firma zdokladovat, že stavbu provedla.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin u rekonstrukce to platí taky? Tam se mi to nezdá, pokud jen chtějí přístavět. A velikost by měla být zapsaná v katastru, ne?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Musíš znát zastavěnou plochu domu, protože do 150 m2 by to šlo na ohlášku. Ale psala jsi, že budete bourat chodbu do dvora a dělat větší a přistavovat koupelnu - pokud budete dům jakkoli rozšiřovat a nebo navyšovat hřeben střechy nebo v podkroví dělat do střechy vikýře, pak budeš potřebovat územní souhlas + ohlášku. Souhlas sousedů: v každém případě by byl třeba při územním souhlasu, pro ohlášku pouze tehdy, pokud by se stavební úpravy dotkly vzhledu stavby (třeba nová nebo větší okna) Pro stavební úpravy pouze v interiéru nepotřebuješ souhlas sousedů, protože se jich to nijak nemůže dotknout. Souhlasy sousedů musí být originál, ne pouhá kopie, ale nemusí být ověřený podpis a už vůbec ne z jednoho dne či na jednom papíře. Pro územní souhlas to ale musí být na situačce. Žádat o povolení můžete i dokud nemáte přepsáno na katastru. Stavebnímu úřadu doložíte smlouvu s dosavadním vlastníkem o tom, že můžete vyřídit povolení stavebních úprav a můžete stavební úpravy provádět. Je to lepší, než stavět načerno.
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě jsem tu četla problém s plochou - do zastavěné plochy domu se určitě nepočítají chlívky, které jsou k domu pouze přistavěny a nejsou nijak provozně propojeny, tedy pokud přímo z domu nechodíš do chlívku. Ale do zastavěné plochy si připočítej to, co budeš přistavovat. Pokud by plocha přesáhla 150 m2, nejen že by stavbu musela provádět firma, ale navíc byste museli žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení, nebyl by potřeba souhlas sousedů, zato by hrozilo nebezpečí, že stavební úřad udělá jednání na místě a zjistí, že už stavíte.
Odpovědět
@jitulkaka No tak pokud se nebudou počítat chlívky tak se krásně vejdeme. No už mám vytisklou mapku z katastru, všechno popsané, vyměřené tak doufám, že mi na úřadě potěší, jinak mě z toho jebne a ještě tam porodím, zbývá mi 7dní ... moc děkuji za odpovědi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vercarybka Tak ať jste v pořádku a vše v pohodě :-)
Odpovědět
@slabici Pokud je v katastru dům vyslučkovaný třeba s plochou dvoru, pak je to opravdu problém, protože dům s dvorem je pod jedním parcelním číslem st. XX.
Odpovědět
Tak nám pán úředník skoro nic neřekl, jen to, že si musíme sehnat projektanta a ten nám vše řekne. A že dřív jak za 3/4 roku nebudeme žádat o stavební povolení či ohlášení. Ptala jsem se na smlouvu s majitelem že můžeme na domě pracovat, to mě odpálkoval že o to se nemusím ani starat když to ještě není moje a stejně nemám povolení... takže super.. pak budu všude létat s malým, super :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@vercarybka proč až za 3/4 roku. Projektant to umí za 2 měsíce, když je dobrej.
Odpovědět
@slabici no já to taky nechápu.. potřebujeme projekt na stavbu o velikosti zdi 7 a 5 metrů a koupelny 2,5 na 4 metry ... celý dům nepotřebujeme...
Odpovědět
@slabici Projektant to zvládne i za měsíc, pokud je dobrej. Náš projekt na nový RD trval včetně několika schůzek. @vercarybka jenže to, že zasahujete do domu upravujete jeho velikost. A od toho jsou závislé požadavky, poplatky a další věci.
Odpovědět
Profilova fotka
@sabejn U nás od první schůzky po vydání ohlášky 3mesice.Namalovano měl hned, ale pak jsou potřeba další papíry, podpisy sousedů a to trvalo další mesic. A úřad má měsíc na schválení. @vercarybka děláte z malého baráku větší, to prostě bez papírů nejde...
Odpovědět
@slabici Jo takhle. Vám dělal projektant všechno potřebné, včetně souhlasů. Já počítal pouze projekt. Zbytek mi nařizoval developer pozemků a sousedy jsem si obešel během jedné hodiny sám. Nejdéle nám trvá zatím vyjádření od životního prostředí. Tam už to leží dva týdny a nikdo nic neví. Osobně už čekám jen na to. Stavební úřad jako takový je pak na chvilku, pokud dodáte všechny papíry.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?