Stavební povolení pro manžela a nebo pro manžele?

Profilova fotka
Chci se zeptat zda mate nekdo zkusenost se stavebnim povolenim v manzelstvi. Zda zadal jen jeden z vas, nebo oba dva a jake jsou vyhody a nevyhody... Pozemek je majetkem manzela, nabyl ho po uzavreni manzelstvi.. Zadost u uzemni rizeni podaval manzel na sebe.... Na stavebni urade nam povedeli ze pokud chci byt spolumajitelem, spolustavebnikem domku tak musime mezi sebou uzavrit smlouvu o tom ze on mi poskytuje moznost stavet na jeho pozemku... Trochu tomu vsemu nerozumim, domek i pozemek preci podlehne spolecnemu jmeni manzelu... A az se domek postavi je preci mozne ho napsat na oba manzele... Mate s tim nekdo zkusenost?
Odpovědět
@vodvarkova Odpovím laicky, nejsem právník, ale zjiťovala jsem si něco podobného na netu. On bude problém asi v tom, že v případě nedej bože rozvodu, věci (pozemek) které měl nebo dostal manžel před manželstvím nejsou ve společném vlastnictví. Domek ale bude společným vlastnictvím. Jenže podle nejnovějších zákonů nesmíš postavit dům na pozemku který není tvůj. Takže stavební úřad má pravdu, že potřebuješ podpis manžela. Pozemek by automaticky byl tvůj pouze v případě úmrtí manžela. V případě rozvodu ne.
Odpovědět
@vodvarkova manžel má povolení na sebe,pozemek je jeho,ale vklad do katastru jsme podávali na oba jako SJM,tehdy nám na stavebním říkali,že pokud chceme oba být stavebníci,tak se musí dokládat papíry navíc,něco v tom smyslu co píšte,ale na to jsme se vykašlali a udělali to takto.
Odpovědět
Profilova fotka
@vodvarkova udělej to přesně jak píše @bilbery ;-)
Odpovědět
@vodvarkova @bilbery Tady je to trochu složitější, pokud manžel dostal pozemek darem, tak je jen jeho, i když to bylo už po vstupu do manželství!! Pokud by jste se rozváděli nemáš nárok na půlku. Pokud ho nabyl koupí nebo jinak, je vás obou, i přesto na katastru může být zapsán jen on sám. Pokud by jste se rozváděli máš nárok na půlku. Teď k tomu stavění: Na úřadě mají pravdu v tom, že nemůžete být jako stavebníci zapsaní oba, pokud je pozemek napsaný jen na manžela, to už nyní není možné (aby se zabránilo, že něčí dům bude stát na pozemku někoho jiného) Takže máte několik možností: - Majitelem pozemku bude stále jen tvůj manžel a stavebníkem také on, je to nejjednodušší, pro jednání se stavební firmou a úřady bude stačit jen on, nebudou všude potřebovat podpisy vás obou (často úředně ověřené) Takhle jsme to měli my a bez problémů (oba podpisy pak potřebovali jen v bance na úvěr a stavební firma na smlouvu) Dodneška je vše napsáno na mě a není s tím problém, v případě rozvodu my manželka dostala jen hodnotu půlky domu. Pozemek jsem dostal darem od rodičů právě proto, že si nepřáli aby byl rozdělen napůl. - Druhá možnost, že dáte pozemek převést do SJM (pokud tu bude možné např. z výše uvedených důvodů co jsme měli my to nejde), pak budete majiteli oba, stavebníky můžete být také oba, všechno pak budete ale nejspíše muset vyřizovat jedině spolu a všude budou chtít podpisy obou (dost nepraktické) Když to shrnu je to jen o důvěře mezi manželi a přístupu k věci. Chápu, že to musí být možná trochu nepříjemné vědět, že člověk není nikde oficiálně veden na katastru, ale stím se musíte buď srovnat nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, já jsem dostala pozemek už v době když jsem byla vdaná a stavíme dům kdy jsme stavebníky oba a nikdo s tím neměl problém, možná je to na benevolenci úřadu?
Odpovědět
@lavita ono záleží, kdy jsi začala stavět (resp. kdy se řešilo stavební povolení). Ten zákon, kdy ten kdo staví, musí být současně i majitelem pozemku je vcelku nový. Myslím, že začal platit od ledna letošního roku. Nejsem si jistá kdy přesně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?