Stavební povolení- výška domu

Ahoj chci se zeptat jak to je s pravomocemi stavebního úřadu ohledně vzhledu domu, pozemek nemáme v žádné řadové zástavbě. Máme nakreslený dům, ale v současné podobě nám ho nechtějí schválit - jejich požadavek je aby byl dům nižší- chtějí abychom snížili stropy nebo sklon střechy - sklon teď máme 35° . Ani s jedním nesouhlasíme a už jsme zoufalí, mají na toto právo když obec nemá žádný regulační plán? A případně kdybychom jim dali na schválení dům např. s nižším sklonem střechy a potom si to stejně postavili jak chceme s vyšším sklonem co nám hrozí? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
Profilova fotka
@carol96 Když jste kupovali pozemek tak si banka na 99.9% vyžádala územně plánovací informaci kde je uvedeno co na pozemku můžete a nemůžete stavět. Pokud jí už nemáte tak si zajděte na odbor územního plánování ať vám ji znova dají.
Odpovědět
@kossakowski1980 pozemek máme už asi 20 let a nebyl to stavební pozemek, obec zrovna schvalovala územní plán a povolili nám tam stavět patrový dům, který jsme jim i ukazovali a nic proti neměli.
Odpovědět
A v územním plánu je co? Pohybuji, že by si úředník jen tak vymyslel, že se mu dům nelíbí kvůli výšce. Když dům nebude v souladu s nějakou regulaci, tak to budete muset ubourat nebo se pokusit regulaci změnit.
Odpovědět
A jakou máte výšku domu? Co je uvedeno v územním plánu?
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud nemá obec regulační plán, je vymáhání sklonu střechy dost na vodě, územní plány mají řešit prostorové řešení (laicky - tady baráky, tady byty, tady firmy..), ne vzhled staveb. Dříve mohl UP řešit i to, ale tuším ve 2013 došlo ke změně a už to tam být nesmí a pokud to tam je, nepřihlíží se k tomu, obec by musela mít právě ten regulační plán (což má minimum obci). https://www.upkindl.cz/cze/praktickei...
Odpovědět
Doporucuju toto konzultovat s odbornikem na stavebni a uzemni pravo. Pokud vam rekne, ze vas navrh domu na pozemku byt (s ohledem na pozadavky uzemniho planu) muze, dejte zadost o povoleni i se zamitavym stanoviskem uzemniho planovani. Rozhodnuti dostanete jako nepovoleni stavby, proti cemuz se odvolate a posoudi vam to krajsky stavebni urad. Odvolani at take radeji napise ten vas konzultant, muze krajskemu uradu podat ty spravne argumenty, aby vase pravo bylo nezpochybnitelne. Casove si troufam rict, ze to vyjde stejne dlouho jako predelat projekt popr. se hadat s uredniky.
Odpovědět
@puhelin Takže má najít někoho na stavební právo?
Odpovědět
žádné regulace v územním plánu na dům nemáme, dům je přízemní a má v nejvyšším bodě střechy cca k 10ti metrům.
Odpovědět
Profilova fotka
@carol96 Dobrý den, teď tomu moc nerozumím. Chcete pomoci? Tak zajděte na SÚ a vyžádejte si formulář pro ÚPI. Tu pak proberte s projektantem a pokud tam bude nesrovnost/i v projektu tak ji/e opravte. Pokud se projekt bude shodovat s UZI tak podejte odvolání na SÚ s odkazem na UZI. Popřípadě to můžete eskalovat na Krajský stavební úřad. Cokoliv vám kdo slíbil ústně bohužel neplatí.
Odpovědět
@nuonuon Nemusi to byt ani pravnik. Spousta projektantu dela i inzenyring a pokud se v te oblasti pohybuji, znaji souvislosti a dokazi se zorientovat v tom, jake sance na prosazeni sveho projektu maji. Jestli tomu cloveku maji zaplatit okolo 1500,-/hod. prace, vyplati se to vic, nez novy projekt jako ustupek urednikovi, i kdyz by to treba ani nebylo nutne.
Odpovědět
@kossakowski1980 děkuji za radu takto to uděláme.
Odpovědět
@carol96 A čím to tedy odůvodňují? Čemu to vadí? Přízemní dům 10 metrů? Nějak si to neumím přestavit s tím sklonem střechy.
Odpovědět
Článek se načítá
@nuonuon odůvodňuje to tím, že to tam moc vyčnívá - prostě si vymýšlí. Stropy máme 3,10 vysoké+ ta střecha má na jednom místě výběžek který je vyšší- okolo těch 10m.
Odpovědět
@carol96 Píšete, že máte "nakreslený dům". Takže zřejmě už máte PD, nebo minimálně studii. Pro Váš další postup, aby byl rozumný, je teď důležité vědět, jestli jste už někde žádali a pokud ano, tak o co. Odkud víte, že ten záměr nevyhovuje? Kdo Vám ho nechce schválit, stavební úřad nebo úřadu územního plánování? Dostali jste něco písemně?
Odpovědět
@carol96 vážně by mě zajímalo, jak vypadá přízemní dům, kde část střechy je 10m 😄
Odpovědět
@milanq měli jsme nakreslený 1. dům, který nám na stavebním úřadě zamítl vedoucí odboru výstavby- nelíbily se mu sloupy u vchodu, které jsme ale nebyli ochotni odstranit tak jsme si nechali nakreslit nový dům, se kterým jsme ho pro jistotu seznámili ještě než začal architekt něco dělat aby se neopakovala situace no a u tohoto druhého domu řekl, že je moc vysoký (přestože ten první dům byl do patra takže logicky byl vyšší) takže chce abychom snížili stropy a sklon střechy což by dům snížilo a potom by nám ho schválil, v opačném případě dá zamítavé stanovisko. My ale nic snižovat nechceme, proto mě zajímalo na co vlastně má a nemá právo, navíc na to celkem už spěcháme.
Odpovědět
@carol96 Jestli tomu rozumím správně, tak Vy jste zatím byli na pokecu u vedoucího stavebního úřadu a on Vám řekl, že jestli to neupravíte, tak Vám to zamítne. Takže: Podle stavebního zákona nemá stavební úřad žádné zákonné oprávnění k takovému posouzení stavby, jaké Vy popisujete. Z hlediska urabnistického, architektonického a z hlediska souladu s územním plánem je věcně příslušný výhradně úřad územního plánování. Ten k Vašemu záměru bude vydávat závazné stanovisko podle ustanovení § 96b stavebního zákona. Pokud to stanovisko bude kladné, žádný stavební úřad Vám to nemůže zamítnout. Takže Vám velmi doporučuji zajít na úřad územního plánování (obvykle je to některý odbor na tzv. pověřené obci III. typu) a požádejte právě o to závazné stanovisko. Budou po Vás chtít doložit základní informace o stavbě (minimálně situačku, půdorys, řez), ale protože už nějakou PD máte, tak to pro Vás nebude problém.
Odpovědět
@milanq ten pán co to nechce povolit je vedoucí odboru výstavby a živ. prostředí takže nevím zda to není ten úřad územního plánování. Nevyznám se v tom.
Odpovědět
@carol96 Jedna věc je, jak se to jmenuje, a jiná věc je, jaké mají kompetence. To najdete na webu toho městského úřadu, jestli pod ně patří i územní plánování nebo ne. Jen mě napadá, že odbory výstavby bývají obvykle na menších městech, kde jsou jen pověřené úřady II. typu, ne třetího. V těchto případech tam bývá jen stavební úřad, územní plánování pak je na jiném, větším městském úřadu. Jestli chcete, napište mně do mailu, o který úřad se jedná a já se podívám na jejich web.
Odpovědět
@milanq napsala jsem Vám tu soukromou zprávu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?