Víkendové zázemí - zeleň soukromá

Profilova fotka
Dobrý den, prosím o radu...Pozemek v katastru Zahrada, ale v územním plánu Zeleň soukromá, změna v horizontu 5 let 😞.. Příjezdová cesta OK, na pozemku studna, elektřina, zatím bez odpadů. Již jsem zde podobný dotaz vznesla, ani boudu na nářadí se bohužel postavit nepodařilo, neboť na stavebním úřadu striktně vyžadovali na plechovou montovanou boudu 3x3 metry autorizovaný projekt :-/.... Zvažuji tedy něco "mobilního", ve smyslu aby to bylo skutečně pojízdné a oficiálně tedy neplnilo funkci stavby. Rozpočet je + - 400 tis. Karavan nechci, spíš něco jako kontejner, ty se dají sehnat za 200 k pěkně vybavené, ale podle mě to neprojde 😞.. Někde jsem na facebooku viděla pojízdný kontejner, normálně s kolečky a prý s technickou, ale do prodávajícího se tam dost pustili že je to nebezpečné a technickou to nemohlo projít atd, pak příspěvek zmizel, tak nevím, co si o tom myslet... Nemáte někdo nápad, co na pozemku postavit, abych to nebylo průserové a zároveň aby se v tom dalo víkendově přespat třeba i na zimu, tzn.ideálně s možností montáže kamínek? Mám to i jako investici, takže přinejhorším to pak zase prodám, ale nechci jít vyloženě proti zákonu.. Předem děkuji, pokud má někdo nápad či zkušenost...
Odpovědět
A ten projekt je takovy problem? Pokud by to byla na stavebním jediná podmínka, tak by mi to za to asi stalo. Nez vymyslet alternativy. Zajimalo by me, jak by se urad díval napr na posed ve výšce (nebo domek na strome, pokud tam mate velke stromy) nebo na dům v podzemí. Ale pri dnešních cenách je 400t docela malo. Takovou castku chteji treba za saunu.
Odpovědět
Zeleň soukromá vám umozňuje asi jen stan.
Odpovědět
@puhelin stan??? takže jurta bude ok?
Odpovědět
Jurty jsou super, u nás je v ní i lesní školka a jedna známá v ní bydlí, je to velmi příjemný prostor, na rekreaci ideální, topit se v ní dá https://www.tentwood.cz/stavebni-povo...
Odpovědět
@renata_chroustova https://www.cz.yourtent.com/cenik
Odpovědět
@nuonuon Jurta je vyrobek plnici funkci stavby
Odpovědět
@puhelin a co posed??? 😄 https://www.e-chalupy.cz/jizni_cechy/...
Odpovědět
@nuonuon To bude asi podobne
Odpovědět
@puhelin tak uz mam v zaloze jen teepee a iglu😁
Odpovědět
@nuonuon A každý víkend to stavět a zase bourat? To by mě nebavilo.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem, na ty jurty jsme koukali, ale jak píše @puhelin , neprojde to 😞. Co si myslíte o karavanu? Našla jsem v našem okolí za 95k prostorný karavan s technickou, na to snad nemůže stavební úřad nic říct? Ale lze karavan nějak zateplit na zimu? Chceme rozhodně něco, co půjde vytápět dřevem, což si u karavanu moc neumíme představit, resp.i kdyby se podařila nějaká kamínka bezpečně připojit, jak pak zamezit tomu, aby se teplo po vyhasnutí kamen alespoň trochu udrželo? Abychom se ráno nebudili s rampouchem u nosu 🙂...Pár zateplených (celoročních karavanů) jsem taky našla, ale zase nás omezuje ten rozpočet...
Odpovědět
@renata_chroustova a není lepší než karavan si pořídit maringotku? Klidně i nějakou starou a můžete si ji zrekonstruovat dle libosti a potřeby... například: https://auto.bazos.cz/inzerat/1608997... ale najdete i levnější (ale v horším stavu), například: https://auto.bazos.cz/inzerat/1609901... Samozřejmě přeprava je horší, musíte sehnat vždy někoho s traktorem.. ale tak minimálně nějaké zemědělské družstvo by mohlo být.
Odpovědět
Článek se načítá
@renata_chroustova Pokud bude karavan k rekreaci trvale zaparkovany na pozemku, je to opet rekreacni stavba. To same je s maringotkou.
Odpovědět
@puhelin u maringotky případně karavanu bych Vás opravil, protože pokud není určena k trvalému bydlení (nebydlíte zde celoročně), není s pozemkem pevně spjata (nemá základy, ale je na podvozku), není na jednom místě dlouhou dobu (což lze řešit právě přesuny v rámci pozemku s tím, že se klidně stačí pohnout o metr) a plní funkci provozuschopného přípojného vozidla, pak se nejedná o výrobek, který plní účel stavby, ale stále o přípojné vozidlo. S tímto mám vcelku čerstvou osobní zkušenost, protože jsme stejnou situaci nedávno taky řešili, aby vše bylo dle platné legislativy.
Odpovědět
@doog Kez by se uz ty nazory uradu sjednotili, protoze kdyz jsme to letos resili pro nas pozemek, bez technickeho prukazu to podle nich neni vozidlo, ale stavba. Pry ani kdyz s tim kazdy mesic popojedeme, nedame dukaz, ze to nestoji celorocne. Ale dekuju za doplneni, ja to vic neresila, byly prijemnejsi starosti. Ale nechceme se toho vzdat, tak jdu hledat vic.
Odpovědět
@puhelin my jsme to řešili i proto, že máme takový pozemek v ochranném pásmě zdroje pitné vody, proto jsme to chtěli mít raději v souladu s platnou legislativou ( i když se říká, že kde není žalobce, není soudce). Naše maringotka taky nemá TP, takže na argument o dopravě takového přívěsného vozidla na pozemek jsme se museli odkázat na Zákon č. 13/1997 Sb., § 25 odst. 6, písm. g), dále pak v rámci vlastního pozemku nejsou pravidla regulovaná. Co se týče toho, že bez TP tvrdí, že maringotka plní účel stavby - tak opět stačí buďto zatřízení výrobce (pokud se jedná o sériově vyráběnou maringotku) nebo prohlášení provozovatele (pokud se jedná o vlastní výrobu), že se jedná o přívěsné vozidlo, byť je nezpůsobilé provozu na silničních komunikacích mimo komunikace IV. třídy, protože pro takové přívěsné vozidla není vyžadována homologace, tedy ani TP. Co se týče důkazního břemene, tak to je na straně SÚ, vy nejste povinni nic dokazovat, naopak pokud budou mít podezření, že je porušeno něco z výše uvedeného, tak s Vámi začnou řízení - kde je opět důkazní břemeno na straně SÚ - toto máme vyřešeno tak, že s maringotku opravdu 2x za rok přemístíme a vyfotíme aktuální stav). Toto všechno jsme řešili na místním SÚ, kde nám tedy referent ještě řekl, že správně bychom to ani řešit nemuseli předem, ale doložit právě až v případě zahájení řízení (které většinou rozjíždí, když dojde k udání, že si někdo k maringotce udělal přístavbu, podsklepil atd..)- ale jak jsem psal, chtěli jsme si to vyjasnit předem, aby následně nedošlo právě k této situaci a zbytečnému řízení a dokládání. Jinak Vám držím palce to dořešit. Nám to trvalo 3 měsíce, ale za to mít rybářské zázemí to určitě stálo. 🙂
Odpovědět
@puhelin Což o to, sjednocené to je - viz metodika MMR: https://www.mmr.cz/getattachment/c944... I to popojíždění už dávno vyřešila judikatura. Jen by se tím stavební úřady musely řídit. Když ale na to některý SÚ kašle, tak to dopadá tak, jak píše @doog.
Odpovědět
@doog A Váš příspěvek upřesním: Pokud se vede řízení o dodatečném povolení takové nelegální stavby, je důkazní břemeno výhradně na stavebníkovi. Stavebník musí prokázat, že stavbu lze povolit, ne naopak.
Odpovědět
@milanq sice hezké co píšete, že je to sjednocené pro stavby a výrobky plnící funkci stavby, ale nejedná se o výrobek plnící funkci stavby ani o stavbu samotnou, již dle definice pro tyto pojmy. Pokud by to bylo podle vás, že úplně všechno umístěné na pozemku plní funkci stavby, tak by nebylo v souladu se zákonem ani odstavení maringotky na svých nebo státních pozemcich, stejně definovaných v kn, a to například od JZD, lesů ČR, státního podniku Povodí Vltavy, atd. Takto nám to bylo vysvetleno i místním SU, se kterým je toto řešili a ve svém vyjádření k záměru umístit tuto maringotku i právě státní podnik povodí Vltavy, pod který spadá ochraně pásmo u naší parcely. Pokud se podle vás obě tyto instituce mýlí a neznají výše uvedenou metodiku a zatřízení nebo nezatrížení výrobku, zdá plní nebo neplní funkci stavby..? Tak pak samozřejmě dobře pro mě, že to prošlo a mám k tomu i vyjádření..🙂 Ještě se vrátím k tomu dukaznimu břemenu, jelikož se nejedná o povolení stavby, protože se o žádnou stavbu nejedná ale případně by došlo k řízení o odstranění "černé stavby", kde by jsme právě následně doložili výše uvedeným (co jsme dávali dohromady), že se opravdu o stavbu nebo výrobek plnící funkci stavby nejedná. Opět dle info z místního SU, když jsme toto řešili.
Odpovědět
@doog Nevadí že to nechápete. A ano, buďte rád, že jste v územním obvodu stavebního úřadu, který řeší věci "po svém".
Odpovědět
Já se s Vámi nehadam, jen dávám zkušenost z praxe 😉 jinak jsem rád, že se tu najde i někdo jako Vy, kdo je kompetentní hodnotit postupy SU... 🙂
Odpovědět
@doog Ano, dělám to od roku 1991. Takže se cítím být poněkud kompetentní.
Odpovědět
@milanq může být, ono občas je potřeba se i pochválit 🙂 každopádně stále platí co jsem psal výše, dal jsem tazatelce svou nedávnou zkušenost z praxe 😉 pokud by bylo téma: správná interpretace zákona a metodických pokynů, rozepsal bych se možná více, ale s tím pokud se nepletu my dva už zkušenost máme.. a další offtopic dohadů kdo je "chytřejší" stejně na zaužívané praxi SU nic nezmění (pokud nejste referent nebo vedoucí SU - já nejsem, takže z mé strany ne), protože se na to různí jak právní tak odborné názory, což je jedna z příčin rozdílnosti přístupu mezi některými SÚ. Tím bych asi diskuzi mezi námi dvěma ukončil, jelikož vím, že naše názory i zkušenosti jsou odlišné a ne oba dva z nás toto dokážou akceptovat. 🙂
Odpovědět
@milanq Tak prece. Tu metodiku znam, jen jsem si myslela, ze uz neplati. Resilo se pred nedavnem, ze se maringotky, tiny house, mobilheimy apod. planuji tolerovat. Akorat ted mam uz rok misto mozku kojeni a nesledovala jsem to. Takze to stale plati?
Odpovědět
@puhelin Ano, platí to a běžně se to dodržuje. Navíc je to metodika celkem nová, z května t.r. Zatím se na MMR uvažovalo jen o nějakých úlevách v duchu pomoci Ukrajincům, ale to se mělo týkat jen dočasných staveb, kde stavebníkem je stát nebo veřejnoprávní korporace typu kraj nebo obec. Žádná nová právní úprava ale z těchto úvah ještě nevznikla. Něco nového by ještě mohlo být v rámci nového stavebního zákona, ale jak víme, definitivní podoba tohoto zákona je zatím v nedohlednu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?