Vyměření a přepis části zahrady na stavební místo - postup

Ahoj, nemáte někdo zkušenost jak postupovat v našem případě? Nyní bydlíme v rodinném domě s velkou zahradou, kde je ještě dostatečně velké místo na postavení ještě jednoho domu. Můj otec vlastní se svou sestrou (mou tetou) celou zahradu v podílovém vlastnictví - 1/4 je tety, 3/4 otce. Já s přítelem chceme polovinu celého pozemku. Jsme domluveni, že vše půjde v rámci darů a s přepisy nemá nikdo problém. Nyní řešíme jak to prakticky provést? Je třeba: 1. teta musí převést svůj podíl na otce (1. zápis do katastru) 2. otec rozdělí s pomocí geodeta celou zahradu na dvě samostatné parcely (2. zápis do katastru) 3. otec převede jednu stavební parcelu na mě (3. zápis do katastru) 4. já převedu část na přítele (4. zápis do katastru) - přítel splňuje podmínku společné domácnosti (bydlíme v rodinném domě já, otec i přítel - přítel "na dobré slovo" bez trvalého bydliště apod.). Je nutné takto postupovat nebo jdou nějaké kroky udělat na katastru zároveň? Nebo lze např. přepsat pozemek z tety na otce (1. krok) a potom v jednom přepisu rozdělit pozemky a zároveň jeden pozemek přepsat na mě a přítele? Nebo máte někdo nějaké jiné nápady? Jak to bude s daněmi? Já jsem od darovací daně osvobozena a přítel by teoreticky měl být jako osoba společně žijící v domácnosti s otcem také (jak se to dokazuje? čestným prohlášením?). Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
hlavně si i zjistěte, jak to máte u vás s povolenou zastavěností. my měli plány stejné. jedna parcela dům přítelových rodičů, pak dvě parcely zahrada. chtěli jsme tu prostřední přepůlit a k té půlce dostat tu zadní a neprošlo to. stávající dům by se nevešel do %, měl by malý nezastavěný pozemek. takže jsme dostali jen tu zadní parcelku, která je malá a tudíž jsme mohli postavit jen malý domeček. předělávali jsme celý projekt. tak možná tím bych začala u toho bych se na úřadě přeptala i na ty přepisy. my třeba máme už léta stejné trvalé bydliště, takže u nás by s dokazováním problém nebyl.
Odpovědět
@blahova_andrea na stavebním úřadě jsme byli a tam nám řekli, že v tomhle nevidí žádný problém, že žádné omezení zastavěnosti apod. v naší obci není a že pro bližší informace máme přijít až když bude pozemek rozdělený a "stavební část" bude mít své vlastní číslo v katastru. Přítel u nás sice bydlí už déle, ale nemáme sepsanou např. žádnou nájemní smlouvu, trvalé bydliště u nás nemá ani nic podobného.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
@blahova_andrea ta zastavěnost se týká i stávajícího domu? Máme v plánu rozdělit zahradu babičky na dvě menší, jenže má k tomu patrový dům a betonový dvorek. Tak jsem se teď mírně vyděsila že to nepůjde. protože ta plocha domu a dvorku je velká. Ale dřív se tak prostě stavělo. nezkoušeli jste výjimku?
Odpovědět
Profilova fotka
@franerka určitě se na sú zeptejte, jak je to u vás. u nás byl problém právě díky tomu, co popisuješ. starý dům velký, se dvorem, k tomu už ta přepůlená zahrada byla málo. proto jsme měli smůlu. a to jsme měli na sú známosti, tchýně tam léta pracovala.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?