Vynětí z půdního fondu. Jak dlouho to trvá?

Zdravím koupil jsem pozemek v územním plánu jako stavební jinak orná půda a bude potřeba jej vyňat ze zemědělského půdního fondu kde se todle vyřizuje?? Kolik vás to stálo?? A jak dlouho se vyřizovalo???
Odpovědět
Ještě jsme to nedělali, ale mám info z druhé ruky, že se žádost podává na úřad - odbor životního prostředí, nemělo by to stát nic, ale pár týdnů to trvá, záleží na konkrétním úřadu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, je to odbor životního prostředí na úřadu. U nás to trvalo asi dva týdny. Nejlepší je zajít tam, vzít si žádost a uvést pak jen tolik m2, které pokrývají dům a zpevněné plochy - není třeba celý pozemek.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Ráda bych obnovila téma a zeptala se, jestli má někdo zkušenost, co stojí vynětí příjezdové cesty z půdního fondu. Že musíme platit za vynětí zpevněných ploch kolem domu atd. víme. Ale teď jsme zjistili, že i příjezdová cesta je vedená jako orná půda. Je to dost metrů a máme tam vysokou bonitu tak to vychází dost hodně, není nějaká úlevy právě na ty příjezdové cesty? Vždy to jako cesta sloužilo (ke stávajícím domům) a nebyl to problém, ale k novému domu je údajně potřeba ji vyjmout. Díky za info
Odpovědět
@majak78 A kdyby jste jí udělali nezpevněnou, musíte jí vyjmout taky?
Odpovědět
@casmaria Třeba na našem úřadě jsou na tohle dost hakliví, takže i např. zatravňovací tvárnice vyjímají....ale zrovna v tomto případě si každý úřad dělá hodně co chce. :-) @majak78
Odpovědět
@bamak Musíte vyjmout i toto? https://www.google.cz/search?q=plasto... Jako dost pochybuji, že se podle úřadu jedná o zpevněnou plochu. To dám radši několik tisíc do této dlažby než státu...
Odpovědět
No myslela jsem, jestli to nebude třeba o něco levnější, když to vyjímáme zároveň s domem a jiná cesta neexistuje.. cesta je zpevněná už. Někdo nám totiž říkal, že když si zažádáme zároveň s domem, tak na tu cestu budeme platit méně - jen 1/5 ceny, jenže nikde o tom nic nemůžu najít ... Tak cesta tam nás nemine, to je jasné, jen jsem chtěla vědět, jestli někdo nemá třeba podobnou zkušenost...
Odpovědět
je to jak píše bamak. Bordel na SÚ stejně jako s kolaudacemi. Mě dal projektant zatravňovací rohože s tím, že ty se nevyjímají. Úřednice mě dělila, že se ta plocha vyjmou musí. projektant mi poslal stanovisko životního prostředí z Plzně, že se nevyjímá. Nezajímá, tady se vyjímá. Mám mizernou bonitu, tak jsem to neřešil, ale jak píšu bordel.
Odpovědět
Nám nařídili vyjmout i příjezdovou cestu, která je ve vlastnictví obce a musíme za ni zaplatit. Je v tom strašný nepořádek. Nejlépe si nechat vyjmout jen to nejnutnější např.bez teras, pergol atd. A poté dodělat. Co mi říkali na SÚ tak to vyjmutí platí jen fyzické osoby. Firmy a developeři průmyslových hal NEplatí. Pěkně státu nakrmíme rozpočet :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, chci se zeptat, jestli jde převést část pozemku (cca 90-100m2) ze ZPF na stavební, když je třída ochrany 2? Pozemek je v zastavěné části obce. V územním plánu je vyznačen stejně (růžovou barvou), jako už zastavěné části.
Odpovědět
@arcihovado Převádění pozemku ze ZPF na stavební jako takové neexistuje. Stavební pozemek je pozemek, na kt. je vydané stavební povolení nebo ohláška. Pouze plochu, kde hodláš stavět vyjmeš ze ZPF, po celou dobu stavby bude druh pozemku stávající (nevím, co tam máš - zahradu?) a jakmile dostavíš, zkolauduješ, tak se to převede na zastavěnou plochu a nádvoří. Vynětí by teoreticky nemělo nic bránit, ale rozhoduje příslušné oddělení ŽPR, vyplň papíry a požádej ŽPR.
Odpovědět
@arcihovado Vemte si platný (ne navrhovaný) územní plán obce a zjistěte si jak je pozemek veden v územním plánu. Pokud je určen zástavbě, nic nebrání tomu na něm stavět. Vynětí vám provede odbor ŽP jako jednu z vyjadřovaček po předložení projektu. Pokud je to teprve návrh ÚP, musíte počkat, až bude schválen. Dojděte si na stavební úřad a tam vám podle čísla pozemku řeknou, zda se tam dá stavět a co. Jak je pozemek zapsán v katastru není podstatné.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?