Vynětí ze ZPF - novela 2015 vs. 2016

Dobrý den, prosím, je tu někdo, kdo spadl do loňské zpackané novely (platná od 1. 4. 2015) o vynětí ze ZPF a bude platit vysoké odvody za vynětí? Minulý týden byla schválena novela, tak by mě zajímalo, zda pamatovali i na ty stavebníky, kteří do té zmrvané novely spadli a umožní jim zažádat si o navrácení rozdílu? U nás je ten rozdíl 56 tisíc. Jeden poslanec mi odepsal toto: "děkuji za Váš e-mail. Vámi zmíněná novela již zdárně prošla Poslaneckou sněmovnou i Senátem a momentálně čeká na podpis pana prezidenta. Rozumím Vaší situaci, obávám se ale, že novela nemůže retrospektivně zasahovat do již zahájených řízení o vynětí ze zemědělského půdního fondu. Doporučuji Vám ale obrátit se s tímto dotazem na místní obecní úřad, popř. úřad obce s rozšířenou působností, který je pověřen správou místního zemědělského půdního fondu. Doufám, že se Vám podaří Vaši situaci vyřešit." Asi by mělo smysl to řešit, kdyby nás takových bylo víc... Díky za odpovědi. Kristýna
Odpovědět
Dobrý den, také jsme zrovna "spadli" do lonské novely a budeme platit odvody podle vyhlášky z roku 2015/04. Ptala jsem se paní ze zemed.pudního fondu,jestli je nějake řešení, jak platit mín, ale bohužel mi bylo odpovězeno, že v době podání platila vyhláška z roku 2015 a zpětně se to řešit nedá. Nová vyhláška platí pouze pro nově podané žadosti. Víte někdo, jak se konkretně zmenil výpočet pro odvody? popř. je stanoven max. limit u staveb do 150m2?
Odpovědět
co jsem pochopila, tak se zrušil ten koeficient...což v našem případě je místo cca 6 tisíc, 60 tisíc...zkoušela jsem psát na odbor životního prostředí...taky se bojím, že s tím nic udělat nepůjde..ale říkala jsem si, že za zkoušku nic nedám...je to dost peněz..
Odpovědět
Dobrý den, mi tam bohužel také spadáme..rozdíl přes 30 tisíc..ale dobré to..kéž by to dopadlo, bohužel reálně to moc nevidím :(
Odpovědět
tak mi jeden poslanec odepsal toto: "Dobrý den přeji, obávám se, že pak jiná cesta není. Toho problému jsme si byli vědomi, tak jsme ho opravili, ale bohužel na Váš případ vztáhnout zpětně nejde. Snažili jsme se z opozice o změnu nejrychleji jak to šlo. Mrzí mě to, šlo by jistě napsat ministrovi financí nebo životního prostředí, ale ani oni s tím obávám se, nedokáží nic udělat. " Takže z toho asi nic nebude :(
Odpovědět
Taky se nás to zrovna týkalo, již mám rozhodnutí o částce, kterou mám do 30 dnů zaplatit. Naštěstí u nás jde "jen " o částku 3 300,- Kč, ale i tak mě to štve, z principu.
Odpovědět
Profilova fotka
A jak se to teda nove ted pocita? Nemuzu to nikde najit :( narazila jsem jen na vypocty tykajici se toho stareho zakona :/
Odpovědět
@margot_ka Stejně, jen se nenásobí ekologickou váhou.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak diky!
Odpovědět
říkala jsem si, že kdybychom teď třeba přišli s tím, že se celková vyjímaná plocha změní oproti projektu (např. přibudou chodníky), jestli by to nebyla cesta.?
Odpovědět
Profilova fotka
Nás čeká zaplatit 80 000kč.Jsem naštvaná,je to pech!!!!!!!!!!!!!!
Odpovědět
@kacka268 a nezkoušeli jste se na životním poptat, kdyby se změnila vyjímaná plocha, jestli by se to nepočítalo podle té nové novely??
Odpovědět
To máte tak vysokou bonitu půdy? To je vážně hodně.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
tak jsem se ptala a už s tím nejde nic dělat.ted by jsme platili 8000kč,ale bohužel spadáme do toho starého takže 80 000kč.jsem nas....!!!!!!
Odpovědět
jj, my už zaplatili místo 6 tis. 60 tis. :( už to mělo splatnost, tak jsme už nemohli čekat :(
Odpovědět
Profilova fotka
Já si tím, že s tím nic nejde jistá nejsem, podle našeho projaktanta by to mělo jít obejít změnou stavby před dokončením - je to sice nové řízení se stavebním úřadem, nová stanoviska, nějaké poplatky, ale u částek přesahujících 20tis. už bych se nad tím zamyslela. Stačí přidat/iudělat něcojinak (terasu, chodníky atd.) a podat novou dokumentaci...
Odpovědět
@tulda27 a myslíte, že to jde i když už jsme odvody museli zaplatit??
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 To se mi nezdá.. protože ten poplatek se platí ještě před započetím stavby. Pochybuju, že ouřada něco dobrovolně přepočítá a vrátí ;-)
Odpovědět
My teda poplatek neplatili před započetím stavby, začátek stavby jsme nahlásili na začátek ledna a platba nám přišla v červnu...
Odpovědět
Profilova fotka
bohužel s tím nemám osobní zkušenost, jen jsem se radila. Pokud už je to zaplacené tak nevím, s tím nic asi udělat nepůjde, to by člověk jen doplatil něco dalšího při další žádosti, ale pokud je to ve fázi vydaného stanoviska a nezaplaceno ještě by se pídila dál, ale spíš na úřadě, u právníků nebo u projektantů co s tím mají zkušenost. 80 tis. už za to stojí. Mě projektant napsal, že pokud by to ještě třeba úplně zrušili podali bychom si novou žádost a změnu stavby před dokončením (pro nás to zajímavé není my platíme 3 tisíce). A v práci jsme dělali už několikrát změnu stavby před dokončením na akci, která vůbec ještě nezačala, takže to jde vždycky - i před kopnutím i v průběhu stavby, jen je to finta použitelná jen pro ty, co ještě nezaplatili.
Odpovědět
Profilova fotka
a doplnění, aby to bylo jasné - Odvody se počítají dle závazného stanoviska a změna zákona to nemůže ovlivnit. Můžete to tedy ovlivnit jen novou žádostí o vynětí ze ZPF (což znamená nové stav. řízení). Nezjišťovala jsem tedy, zda lze změnit již zaplacenou částku - ale ověřila bych si to. Nic není nemožné ;).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?