Vynětí ZPF - změna způsobu využití

Ahoj všem, dokázal by mi někdo vysvětlit co znamená výňatek ze zákona o ochraně ZPF, především, co je myšleno tou změnou způsobu využití: "Povinný k platbě odvodů podle § 11a odst. 3 je povinen orgánu ochrany zemědělského půdního fondu příslušnému k rozhodnutí o odvodech oznámit změnu způsobu využití a doložit kopii oprávnění k provedení změny, a to do 1 měsíce od této změny."? Díky
Odpovědět
nikdo tomu nerozumí?
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych zavolala na příslušný odbor ochrany životního prostředí, takovéhle specialitky v zákoně obvykle člověk neřeší, my na to máme projektanta a jen nám chodí dopisy :). Doma i v práci.
Odpovědět
Pozemek je veden pod zápisem v ZPF - zemědělský půdní fond, Pokud bude pozemek sloužit k zemědělské činnosti, neodvádí se žádný poplatek, ovšem v poslední době docházelo k tomu, že zemědělské pozemky se přetvářely na stavební parcely a tak nám vláda zavedla tento nový poplatek. Půda byla původně zemědělská - změnou územního plánu dané obce byla povolena výstavba - někde (ideálně) přivedeny sítě a komunikace. Ovšem pokud proběhne stavba domu - je nutnou zastavěnou čát (vč. chodníků, garáží, pergol apod.) vyplatit ze ZPF - na toto je možné optat se na místním obecním úřadě, jaká je bonifikace půdy a tedy i výše odkupu ze ZPF. V našem případě - pozemek 979m2, zastavěná plocha cca 250m2 (vč. chodníků, teras, parkovacích stání...) - v našem případě odbor životního prostředí vyčíslil dle bonifikace půdy apod poplatek ve výši 35,-Kč /m2, tedy v případě 250m2 se jedná o poplatek ve výši 8 750,-Kč. Tento poplatek se hradí před vydáním stavebního povolení (ohlášení stavby) a vlastně vyčleňuje tu část pozemku, kde bude jakákoli stavba jako do budoucna nevyužitelnou pro možné zemědělské účely. Je to opět další "pokuta" ze strany vlády, ale v našem případě je bonifikace nízká, jsou však i případy, kdy 1 m2 odpovídá výkupní ceně ipřes 300Kč!
Odpovědět
@tulda27 Přesně tohle mi přišlo ve vyjádření od ŽPR, než je budu bombardovat dotazy, chci se pokusit si to zjistit, aniž bych je otravoval ;) My na tohle projektanta nemáme ;)
Odpovědět
@maran78 Díky za odpověď. Tohle všechno je mi jasné. Poplatek se platí po vydání stavebního povolení a až oznámíte ŽPR záměr zahájit stavbu (nejméně 15 dní předem). U nás je částka 2400 Kč, tu neřeším. Jde mi jen o to " oznámit změnu způsobu využití" ... využití čeho?
Odpovědět
Zdravím, já jsem byla před zahájením stavby na Odboru životního prostředí a tam mi řekli, že dělat výňatek nemusím. Takže si prve zjistěte, jestli ho dělat vůbec musíte nebo ne :-)
Odpovědět
@nicky215 Budu stavět na "zahradě", tzn. na půdě pod ochranou ZPF. Takže musím. Mám jejich souhlas s vynětím. ;)
Odpovědět
@1karel1 Aha, tak to jsou asi novinky. My stavěli před třemi lety taky na "zahradě" a nic jsme neplatili :-O
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 pokud jde o změnu způsobu využití pozemku - způsob využití pozemku je údaj, který je u některých pozemků uveden v katastru nemovitostí - např. komunikace jsou tam uvedeny jako "ostatní komunikace" nebo podobně. U orné půdy, zahrad a pod. ale obvykle způsob využití pozemeku není uvedený - máte to ve svém pozemku tedy nějak ve výpisu v katastru označeno? Zase tolik se v tom nevyznám, ale v práci na způsob využití občas narazím. U každého pozemku je uveden druh pozemku, ne u všech ale způsob využití - nejsem z oboru, ale asi to není vždy nutné. taky je seznam způsobů využití z katastru ke stažení: http://www.cuzk.cz/Katastr-nemovitost... Mě ještě spíš zajímá jak se to hlásí a dokládá se to oprávnění a co to je :) já se Vám na to projektanta dneska zeptám a dám vědět.
Odpovědět
@nicky215 Jo tak to netuším, jak to bylo před třemi lety ... my teď platit musíme ;), ale tak tu dvojku přežiju, ale ty nepochopitelné formulky, to je něco!
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 Tak to tam máme taky :), ale my ještě ani neplatili a územní souhlas máme asi týden. Zjistím a napíšu co to vlastně v lidské řeči znamená.
Odpovědět
@1karel1 No to Vám věřím, mě z těch papírů všech jde ještě doteď hlava kolem :-D a jak říkáte, tohle je relativně "pár" korun. Kamarádka teď platila 50tis za 250m2. Pozemek je na poli, tak jsem myslela, že se to týká jen těchto pozemků. Každopádně hodně štěstí a pevné nervy :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@tulda27 Cha, tak už to chápu! Stačí pořádně číst §11 a. Celou dobu jsem ignoroval to "a". Tzn. týká se to jen "velkých" staveb, dráhy, cyklostezky atd. Takže normální postup bude: 1. Získat souhlas o vynětí. 2. Získat stavební povolení, jeho kopii zaslat ŽPR. 3. Před stavbou dát ŽPR vědět, o zahájení stavby (min. 15 dní předem). 4. Zaplatit poplatek. 5. Po kolaudaci zapsat do katastru s doložením souhlasu o vynětí. Děkuji za ochotu ;)
Odpovědět
@nicky215 My máme naštěstí skoro celý dům na "ostatní ploše", takže tam nic neplatíme. Tu slavnou větu ze zákona jsem už pochopil, viz. výše. Zatím to byl teda první zásek, u kt. jsem strávil víc času. Chybí nám 2 vyjádření, tak snad už nic většího nepřijde. Jinak děkuji ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 Sakra, v našem vyjádření ale odkaz na tento paragraf vůbec není takže jjá jsem ten zákon nečetla vůbec - tak doufám, že to je jen chyba, zavolám tam - DÍKY :). Ale zase se teď vyznám v těch způsobech využití což se mi v práci bude hodit ;).
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 volala jsem tam - takže paní to tam má proto, kdybychom si rozmysleli záměr stavět dům, a chtěli tam stavět něco jiného - abychom jim to nahlásili, ale nechala tam tu formulaci ze zákona tak to trochu postrádá smysl - nevím jak bych dokazovala, že na to mám to oprávnění :) jinak dobrý a hlásit chtějí až stavbu domu, v sobotu začínáme s plotem tak bych těch 15 dní nestihla. Ať se daří!
Odpovědět
Já mám na povolení od ŽPR, že zastavěná plocha se nalézá v proluce. Chápu tedy dobře, že jestliže je proluka, tak nemusím platit za zábor půdy pod ochranou ZPF ? Alepoň mi to takto bylo sděleno na stavebním úřadě. Stavební povolení již od SÚ mám doma.
Odpovědět
@tulda27 Jj, týká se to jen jiných záměrů ... nějak jsem nebral to "a". Jinak se musí hlasit 15 dní dopředu i dočasné vyjmutí ze ZPF, např. pokud kopete přes ZPF připojky ;) Ať se daří.
Odpovědět
@hamikaw Mám pocit, že od června nebo tak nějak, pojem proluka už není.
Odpovědět
Profilova fotka
@1karel1 no paní to pooužila tak nepochopitelně, kord bez toho odkazu na paragraf v zákoně, jik přípojky máme, plot paní hlásit nechce, a bouda na nářadí už stojí tak snad to nikdo nebude rozporovat (ornici z těch 6m2 jsem si schovala pro stromy ;) ). Jelikož tam předtím stavěli komunikaci a prípojky pro celou novou ulici a naše pozemky byly celou dobu zázemí stavby je stejně ornice skoro všechna pryč, se skrývkou pro zázemí se nikdo neobtěžoval (dělala to obec a pozemky byly tou dobou ještě jejich)
Odpovědět
@tulda27 Tak to máte asi v klidu ;) Tak před stavbou nahlásíte a jeto ;)
Odpovědět
@1karel1 ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZMĚNĚ VYUŽITÍ ÚZEMÍ je dokument, který vydá stavební úřad nebo je k dispozcii online
Odpovědět
@maran78 Díky, ale jak píši výše mě se ten výňatek vlastně netýká ;)
Odpovědět
@1karel1 A když je toto stanovisko od ŽPR vydáno přde červnem, že je pozemek v proluce, tak to platí dle starého zákona, že se vykupovat nemusí ? Takto mi to řekli i nastavebním úřadě, když jsem podával žádost o stavební ohlášku.
Odpovědět
@hamikaw Tak pokud to máte od vašeho SÚ potvrzené, tak to tak bude ;)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Nemáte prosím přílohy které jsou zapotřebí k vynětí ze ZPF? moc díky za info
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?