Vytápění novostavby 2022

Zdravím, Řeší někdo aktuálně vytápění novostavby a nová pravidla pro výpočet energetického štítku? Jsme v projektové fázi a dnes jsme se dozvěděli, že tepelné čerpadlo a krbová vložka / kamna neprojdou a je nutné je doplnit o další technologie (rekuperace, fotovoltaika,...). Všechny varianty jsou bohužel poměrně ekonomický nesmysl. Díky
Odpovědět
Pokud se nemylim, od roku 2022 Vam nic jineho nez pasivni dum nepovoli, takze rekuperace je nutnosti, mnohdy silnejsi zatepleni, silnejsi izolace jak zakl.desky tak stropu. Ja podaval zadost o stavebni povoleni loni na podzim a rekuperaci jsem jeste mohl z projektu vyjmout,jelikoz mi PENB na nizkoenergeticky dum proslo. Od letoska musi byt pasivni dum. Takze financne uplne nekde jinde.
Odpovědět
Omlouvám se za vniknutí svým dotazem ..... @guteman A rekuperace + elektrické podlahové vytápění (fólie, kabely) by projít mohly??
Odpovědět
@marekned ještě můžete doplnit dvě klimatizační jednotky (zatím třeba jen jako přípravu) nebo přidat na zateplení.
Odpovědět
@m2s Tak daleko do toho nevidim,je to spis dotaz na projektanta ci lepe na toho kdo pocita PENB. Hodne ovlivni i to v jake n.m. vysce je dum postaven,jak je natocen na svetove strany, kolik v nem zije lidi, atd. Ale dnes si myslim ze jiny nez pasiv vam nepovoli a pri kolaudaci budou chtit vse videt, jinak neprideli c.popisne.
Odpovědět
Snad projdeme v pohodě. Jedná se o dřevostavbu. Projektovou dokumentaci jsme dostali cca 21.12 s tím, že do 31.12. máme podat na stavební úřad. 🤦🏻‍♀️ Jenže bylo ještě zapotřebí provést osazení na pozemek, projekt spodní stavby, ....atd. Spadli asi z višně. A to ještě pořád čekáme na technickou část PD. Proto silně doufáme, že se do penb vejdeme. 🙏
Odpovědět
Profilova fotka
Jen el. kabely se obávám, že neprojdou na (ne)obnovitelnou energii...
Odpovědět
@m2s to, že máte dřevostavbu neznamená vůbec nic. Od r 2022 musíte postavit dům minimálně minimálně ve třídě B. Rozhoduje a tom plocha domu, celkové TZ, orientace atd. Hlavní vliv má samozřejmě typ zdroje tepla. Na TZ má podstatný vliv rekuperace a to nutí udělat bud brutální zateplení, nebo rekuperaci. V žádném případě se proto nedá odpovědět zda projde PENB s dřevostavbou nebo kombinace el topení a rekuperece. Zdaleka to není tak jednoduché.
Odpovědět
Mě ještě radil projektant, abych dal kotel na dřevo a pak mu vše vchází lépe,tam je dobrý koeficient. Cokoliv na elektřinu je prý špatně, logiku a ekonomickou návratnost tam prý hledat nemám, není tam 😞
Odpovědět
@m2s Určitě ne.
Odpovědět
@marekned Bez rekuperace nedosáhnete na dotaci zelenou úsporám. Pokud tedy zvolíte např. kombinaci TČ a rekuperaci, tak na dotaci už můžete dosáhnout a pak se vám ta rekuperace zaplatí a možná i část čerpadla.
Odpovědět
Profilova fotka
no kdyz to tak ctu tak dneska bych srub nepostavil 😮 maximalne ze bych zvenku pridal pulmetrovou predstenu z izolace
Odpovědět
@geodett Na zacatku r. 2020 jsme byli u Hanise na schuzce a tehdy meli v procesu certifikaci jejich roubene steny (samozrejme bez zatepleni). Na tehdejsi pozadavky jim to vychazelo. Jak to vychazi ted uz nevim, ustoupili jsme od zameru, prave kvuli temhle nesmyslum. Pritom jsme chteli klasickou roubenku vytapenou drevem, uvnitr nic zbytecne moderniho. Jenze bylo nezadouci drzet se osvedceneho. Je mi lito vsech, kteri zacinaji stavet ted a maji muj velky obdiv. My to vzdali.
Odpovědět
Článek se načítá
@petr13 já po té rekuperaci ani moc netoužím, navíc mi bylo řečeno, že ani pouze s rekuperací bych pravděpodobně neprošel. Uvidíme, co půjde a co ne, máme nějaké varianty.
Odpovědět
@marekned moc nevěřím, že neprojde kombinace TČ + rekuperace. Je to ale především o TZ domu. Pokud ošidíte izolace, nebo uděláte členitou obálku domu tak to nemusí projít a musíte řešit další opatření. Nevím zda si uvědomujete, že dům který postavíte bude totálně těsný. Budete nucen min dvakrát denně větrat. Určitě je komfortnější pořídit si rekuperaci a nemusíte se o nic starat.
Odpovědět
@marekned Dobrý den, také chceme letos stavět a také jsme aktuálně ve fázi projektu, jen o trošku pozadu, zatím řešíme dispozice. Takže Vaše téma by mě celkem zajímalo, mohl by jste tedy prosím uvést bližší informace o Vaší stavbě? Z jakých cihle a jaké tloušťky chcete stavět, jakou uvažujete šířku izolace a zda stavíte bungalov či patrový dům (četl jsem, že pro patrové domy by nový PENB měl vycházet lépe, ale ověřené to nemám). Já co jsem zatím řešil s projektantem v teroetické rovině, tak říkal, že TČ a krbovky jsou aktuálně na hraně, že právě bude asi potřeba doplnit FV či rekuperaci. Já rekuperaci určitě nechci, takže se případně připravuji na to, že bude nutné si pořídit FVE
Odpovědět
@samot07 máme navržený bungalov, 175m2 zastavěné plochy. V podstatě obdélník, akorát terasa je v jednom rohu zakousnutá dovnitř, pod střechu. 30 cihla nebo porobeton + 20 zateplení. Podlaha i stropy zateplené prý nadstandard,nevím přesně detaily ještě. Rekuperaci máme v kanceláři, bez oken a otevřené okno nám to nenahradí. Ale to může být subjektivní. Během příštího týdne bych měl vědět více, které varianty budou možné, tak dám pak vědět.
Odpovědět
@samot07 Nechával jsem si poslat nabídku na TČ + fotovoltaiku s bateriemi a cenovka byla 750000 bez dotace, s dotací o 250000 méně. Zatím jsem nezjišťoval, co vše obnáší dotace. Ale předpokládám, že když chceme vzhledem k cenám stavět svépomocí, tak s dotací bude problém.
Odpovědět
@marekned Děkuji, za každou informaci budu moc rád. Myslím, že tohle teď bude často diskutované téma.
Odpovědět
@marekned No takovou nějakou cenovku bohužel očekávám. Co se týče dotace, tak to by snad nemělo hrát roli, jak dům stavíte, ale asi spíše že instalaci technologií provádí certifikovaná firma, ale přiznám se, že jsem to dosud také ještě moc nezkoumal.
Odpovědět
@samot07 Já jsem zase slyšela, že pokud je zdroj započítán do PENB, pak na něj není možné čerpat dotace.
Odpovědět
@kirstenka13 Aha, no pokud je to takhle, tak je to snad celé postavené na hlavu :-/
Odpovědět
@samot07 V čem vidíte nevýhodu rekuperace a výhodu FV. Podle mě trochu postavené na hlavu. Jak tu bylo napsáno čím má dům menší TZ tím je také i více utěsněný, větráni rekuperací a okny se nedá porovnávat a hlavně je to úspora tepla. FV vám přinese jen starosti a zisk hlavně pro ČEZ nesmíte být tak naivní při čtení nabídek FVE.
Odpovědět
Profilova fotka
@marekned Mám od projektanta stejnou informaci, kotel na dřevo prý vyjde vždycky a není k němu třeba nic přidávat.
Odpovědět
Profilova fotka
Při dnešních cenách a pokřivených dotacích bych dal na pohodlnost, abych se o nic nemusel starat. Do té samozřejmě spadá rekuperace. Další téměř bezobslužnou částí je nějaké TČ. Například já mám vše na elektřinu a za loňský rok při trošku větším domě s TZ 3,7kW je na aktivní rekuperaci spotřeba 2,8MWh, voda 500kWh (split bojler), klima (jede občas v zimních měsících) 750kWh, přímotopy 200kWH, zbytek 2,7MWh. Bez potřeby pravidelných revizí. Jenom chci upozornit, že pasivní dům má do 15kWh/m2 a rok, takže pasivní dům opravdu být letos nemusí.
Odpovědět
@wpavel V tuto chvíli jsem danou problematiku zatím neřešil nijak důkladně do hloubky. Nejraději budu, pokud by mi dům vyšel s TČ a krbovou vložkou, ale jak to tu čtu, tak to asi nehrozí. FVE beru jako celkovou úsporu elektrické energie (tedy i peněz) odebírané ze sítě. My celkem rádi větráme i normálně, což asi rekuperaci moc vyhovovat nebude, takže z tohoto důvodu jsem zatím více tíhnul k FVE. Než se však pro něco rozhodnu, samozřejmě mě budou zajímat čísla, tedy pořizovací náklady a možné úspory jednotlivých řešení. FVE je samozřejmě potřeba dimenzovat na spotřebu domácnosti, nikoliv na posílání přebytků do sítě, takže ČEZ mě v tuto chvíli příliš netrápí. Poznámka o naivitě byla trošku zbytečná, všichni kdo v dnešní době mají FVE jsou naivní?
Odpovědět
@kirstenka13 To je divne. Predloni nam proplaceli dotaci na tepelne cerpadlo plus stavebni upravy (brano v rozsahu jako nova stavba - takovou kategorii jsme meli). Byl na to vypracovany jeden PENB. A vse proplatili.
Odpovědět
@samot07 Když ohodnotím spotřebu domu a výkon FVE čísly od 0 do 10 tak výkon FV v zimních měsících je 0-1 a spotřeba domu 10. V létě výkon FV 10 a spotřeba domu a normálních spotřebičů je tak 5. Tak že se asi přebytkům neubráníte. Ještě jsem nenarazil na příspěvek od majitele dotované FVE který je spokojený a FV mu pracuje tak jak si představoval. Jsou to samé dohady o měničích a o způsobů měření o kvalitě a znalostech některý firem co to montují.
Odpovědět
@puhelin podle nových podmínek může žadatel žádat o dotaci jen jednou. Pokud bude v PENB počítáno s FVE, tak sice můžete žádat o dotaci na novostavbu (zaklad, pasiv, pasiv+), ale už ne samostatně na FVE. Aktuálně máme smůlu i v případě, když máme navržený dům bez panelů, které budeme chtít dát výhledově za 2 roky, tak pokud teď budeme čerpat dotaci na novostavbu, už na dodatečnou montáž jako na rekonstrukci nemáme nárok. @kirstenka13
Odpovědět
@samot07 Rekupereci je úplně jedno, že si otevřete okna. Klidně můžete potřeby větrat okny. Podstatné je, že větrat nemusíte a samozřejmě větrání nespotřebuje tolik energie. Jinak co se týká FVE, tak skutečně velká část majitelů jsou naivní.
Odpovědět
@edcbubu Teď jsem zrovna koukal na podmínky těch žádostí a spíš mi přijde, že jich nelze uplatňovat více najednou, než že by to šlo pouze jednou. Vždycky se ta jedna musí dořešit a až poté lze podat novou.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?