Zahradní domek - vzdálenost od plotu

Profilova fotka
Dobrý den, budoucí sousedi nás požádali o souhlas se stavbou dřevěného domku na nářadí a zahradní nábytek, který by rádi umístili jen 1,2m od hranice s naším pozemkem (šířka 3m, výška 2,3m). Nemáme s tím problém a chceme souhlas podepsat, ale radši se ještě poptám tady, jestli nezjistím něco zásadního, na co bychom si měli dát pozor. Sami budeme stavět až za pár let (oni už dům letos postavili) a možná taky budeme mít chtít nějakou zahradní boudu. Fyzicky nám ta sousedovic takto blízko opravdu nevadí, bude na východní straně, takže ani moc stínit nebude. Spíš mi jde o to, abychom se sami třeba nepřipravili do budoucna o možnost umístit tu svou tak, jak nám bude vyhovovat (samozřejmě se souhlasem sousedů) - taky bychom ji rádi situovali co nejvíc do rohu, abychom se zbytečně nepřipravili o cenné metry zahrady. Jsou nějaké limity, jak daleko tyto stavby musí být od sebe, třeba z hlediska bezpečnosti? Předem moc díky za postřehy.
Odpovědět
Je dana pouze vzdalenost dvou rodinnych domu (7 metru) nebo dvou rekreacnich objektu (10 metru). Kdybyste chteli vy postavit treba zahradni domek ve vzdalesti mensi nez 2 metry od sousedova pozemku, taky budete potrebovat jeho souhlas a projde to vyjimkou. Otazkou je, co bude zakon rikat v dobe, kdy vy zacnete stavet.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Bezva, moc děkuju.
Odpovědět
@moncia Čistě prakticky - ještě bych se zajímala o sklon střechy sousedovic zahradního domku - aby vám třeba na zahradu nepadal sníh. Taky je určitě dobrý se zamyslet, jestli v tom místě na své zahradě nechcete mít v budoucnu třeba nějaký záhon nebo stromek, aby vám ten jejich domek nestínil. Ideální by samozřejmě bylo, kdybyste i vy zrcadlově k jejich domku postavijli jednou ten svůj. :-) Taky jsem chtěla domek nacpat do rohu úplně k plotu (se soudedy problém není), ale prý kvůli údržbě to není ideální - je dobré moci kolem domku projít (třeba kvůli natírání).
Odpovědět
Profilova fotka
@soleilll Díky moc, ten sníh mě vůbec nenapadl a střecha bude skloněná právě směrem k nám. Ale zas tady u nás je to se sněhem na štíru, tak by to snad nemusel být takový problém, navíc pořád tam ještě je ten metr místa od boudy k plotu. Já bych tu naši boudu chtěla taky nejradši úplně v rohu nebo u plotu, jsem tak zvyklá od mala, u nás to tak měli všichni. Ale už mi to manžel rozmluvil, že je to hloupost právě kvůli údržbě, no dává to smysl. Stín od sousedů by moc být nemusel, protože je máme na východní straně. Ale díky za postřehy.
Odpovědět
@moncia Soused by mel stavebnimu uradu dolozit, jestli destove vody nebudou stekat na vas pozemek, ale mely by zustat na jeho. To same by mohlo platit se snehem, ale o nam se zakon nezminuje. Pak muze stavebni urad pozadovat, pokud pozarne nebezpecny prostor toho domku zasahuje na vas pozemek, vyridit na katastru vecne bremeno. On vam totiz tim zasahem pozarne nebezpecneho prostoru k vam ten vas vas pozemek o neco znehodnoti. To same plati o vasem domku ve vztahu k jeho pozemku.
Odpovědět
Přidám se k dotazu, protože letos budu stavět taky domek. Chci ho ale velký, žádnou hobby skladacku, postavím ho sam, včetně základové desky. Dotaz: Pokud dodržím vzdálenost od sousedu 2m, výšku a celk. plochu do 25m2, nemusím opravdu nic oznamovat ani vyžadovat souhlas? Bude se jednat o zdenou stavbu napr. 6x4m. Dílna a sklad.
Odpovědět
@wries my staveli v lonskem roce. Podle zakona takova stavba nevyzaduje ani stavebni ohlaseni a ani stavebni souhlas. Na SU nam ale doporucili zaslat (predevsim do budoucna, kdyby se v zakonech cokoliv zmenilo) jednoduchy planek, kde budou rozmery a priblizny vzhled. Staveli jsme 2m od sousedu priblizne tvuj rozmer. SU nam pak nasledne zaslal UZEMNI souhlas se stavbou. Takze to mame i oficialne potvrzene.
Odpovědět
Když jsme kolaudovali dům a byla u nás pracovnice na závěrečné shlédnutí domu, tak jsme se ji ptali na zahradní domek a bazén. Na oboje nám řekla, když to dáte 2m od hrany pozemku a bude to do 25m2, tak nás to nezajímá.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to možná trochu úvodní dotaz, ale nedávno jsem u známých viděl zahradní dvoudomek na hranici pozemku, kdy půlku domku měl soused a půlku naši známí. Moc se mi to líbilo - díky tomu nebyl problém s údržbou, každý se staral o svoji stranu a nezabíralo to moc místa na pozemku. Kdyby tedy s něčím podobným přišel dneska soused, zkusil bych mu tuto variantu navrhnout.
Odpovědět
@jakuda my to dokonce máme takto v uzemnim rozhodnuti pri stavbě parcel, obec si tam nechala dat, ze se mohou kolny po dohode spojovat na hranici pozemku. Problem je se ale domluvit se sousedem, protože každý ma jinou představu a většinou u nas ma každý dreveny domek z hobby marketu. Takže to dosud nikdo zatím nevyuzil...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?