Základová deska bez stavebního povolení

Ahoj, do měsíce jdeme na úřad žádat o stavební povolení, máme připravené projekty, geol. průzkumy, stanoviska od KHS, ČEZ, CETIN... , teď jen čekáme, až nám hasiči dají stanovisko k požární zprávě a jdeme na to, resp. v první fázi nás čeká územní řízení. Co jsem se ptala, celá "akce" bude trvat ca 4 měsíce. Do zimy bychom rádi dostali hrubou stavbu pod střechu a pro případ nějakých průtahů přemýšlíme, jestli neriskneme připravit základovou desku, až bychom úspěšně prošli fází územního řízení, ještě bez stavebního povolení. Co by se muselo stát, aby na nás z úřadu přišli a my platili pokutu? Sousedi na nás určitě žalovat nebudou, že by nám stavbu nepovolili a my museli bourat, taky nehrozí. Ráda bych znala vaše názory, jaká úskalí by nás ještě mohla potkat.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
např. můžete očekávat odstranení "černé" stavby.
Odpovědět
ahoj, nešla bych do toho, pak vám můžou dělat problémy se stavebním povolením na barák... Navíc je to pod pokutou 25t-50t. Vím jaká je to otrava, nám leží povolení ted na úřadě....hezký den
Odpovědět
Já bych se toho až tak nebál. Záleží ne více okolnostech a následujících předpokladech: * zda může být problém získat stavební povolení a všechna vyjádření - ne * ví úředník na SÚ že chcete stavět a odsouhlasil, že v dané lokalitě možné stavět je - ano * záleží jaké máte sousedy, zda by vás chtěl někdo naschvál udat - ne * je u Vás regulační plán, který by stanovoval, jaký přesně dům u Vás může stát, takže by Vám někdo určitý tvar nemusel povolit - ne V případě že Vás někdo práskne tak Vám úředník může i pomoct, a souhlas vydat ihned. Nebo tak by jste zaplatili pokutu. Nevím, třeba 10 tis Kč. Pak by bylo rozhodnuto o dodatečném vydání povolení, nebo by bylo zahájeno řízení o odstranění stavby a následně stavební povolení. Rizika je třeba zvážit, ale zároveň i cenu uběhlého času po dobu stavebního řízení.
Odpovědět
Pokuta může být snad až 100 tis, co jsem četla. Nevím, jestli to bylo přímo tady na stránkách, ale nějaká paní takhle s mužem postavila celý barák, zaplatila sice 100 000 pokutu, ale bylo hotovo. Jak píšete, je potřeba tuhle cenu zvážit, ale při představě, na kolik vyjde v celku ten dům a kolik obíhání si paní za ceny 100 000 ušetřila, tak věřím, že jí to zas tak nebolelo :-). Ale do celého domu bych se teda nepustila. U nás na úřadě jsou v pohodě, jenže nikdo nikdy neví, kdo se třeba zrovna jak vyspí. Na všechna možná úskalí jsme se informovali vlastně hned po rozhodnutí, že budeme stavit, dle územního plánu jsme ok, dle životního prostředí taky, nás vzhled domu je taky ok, vlastně na otázky,co uvádíš, @rad5, mám správnou odpověď :-). Máš s tím nějaké zkušenosti, nebo z okolí?. Dle projektanta by náš projekt měl projít úplně bez problémů. A když ne, tak by nic z toho neměnilo základovou desku. Kdyby byl teď únor, tak bychom nad tím neuvažovali, ale trochu se bojíme, že se to protáhne třeba až do října a to už by se základovka, hrubá stavba a střecha zvládly těžko do zimy. A je zase půlrok v háji. Ale fakt nejsme rozhodnutý.
Odpovědět
@nickspring to víme, proto právě přemýšlíme maximálně o základovce. Pokud je vše ok, tak by to mělo projít s pokutou. Nebo myslíš, že by nařídili bourání, i kdyby nebyl žádný důvod? Myslím překážky jako např. chráněná oblast, nesouhlas s územním plánem obce apod. Vlastně pokud dostaneme územní souhlas, tak v tom stavebním řízení by podle mě umístění stavby už problém být neměl, nebo se pletu?
Odpovědět
@petavi okrajově se v tom pohybuji. Pokuta 100 tis Kč bude maximální, kterou by jste dle mého názoru nedostali. Dále terénní úpravy do výšky 0,5 metru můžete provádět bez SP a ohlášení. Takže na to by to šlo svádět, záleží v jaké fázi výstavby by Vás to zastihlo. ;-) Sám jsem žádal o stavební povolení pozdě, takže jsem s tímto také počítal a zajímal se o to. Nakonec se mi díky kamarádovi, který mi to pomohl oběhat a zatlačit na správná místa povedlo získat před zahájením prací. K bourání důvod nebude, pokud by nepřišel některý z důvodů jak popisuješ. Stavební zákon, též mluví o efektivitě vynaložených prostředků na stavební dílo. Proto velcí logističtí giganti staví haly bez stavebního povolení, pak dostanou pokutu třeba půl milionu, ale ta hala jim vydělá třeba 2 miliony za měsíc. Osobně jsem se setkal asi 7x kdy se řešila černá stavba, a vždy se to nějak udělalo, pouze jednou byla uplatněna pokuta myslím za 10 tis Kč. Těch kliček v zákoně je celkem dost a stejně tak se nechá stavební řízení zrychlit. Příklad: Máte v projektu septik/ čistírnu odpadních vod s přepadem do kanalizace, nebo rovnou napojení do splaškové kanalizace. Před vydání stavebního povolení na dům, musí být vydáno vodoprávní povolení (což je "stavební povolení" na tu čistírnu nebo napojení do kanalizace a trvá cca 2 měsíce). Až po tom může být řízení pro povolení domu. Jestliže do projektu dáte bezodtokovou jímku, můžete povolení udělat rovnou. Následně po tomto povolení zažádáte o změnu z bezodtokové jímky na čistírnu s napojením kanalizace a může v klidu běžet stavební řízení na vodoprávku, zatímco vy už v klidu stavíte.
Odpovědět
Profilova fotka
Nedávno byl v TV případ, že si někdo takhle postavil chatu a myslel, že "dodatečně" a s pokutou to bude pohoda.. No a protože se paní na SÚ blbě vyspala, musel celou stavbu zbourat. To fakt nevydržíte počkat 3 měsíce?
Odpovědět
asi bych se nebál výkopů a přípravy kanalizace... rozhodně bych ale nezačal s betonáží... Příprava základové desky včetně výkopu, kanalizace, uzemnění , karisítí, zabere max 14dní... a týden po betonování můžete klidně na stavět. Úspora času minimální a podle mě to nestojí za možné problémy.
Odpovědět
@rad5 Díky moc za praktické příklady a pozitivní přístup :-). ČOV máme se vsakem, nikam se napojovat nebudeme. Podobně to budeme mít s vodou - bude vlastní studna, takže starosti s napojováním a řešení případných břemen nás mine. Na úřadě mi řekli, ať přinesu projekt na cestu, ČOV, studnu, dům, že se územní řízení udělá najednou, že to bude jednodušší a potom se to rozhodí na jednotlivé resorty pro stavební povolení., takže pevně doufám, že nic nebude bránit hladkému průběhu bez nějakých průtahů. Uvidíme. Máme čas na rozhodnutí prakticky do srpna, za 3 měsíce se snad hrubá stavba se střechou potom zvládnout dá.
Odpovědět
@slabici jojo, to jsem taky viděla. 3 měsíce čekat můžeme, nemluvím o akci, která by přišla teď někdy, nám jde jen o to, abychom povolení nedostali až v říjnu, pak by byl problém, protože bychom asi stihli jen tu desku. A ač prý dnes není třeba díky lepidlům, aby dům přes zimu promrzl, raději bychom, aby si tou zimou přece raději prošel.
Odpovědět
@requied No, zrovna jsem četla diskuze, že je lepší tu desky nechat odstát alespoň 3 týdny. díky za tip, fakt je ten, že ten beton už je asi to nejmenší.
Odpovědět
@petavi čekat 3 týdny na desku není důvod... za 28 dní je sice beton úplně zralý, ale po 10ti dnech má 80% pevnosti. Takže pro započetí stavby to bohatě stačí. Jen na ní nesmíte skládat palety s cihlama...
Odpovědět
Článek se načítá
Pozor na archeology... Nahoda je blbec ;)
Odpovědět
Je treba byt znaly mista vdane oblasti. Je jasne, ze pokud tam muze byt problematicky archeolog, pamatkar, zivotni prostredi atd., tak vubec nezacinat. Zaroven zalezi na urednikovi na SU, pokud jste o nem neslyseli nic peknyho, tak opet nezacinat.
Odpovědět
@rad5 Ono nemusí být ani tak pamatkaři a archeologové problemoví ( mohou být třeba v pohodě) , ale spíš fakt znat místo bydliště. Mohou začít kopat narazit na něco a stavba se stejně musí zastavit a ještě do toho se může začít vyšetřovat proč vůbec kopli bez povolení. Já bych do toho osobně nešla bez povolení, ale u nás je "rizikové" místo kde se může cokoliv najít a už by se vyšetřovalo proč se koplo bez povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
@petavi A to budes pak falsovat stavebni denik, aby to zkolaudovali?
Odpovědět
Pokuta může být tuším až milion korun. A pokud ještě nemáte územko, tak do 4 měsíců stavební povolení rozhodně mít nebudete. Pokud nemáte na úřadě známé.
Odpovědět
Profilova fotka
@petavi riziko to je urcite, kazdy musi zvazit zda se mu to vyplati, ja bych napr. pri dodrzeni vseho jak se ma za 3 tydny zaklady a desku tezko zvladnul
Odpovědět
My jsme taky mysleli, že postavíme základní desku na podzim loňského roku. Nakonec jsme žádost o stavební povolení podávali 2.12.2015 a jestli se vše povede (a teď klepu silně na dřevo), tak v červnu (!!!) bychom mohli začít! Taky jsme si mysleli, že všechno máme, že je všechno v pohodě a nakonec to se mělo dodat, to chybělo, tomu vypršela platnost... Nikdy nevíš, jestli někdo nebude nic namítat, jak se kdo opravdu špatně vyspí a nikdy nevíš, jak se zachovají sousedi... My jsme si taky mysleli, že je vše fajn a pak nám přišel dodatek z ČEZU, že o 3 měsíce prodlužují termín přípojky k eletřině, protože sousedům šíleně dlouho trvalo, než schválili, že se od nich můžeme připojit a přitom nám nedávno nadšeně vykládali, jak nám to povolili, že je to vše ok a fajn a pohodička (což o to, povolili, ale asi s jakým zpožděním...) Bohužel, lidé jsou dneska falešné sv... :(
Odpovědět
@sathine Ahoj, tak platnost dokumentů je ok :-). Žádat budeme do 3 týdnů, to se s platností vejdeme. Co vám třeba vypršelo, jestli se můžu zeptat? Se zpoždění u ČEZu trochu počítáme, dočasně bychom to řešili centrálou. Jen projekt na připojení bude hotový až někdy v červenci, takže si o tom neděláme žádné iluze. Já pevně doufám, že když ty lidi jsou doteď ok a vychází vstříc, tak jim nerupne v bedně, ale tvou s tvou poslední větou souhlasím. Co se v našem projektu ještě objeví, netušíme, ptala jsem se na každou ptákovinu, ale vzhledem k tomu, že je to první a poslední dům, co stavíme, tak člověk nikdy neví, na co nezapomněl. O vyspání úředníků ani nemluvím. Hodně záleží na místě, kde to řešíš, větší města jako Plzeň, Praha jsou na dlouhý lokte. Kamarád, který stavil v oblasti, co my, tak měl povolení za 4 měsíce a mně na úřadě řekli taky tehnle termín. Ale všichni jsou tu nějak pesimistický.
Odpovědět
@petavi Vypršelo nám vyjádření k existenci sítí, teď si nejsem jistá, jestli to byl SMVAK nebo něco jiného. Museli jsme nakonec o všechny žádat znovu, protože mě nikdo neupozornil na to, že tam musím zahrnout i příjezdovou cestu a kousek vedlejší ulice, ze které povedou přípojky. My stavíme v malém městě (do 5 tis. obyvatel) a naše stavební úřednice je velmi pověstná a známá. Všude, kde přijdeme a říkáme, jak dlouho čekáme, tak všem je jasné, kvůli komu to je. Beru, že jsme všechno v pořádku neměli, ale způsob, jakým nám dávala vědět, co nemáme, to nás nejvíce sr* Protože se ozvala na konci loňského roku, co všechno chybí a samozřejmě většina věcí byla s 1 měsícem dodání. Tak jsem to v půlce února vše dodala a ona za týden zase volala, co zase všechno chybí a samozřejmě to opět bylo s 1 měsícem dodání a přitom tohle muselo chybět už na začátku, jak jsme jí to dávali v tom prosinci... no škoda mluvit, teď už přemýšlím a modlím se jen nad tím, aby se nikdo neozval, nikdo nic nenamítal a my tak opravdu za měsíc mohli ten vytoužený papír držet v ruce. Raději si ani nepřipouštím, že by se něco ještě mohlo posunout, to už bych asi psychicky nezvládla...
Odpovědět
Profilova fotka
Prosím jak dlouho trvá udělní stavebního povolení s územním řízením. Včera jsem byla na SÚ, máme mimořádně příjemného úředníka a ten mi řekl, že za 30 dní od podání můžeme stavět. 15 dní to nechá vyvěšené, pak to prý hned schválí a pak 15 dní než to nabyde právní moci. Ze zákona na to ale prý má 60 dní, tak jsem teď trošku zaskočená, že tu někteří píšete o 4-6 měsících ...nejpozději v září musíme kopnout :(
Odpovědět
@nininka23 já bych se řídila tím, co ti řekl úředník. Je to úřad od úřadu jinak. Musí to jen ze zákona nějak nabýt právní moci, ale myslím, že tenhle čas reálný je, když máš kliku a můžeš to mít sloučené :-). Závidím.
Odpovědět
Udělení povolení je jedna věc, ale pak se čeká, až si to na poště převezmou dotčené osoby (sousedi atp.), což u doporučeného psaní může být až dva týdny (pokud se nemýlím), potom běží asi 15 denní lhůta, kdy můžou podávat námitek. Takže pokud si někdo nepřebírá poštu, může se to od udělení povolení protáhnout až o další měsíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@nininka23 tech 60 dnu je od te doby kdy clovek doda vsechny papiry co chteji a jejich vyrizeni nekdy dost trva, proto se tu bezne objevuji doby v mesicich - ja mel ohlasku za 8 mesicu hotovou :))
Odpovědět
my třeba stavíme na veřejnoprávní smlouvu a ta nabývá platnosti okamžikem podpisu všech stran...
Odpovědět
@sathine tak to je teda síla. To je o nervy, naprosto chápu, jak vám musí být a držím palce, aby už to bylo vše ok. Já mám nervy v kýblu už teď, taky bojujeme o čas.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme teprve začali se stavbou a zatím se absolutně všechno zdrželo, to je snad nějaký zákon nebo co:-) Projekt, stavební povolení (nám ho zdržely vodárny, musel se upravovat projekt), čerpání hypotéky. Na vašem místě bych si všechno v klidu nachystala, ale začala, až bude vše černé na bílém, ať nemáte infarkt, když něco neklapne, pak se do toho dáte s plným nasazením:-)
Odpovědět
@nininka23 Nechci určitě přát nic zlého, ale ze zkušeností snad všech okolo neznám nikoho, kdo by měl v den podání podkladů opravdu úplně vše v pořádku... Ze zákona je na to 60 dní, ale myslím, že pokud jsou veškeré situace a umístění domu jasné a bezproblémové, tak to může být i těch 30 dní. A sice úředník může být příjemný, ale moc bych nevěřila tomu, co povídá, protože si myslím, že ti toho nakecají opravdu nejvíc, co pak ani není pravda :-(
Odpovědět
@sathine Já se hlásím, vše bylo v pořádku, podal jsem ohlášku a za 14 dní jsem měl povolení od stavebního v ruce x-) Ještě s omluvou, že to nemohlo být dřív, páč byl pan ouřada týden marod :-N . Předtím mě zdržel pouze soused, když jsem chtěl od něj podpis, čekal jsem týden, než sepsal nějaké nesmyslné požadavky, které jsem další týden řešil (pouze poznámky na výkrese). Rád jsem si připlatil projektantovi za to, že vyřídil všemožný vyjadřovačky a úřádování před podáním, já maximálně jen něco podškrábnul. Nyní řeším kořenovku, ale už sám, snad to proběhne taky ok.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?