Změnili jsme velikost domu o 10cm, musíme to nahlásit?

Profilova fotka
Mame ohlasku na stavbu a zmenili jsme velikost domu o 10 cm na kazde strane, melo tam byt jeste zatepleni, ale udelame ho jeste dal. Od sousedu jsme porad 3,5 metru, jen mame vetsi dum. Jak by jste to resili? Nahlasit to na staveni urad a nebo cekat jestli si toho vsimnou, ale ted jsme zapisovali hrubou stavbu do katastru a tam to je vetsi. Dekuji za dpoved.
Odpovědět
Záleží na místním stavebním úřadu. Že by si toho někdo po zaměření stavby všimnul, ale není moc pravděpodobné. Pokud tedy místní SÚ nedělá při kolaudaci problémy s hasičáky, požárními hlásiči, schody u vstupu do domu apod. (doporučuji ověřit u sousedů), tak to řešit určitě nebude - leda že by si někdo stěžoval, což není ani trochu pravděpodobné. My jsme ale už holt takoví, že bychom to asi řešili - jenže i náš stavební úřad byl v našem případě na zdejší poměry mimořádně vstřícný, jelikož jsme s ním vše vždy řešili osobně (včetně odvozu úřenictva na kolaudaci) a po takovém osobním projednání pak v lecčems přimhouřili oči (a to bez jakýchkoliv úplatků či jiných pozorností!) poté, co nám pak říkali, že jsme "zlatí" oproti těm, co jen pošlou nějaký papír brutálně popírající platné zákony či vyhlášky a pak se diví, že to na základě toho "papíru" holt musí řešit. Jo, a "úředně" se tomu říká "ohláška změny v průbehu výstavby" nebo tak nějak, která se tuším schvaluje zpětně až při kolaudaci. A ta se u nás obešla dokonce i bez chlebíčků, kafíčka, o šampaňském ani nemluvě. Asi proto, že s dotyčným úředníkem jsme se už předtím viděli osobně tolikrát, že nás už možná chtěl mít "z krku".
Odpovědět
Profilova fotka
:-D :-D :-D @beropa dobrý :-D , máš pravdu, stačí jednat slušně, raději se zeptat a je vše v klidu. A když na ně uděláš psí oči, urychlí ledasco i bez úplatků. Všechno je o lidech. Přechytřelé aroganty nemají rádi nikde, ani na stavebním úřadě. Ale kafe jsi jim nabídnout mohl ;-) , kolaudace je přece oficiální tedy sváteční ukončení stavby :-) V jednom ale nemáš pravdu: Změny byly možné schválit až při kolaudaci podle starého zákona (stavby povolené do r. 2007). Teď to nejde, s výjimkou úplných drobností a i to je třeba zakreslit do výkresu a nechat orazit stavebním úřadem. Větší věci je třeba povolit změnou stavby před dokončením nebo zápisem do stavebního deníku. Ale zvětšení stavby je dost velká změna (byť jen o 10 cm). Měli by si toho všimnout. Nejlepší je na stavební úřad zajít a přiznat barvu předem a s těma "psíma očima" se poptat, co teď s tím (máte-li rozumného referenta). 8-)
Odpovědět
@jitulkaka No, nám toho prošlo - raději dále nerozvádět... Těch 10 cm, pokud nedošlo k narušení 3,5m limitu, by tak asi nikdo neřešil - zvláště když stavební deník při kolaudaci snad ani nikdo nechtěl. Ale osobně bych to taky řešil raději předem, než se nervovat při kolaudaci (kdy kafe nebylo, neboť jsme kolaudovali bez kuchyňské linky, podlah atd.).
Odpovědět
Profilova fotka
@beropa Limit je 2 m od hranice a 7 m mezi sousedními RD pokud jsou v protilehlých stěnách okna obytných místností. Jde ale také o to, že zvětšením domu se porušily podmínky umístění stavby (územního souhlasu nebo územního rozhodnutí) a změna stavby je možná, pokud se tohoto nedotkne. Pokud to měli jen na ÚPI + OHL, tak by to mohlo projít. Jsem názoru, že je lepší se zeptat. U nás třeba řeknou "no to mi ani neříkejte o tom nic nevím" a pak začnou přemýšlet, jak to udělat co nejjednodušeji pro stavebníka i pro ně :-D
Odpovědět
@lenicka_b_ Ahoj, my jsme třeba posunuli o pár cm několik vnitřních příček. Když jsme se na stavebním ptali, jestli to máme zaznamenávat do projektu, jako změnu, tak se paní zasmála, že s metrem tam chodit nebudou.. :-D Takže bych to taky neřešila, a jestli se vejdete do těch 150 m2 i s venkovním polystyrenemn a dodržíte odstupy, tak by to mělo být asi v klidu. Ještě mě napadá, že my jsme se na takovýhle "blbosti" ptali i našeho projektanta, takže jestli víš, že by Vám poradil, zkuste se ho zeptat dřív jak na stavebním :-)
Odpovědět
My jsme třeba chtěla posunout barák o metr DÁL od sousedů a povolili nám jen půl. Jinak bysme si museli pořizovat znovu ty vyjadřovačky......no pakárna. Když člověk vidí jak s tim velký firmy hlavu nelámou......
Odpovědět
Profilova fotka
Moc dekuji za rady.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
@lenicka_b_ Zajímalo by mě, jak jste tuto situaci řešili, a jak to dopadlo. Jsme ve stejné situaci, akorát to u nás dělá 40cm. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@elialen u nas si toho urednice nevsimla. Nemerila 10 cm. Ale menili sme projekt jeste kvuli strese,delali sme nadstavbu,to sme museli hlasit a nebyl problem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Ahoj, prosím Vás, jak je to se zmenšením domu? půdorys bude mít stejný tvar, ale bude o dva metry menší na šířku a o metr na délku. Jsme těsně před podáním žádosti o stavební povolení, takže všechny úřady oběhány a teď jsme zjistili, že je potřeba takto zmenšit. Máme pokračovat dále s tím, co máme schváleno a stavět podle menších rozměrů s tím, že podáme žádost o změnu před dokončením???? Nebo myslíte, že nám tuto změnu nepovolí a máme všechno předělat ještě před podáním žádosti o stavební povolení? Už jsme byli i v bance a máme mít sjednanou krásnou úrokovou sazbu, ale bance musíme dát změněnou stavbu, neb se změní i cena domu pro odhad. A nechce se nám čekat další dlouhou dobu, než se to celé předělá, znovu oběhá atd. to už mohou být sazby někde jinde :-( Co myslíte?
Odpovědět
Profilova fotka
To máš těžké. Pokud potřebuješ povolení co nejdříve, nechte si povolit tu větší variantu, kterou máte připravenou a pak udělejte zněnu. Pokud ale potřebuješ mít povolenu tu menší variantu kvůli lepším financím, tak se nezdržujte povolováním toho většího a povolte rovnou to, co chcete. Na úřadě budou také rádi, že nemusí dělat dvojí práci. Pro menší dům potřebuješ pouze předělat dokumentaci a výkres požárně nebezpečného prostoru v požárně bezpečnostním řešení. Všechny vyjádření dotčených orgánů i síťařů můžeš použít z té větší varianty, protože se taková změna ničeho nedotýká. Zřejmě se tím změní energetická náročnost domu, ale pochybuji, že si někdo všimne, když necháte průkaz původní.
Odpovědět
Na úřad už nic nehlas, jinak nezačnete stavět nikdy. Naše zkušenost je, čím více se s úřadem bavíš, tím horší. Nechte si povolit to, co už máte podané. Kvůli pár cm ti dům nikdy nikdo nezbourá. Hlavní je se nebát úřadu.
Odpovědět
Článek se načítá
@lazuli Nech si povolit tu větší, jinak se z toho zblázníš. A během stavby je dost času na změny
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka @jirik1986 @petros4 to je sranda, v jiném dotazu mi lidi radili přesný opak :-D zároveň je potřeba zvětšit okna, a pár centimetrů u půdorysu 1 a 2 metry není. Já mám pak strach, že dostaneme pokutu. Protože prý stejně nemůžeš začít stavět, dokud nemáš schválenou tu změnu. Takže je to jedno. Akorát pro úřad lepší, že se to nebude dělat dvakrát.
Odpovědět
@lazuli Hele, to je proto, že spousta lidí neví, jaká je tak nějak realita v pozadí. Malé myšky (to jsme my, stavebníci RD) jsou šikanováni každým šaškem, protože nemají moc sílu se bránit, ani stavět na zadní. Proč mám jako plátce daní a to ne malých stále někde prosit, čekat měsíce na lhůty, než se úředník uráčí.... Fabriky, nové haly apod. se dnes běžně staví "načerno" resp. ještě před vydáním všech souhlasů a v rozpočtu, mají zcela běžně peníze na pokuty, protože je to vyjde levněji, než nesplnit projekt nebo přijít o část zisku z neproběhlé výroby. Pokud je dům v místě, které je v ÚP pro stavbu určené a neodporuje ÚP ani regulacím (pokud jsou) nikdo ho nezbourá. Ono i u těch myšek, máš na výběr..... postavím teď a zaplatím 10 pokuty nebo budu čekat, až mi zdražej o další % hypotéky, stavební materiál.... a přijít v součtu o statisíce. ???
Odpovědět
Profilova fotka
Stavali sme sice v SR ale zmenili sme toho dost vela - typ kvadrov, pridali sme zateplenie, sposob vykurovania z plynu a radiatorov na TC a podlahovku, poposuvali sme priecky, natiahli dom o 1.5m atd. atd. A toto vsetko sme dokladovali az pri kolaudacii.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 my už právě úrokovou sazbu máme schválenou, takže ta už nám neuteče. Spíš aby se to nezaseklo během stavby na něčem, co jsme mohli ovlivnit předem. @rebecca363 no jo, ty zkušenosti jsou různé. Jak to tak vidím, hodně záleží na konkrétním SÚ |-|
Odpovědět
Profilova fotka
@lazuli to urcite, ludsky faktor je tam velmi dolezity... Bohuzial... :-S
Odpovědět
Hlavně pokud stavíš podle nového stavebního zákona z r. 2018, tak už úředník na kolaudaci ani nepřijde. Pouze doneseš na úřad revize a hotovo. Opravdu si kvůli 10cm nenech pokazit dům, ve finále by to tam ani ten úředník nedoměřil. Max. by to zjistili při zaměření stavby na katastr, ale i to se nechá s geodetem domluvit :) Nakonec i kdyby ti chtěl někdo dát pokutu, tak se odvoláš a bude z toho max. pár stovek. A jak je psáno výše, pokud jsi v souladu s územním plánem, tak ani to ne. Nejhorší je smrt z vyděšení :) Oni totiž ty úřady i spoléhají na to, že se lidi bojí a nebrání se. Viz. úředník egoista u nás. Když jsme mu začali vyhrožovat soudem, tak vzal do zaječích.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?