Celoplošné bednění střechy - ano či ne?

Resime tedkom krov a strechu a mame ted dilemu ohledne celoplosneho podbity strechy. V projektu to mame zahrnute.. Bude to sedlova strecha s vazniku co 1 m. Tady je skladba strechy: - Krytina - pálená skládaná taška Creaton Balance - Laťování z latí 40/60 - Kontralatě z latí 40/60 (větrací vrstva) - Difúzní fólie - Dřevěné celoplošné bednění na vazníkách Otazka je ci dat nebo nedat to celoplosne bedneni... Firma na vazniky i pokryvac nam tvrdi ze je to uplne zbytocne a ze je to vyhodenich 60000KC.. Prosim vas ako to mate resene u vas? dik
Odpovědět
@gondeeri Dobrý den, hlavní je jaký tam máte sklon střechy.
Odpovědět
Zdravím. Nenapsal jste sklon střechy. Já mám 20, krytina pálená betonová a celoplošné bednění nemám. Jinak skladba je stejná jako u Vás, krom toho bednění. Co jsem kdysi někde četl, jestli si dobře pamatuji, tak celoplošné bedneni se dává na nízké sklony střech, myslím, že 15 a méně a na určitě krytiny - šindele apod.
Odpovědět
budeme mat sklon 25 stupnu...
Odpovědět
My máme sklon 15 a máme celoplošné bednění. Máme dvě pultovky a zbytek sedlovku. Firma co nám dělala vazníky říkala, že je to lepší pro statiku a stáhnutí celé střechy dohromady. Takže to máme z OSB desek.
Odpovědět
@gondeeri Máme také sedlovku 25 bez podbití. Podbití je pouze zvenku u přesahů. Při tomhle sklonu, pokud by to už náhodou přešlo přes tašky odvede fólie.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@gondeeri chtěl bych obnovit diskuzi. Jak jste se nakonec rozhodl? Řeším to samé a na internetu je už více informací ohledně vazníků a bednění. Tzv. DHV stupně. V projektu mám vazníky, bednění, folie, pálenou tašku. Sklon 28° a i přesto si projektant stojí za svým a vyžaduje bednění.
Odpovědět
Proc se nechcete drzet toho, co vam rika projektant? Je to odbornik a urcite vam to tam nenaprojektoval jen tak z rozmaru. Jinak mam na strese celoplosne bedneni a palenou tasku Tondach, klasicky krov, sklon 20 stupnu. Kdyz jsem si nechal nacenovat strechu, tak mi jedna firma taky rekla, ze je to zbytecne. Nasledne jsem si nechal nacenit strechu u jinych tesaru a ptal se jich na to bedneni - oba mi rekli, ze je urcite nutne kvuli statice a sklonu strechy a neni to tam jen tak - na to nejaky vyznam. Osobne - ridil bych se projektem, podle internetu bych rozhodne nedelal zadne takoveto zasadni rozhodnuti.
Odpovědět
Dobrý den, rád bych k tomu řekl svůj názor. Z mého hlediska je celoplošný zaklop blbost vše záleží na dodavateli vaznikove konstrukce. To že si tam projektant něco nakrasli aby měl za projekt více peněz budiš. Většina projektantů ani neví co je praxe protože se drží toho co je ve škole naučili. Co se týká statky a rovnováhy vazníku tak máte i střešní laty ty tam přece nejsou jen pro držení krytiny.... Nejzásadnější je to, aby ten co Vám dělá střechu dal záruku na to když tam celoplošné bednenizáruku není.... Tím pádem ušetříte hodně peněz. Za mě zbytečnost. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slamer Konzultujte se stavebním dozorem, ten nese zodpovědnost. Mám betonovou tašku, sklon 30°, pouze pojistnou hydroizolaci na minerálu a především správně podepřené krokve :-) v odkazu https://online.drevoastavby.cz/files/... jsou patrně souvislosti, kterými se projektant inspiruje. Realita ale závisí PŘEDEVŠÍM na správném větrání v hotové stavbě. Příčinou plísní ve střeše je vhánění vnitřního vlhkého vzduchu do izolací. Ne, že by tam voda někudy tekla. Pokud je zabedníte i zhora, bude ještě hůř. Difúzně otevřená konstrukce je odolnější proti chybám.
Odpovědět
Profilova fotka
@josef_vavra děkuji za odpověď. Zajímala mě zkušenost ostatních. Já se domluvil s pokrývačem a projektantem, že při zaměření stavby technikem pro vazníky proběhne malá technická schůze a domluvíme se na postupu konstrukce.
Odpovědět
@slamer Zdravím Vás, zeptejte se projektanta, jestli na tom trvá z důvodu statiky nebo kvůli těsnosti střešního pláště. Jde o to, že projektant postupuje (a kryje se) podle současných "Pravidel pro navrhování a provádění střech" vydaných Cechem klempířů a pokrývačů a bezpečného sklonu krytiny. Ten je pro krytiny Tondach (kromě Samba 11 a Románská 12) >= 30°. https://wienerberger.cz/fakta/stanove... Neznám podrobnosti, ale ve Vašem případě to vychází minimálně Třída těsnosti 5 (ale spíš 4) (DHV na tvarově stálé tep. izolaci nebo bednění, spoje neslepeny, průběh pod kontralatěmi). V momentě, kdy nejde o statiku ale o těsnost, tak můžete zkusit krytinu Samba 11 nebo Roben Monza (ty mají bezpečný sklon 22°). V takovém případě tam bednění být nemusí. Ať se daří.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Dobrý den chci obnovit téma a zeptám se. Mám střechu sedlovou sklon 35 stupňů s jedním sedlovým vykýřem ale projektovaná je na těžkou krytinu, rozhodl jsem se dát plech a chci se zeptat na skladbu odvětráváné střechy pro plechovou/hlinikovou krytinu satjam. Zda dávat celo plošné pobití nebo jinak. Nejlépe vědět celou skladbu popř i jakou fólií atd. Izolace bude pouze foukaná mezi krovy. Děkuji
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od jirca456:

Dobrý den chci obnovit téma a zeptám se. Mám stře…
@jirca456 Máme satjam imitace tašek, trámy metr od sebe, folie, latě, kontralate a plech
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

Dobrý den chci obnovit téma a zeptám se. Mám stře…
@jirca456 nejlepší řešení je zůstat u původního návrhu a použít klasickou pálenou nebo betonovou krytinu. Pokud trváte na plechu, tak z vnitřní strany SDK/palubky, parotěsná folie, izolace, paropropustná folie, větraná mezera, celoplošný záklop, tlumící vložka a plech.
Odpovědět
Plech bez celoplošného záklopu nebrat. Především kvůli hluku (vítr, déšť).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

Dobrý den chci obnovit téma a zeptám se. Mám stře…
@jirca456 určitě podbyti i kvůli odfouknuti při nějakém vychru
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@jirca456 nejlepší řešení je zůstat u původního n…
@zubr487 čím by jste doporučil celoplošný záklop ? OSB ? Někde jsem četl že osb na střechu nejsou úplně ideální kvůli nějakému boptnání či co. Děkuji
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

Plech bez celoplošného záklopu nebrat. Především …
@jozkakomosny a teď tu o Červené Karkulce ... po "super" komentářích ke stavbě gabionu další blábol...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@jozkakomosny a teď tu o Červené Karkulce ... po …
@xkarlos A co je blábol na zkušenosti, kterou má více stavebníků? Těžce nesete, že by mohl mít někdo jinou zkušenost nebo jiný názor? Já jsem, zřejmě na rozdíl od Vás, v takových domech byl. Naposledy zrovna minulý týden a stavebníka mně bylo až líto. A ty Vaše gabionové bláboly, ty ani nestojí za komentář.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@xkarlos A co je blábol na zkušenosti, kterou má…
@jozkakomosny takže zase další reakce na úplně něco jiného ... na rozdíl od tebe já komentuju jen vlastní zkušenosti a nebo to, co jsem sám dělal ... jak zaklop sníží hluk větru, tak to mě vysvětli... a pod plechovou střechou bydlím přes 20 let a že venku prší poznám, až se podívám z okna... a ty "moje gabionovy blaboly" bys právě měl komentovat, když jsi chtěl radit .. já bych rád věděl, co ti odborníci, kteří je tak staví (a já jsem stavěl gabion podle nich), dělají špatně ... a hlavně tedy, když jsem tu metrovou opěrnou zeď postavil špatně, tak proč nespadla ...
Odpovědět
Stavební konstrukce u nás jsou obecně šíleně předimenzované. Takže některé prvky je možné zcela odstranit a staticky se většinou nic moc nestane. Barák bude nejspíš držet pohromadě i bez věnce, bez základů, bez bednění střechy apod. Ale u novostavby za X milionů už člověk počítá s určitým komfortem a nechce hlasitě slyšet dopad každé kapky deště, nebo "meluzínu" při každém zafoukání větru.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

@zubr487 čím by jste doporučil celoplošný záklop …
@jirca456 v době, kdy jsem stavěl jste řešil stejnou otázku a taky jsem plánoval plech. Na první pohled to vypadalo jako levnější řešení. Podívejte do diskuzí na téma plechové střechy a vysoké hlučnosti plechových střech. To je důvod, proč se doporučuje celoplošný záklop a navíc se mezi plech a záklop dává nějaká tlumící vložka. Ve výsledku jste s cenovkou nad klasikou. Je tedy na Vás, zda to chcete risknout a řídit se radami např. zda pánů xcarlos nebo sacha. Oni Vám nezaručí, že s tím nebudou problémy. Doporučuji projít si diskuze, narazíte i na další problémy plechových střech. Já se nakonec rozhodl pro klasiku. Pokud Vás tento nápad neopustí, tak je samozřejmě vhodnější použít na záklop stavební impregnovaná prkna. Jednak to vychází levněji a na rozdíl od OSB desek prkna neboptnají.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

@zubr487 čím by jste doporučil celoplošný záklop …
@jirca456 Mám záklop z latí. OSB mi ani nedoporučili - jak se tam dostane voda, tak bobtnají a než si toho všimnete (může sem tam málo a celé roky) tak se to pak těžko opravuje. Mám falcovaný plech a tam jsem záklop udělat musel. Jinak jelikož mám vazníky, tak jsem zákop chtěl tak jak tak. Mám z vazníků takový papírový pocit.
Odpovědět
Zřejmě nebudu sám s názorem, že přispěvateli @xkarlos chybí nejen schopnost tolerovat názory druhých, ale i slušné vychování...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od milanq:

Zřejmě nebudu sám s názorem, že přispěvateli @xka…
@milanq poprosím o konkrétní úkázku z těch desítek příspěvků, které tady mám, ve kterých se chovám neslušně a ukazují na mé neslušné vychování ... ať vím, jaký druh komunikace mám změnit ... děkuji P.S a odpověď typu, že někomu napíšu, že píše blábol, tak to fakt neberu ... pokud někdo tvrdí, že např. z gabionu se nestaví opětné zdi, že pod metrovou gabionovou zítku musí být základy a nebo že mě zaklopení střechy ochrání od hluku od větru, tak to jsou nesmysly, který ostatním stavebník jako "rady" vůbec nepomužou ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@milanq poprosím o konkrétní úkázku z těch desíte…
@xkarlos zde uvádíte, že záklop nemá vliv na hluk střechy. Pokud se podíváte do diskuzí na téma hlučnosti plechových střech tak zjistíte, že se to řeší prakticky na všch stavebních forech včetně emimino. Ti všichni si to podle Vás zřejmě vymýšlejí. Podobně si můžete snadno vyzkoušet jaký vliv má záklop. Určitě Vám kus plechu zbyl. Tak na kus nějaká desky dejte třeba geotextili a na to přišroubujte ten plech. Pak si srovnejte hlukový projev samotného plechu a takto tlumeného plechu. Uvidíte, že to opravdu není shodné. Někteří výrobci dokonce prodávají plechy s nalepenou tlumící vrstvou. Podle Vás zřejmě zbytečné.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirca456:

@zubr487 čím by jste doporučil celoplošný záklop …
@jirca456 OSB se nedávají i proto že se do nich krytina musí kotvit jinak než do desek. Z OSB jde hřebík vytáhnout mnohem lépe což je špatně. A k té hlučnosti jděte určitě do falcovaneho hliníku. Ten totiž leží celou plochou na podkladu takže déšť není vůbec slyšet mám to vyzkoušené z domu. Takže to jeto stejného tašky atd. Pokud řešíte i tu hlučnost tak nebrat vlnité atd. Plechy, ty fungují jako bubínek. A když jdete do plechu nechte si přepracovat projekt na nosnou část střechy zbytečně budete platit za masivní konstrukci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@jirca456 OSB se nedávají i proto že se do nich k…
@edison101 JENŽE krytina se rozhodně nekotví do plošného záklopu. V každé případě, je vždy na zákllopu stejně pojistná a klasicky kontra a latě. Takže jak píšeš, to rozhodně není ten důvod proč se nedává OSB, ale skutečně náchylnost na objemové změny-tedy bobtnání v případě změny vlhosti, či hůře když zateče.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@jirca456 OSB se nedávají i proto že se do nich k…
@edison101 "jděte určitě do falcovaneho hliníku" - ten se ale podle osvitu sluncem rozpíná/smršťuje a vydává pukavé zvuky, mám na vikýři nad WC a jsem rád že jen tam. Na zbytku je taška.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@milanq poprosím o konkrétní úkázku z těch desíte…
@xkarlos Chytrému napověz, hloupého trkni... Napověděl jsem snad dost. Nebo jste opravdu to druhé?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?