Jak je to s hromosvodem na novostavbě?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s hromosvodem na novostavbách? V blízké době ho chceme nechat udělat (dům máme do 150m2), ale slyším různé názory. Někdo ho má ze dvou stran domu, někdo zase ze všech čtyř stran. Někdo říká, že je potřeba vyvést na střechu a někdo zase, že stačí navést jen pod okap, v případě, že má kolem domu vyšší budovy. Nějak se v tom už přestávám orientovat :-) Děkuji za každou radu:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nicky215 na to by mel odpoved projekt hromosvodu, ktery zohledni vsechny skutecnosti
Odpovědět
Přesně tak. Chtělo by to projekt. Není to takto jednoduché říct, že to bude tak a tak. Záleží na velikosti a tvaru domu. Co vím určitě je, že hromosvod musí být vyveden na střechu. To zda jsou v okolí vyšší budovy není nijak podstatné. Ta vyšší budova tam za rok být vůbec nemusí.
Odpovědět
Hromosvod na novostavbách, pokud vím, prozatím povinný není, ovšem pokud byste jej chtěla, pak musí být pořádný, a naprojektovaný odborníkem, jímací soustava, počet svodů... V životě by mě ale nenapadlo, že by byl hromosvod jen pod okap, to nechápu, blesk není nízké napětí, a neřídí se tím co je pod okapem nebo nad ním, to jsou desítky tisíc voltů, pokud by byl pod okapem, kdyby do toho řachlo, pak Vám střechu stoprocentně zapálí, s tím on problém nemá žádný...to jsem ještě fakt nikde neslyšel o hromosvodu jen pod okapem nevyvedený na střechu... Nejsem elektrikář, ale přírodním zákonům docela rozumím... Ono se to mluví, vysoké stromy to poberou, vyšší budovy atd., cosi pravdy na tom je, ale...
Odpovědět
Podle vyhlášky 268/2009 Sb., musí být hromosvod na všech domech určených pro bydlení.
Odpovědět
Na každým 15 vedení 1 svod. Krutá to pravda.
Odpovědět
Informaci najdete v pozarne bezpecnostnim reseni stavby.
Odpovědět
@ondra_cha Moc děkuji za reakci, mě to s tím navedením pod okap přijde taky jako nějaká blbost.. :-)
Odpovědět
@puhelin No, kdybych to tam našla, tak se neptám tady :-D
Odpovědět
@nicky215 Tak se toho požárního specialisty zeptejte.
Odpovědět
@puhelin my nemáme vyjádření hasičů,máme postaveno na ohlášku:-)
Odpovědět
@nicky215 Nepíšu hasiče, ale požárního specialistu - ten, který vám psal požárně bezpečnostní řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin hromosvod je aspon u mne resen v ramci elektroprojektu
Odpovědět
Článek se načítá
@geodett To je ta důslednější varianta ;) Někde se o tom ale jen zmíní požární specialista, protože úroveň PD pro stavební řízení je velmi různá...
Odpovědět
@geodett přesně tak i u nás
Odpovědět
@nicky215 Ještě jsem o tom trochu přemýšlel, poněvadž o takovém řešení jsem ještě nikdy neslyšel, je to pod okapem nereálné a zbytečné = horší než žádný hromosvod nemít. Totiž i ve stavařině platí přírodní zákony, platí i pro každého řemeslníka, i kdyby se změnil režim tohoto státu, pořád stejně fungovat budou. Ty jsou naprosto spolehlivé a fungují. Hromosvod pod okap, to je doopravdy hovadina, jak už jsem naznačil, blesk není nízké napětí, postrádá to logiku. Blesk si najde cestu i materiály relativně nevodivými. To je výboj o velké energii, který ji musí dopravit z nebe na zem, za moc krátkou dobu, rozumíte? Proto je nebezpečný, zapaluje, zabíjí. Tam už vodivost materiálů je někde jinde... To já žil jsem v chalupě, staré devadesát let, nikdy jsem hromosvod neměl... Spíš doopravdy oslov projektanta, ať vám to nakreslí, správně tu bylo uveden orientačně počet svodů (bungalowy jsou na tom dost jinak, mají velikou plochu)... dost jich musí mít. Třeba už je povinný, to jsem nevěděl. Třeba jej nikdy k ničemu potřebovat nebudete, ale projekt Vám na to musí udělat odborník... Já jsem pouze teoretik, ale snad jsem Vám ten smysl objasnil solidně.
Odpovědět
@nicky215 A propos, nepletete si to s vyhříváním okapů? Na zimu. To by tak odpovídalo.
Odpovědět
@ondra_cha Nene, myslela jsem opravdu hromosvod. Já o této "variantě" nikdy neslyšela, ale jedni stavebníci u nás ve vesnici si to takhle právě udělali (zkolaudováno ještě nemají) a dost mě to překvapilo, proto jsem se tady ptala, jestli se s tím už někdo setkal.. :-) Jinak mám na to stejný názor jako vy :-)
Odpovědět
Jimaci část musí být nejvyšší prvek na střeše, jiná varianta neexistuje.
Odpovědět
Profilova fotka
u nas chtel stavebni urad hromosvod povinne, mame bungalov, valbova strecha, 4 svody, max po 15 metrech obvodu domu musi byt svod. a hlavne musi pokryt celou plochu strechy, odbornici poradi - jiny se dela u valbove a jiny u sedlove strechy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?