Jak máte vyřešený štít u sedlové střechy z vazníků?

Jak máte vyřešený štít u sedlové z vazníků bungalov neobytné podkroví ? Jsme před rozhodnutím zda štít provést zděný, což se nám abych řekla pravdu nejvíce zamlouvá, spíš nejvíce této variantě důvěřujeme. Projektant nám ještě navrhl další dvě řešení a to nechat zhotovit štítový příhradový vazník, ten uložit na hranu věnce a následovně obít palubkami. V tomto případě, ale bude třeba zhotovit oplechování nad úskok. Zdivo bude totiž zateplené 20 cm EPS. Další možnost štítový vazník nějak předsadit tak, aby po provedení EPS a palubek byl líc obou stěn v rovině. Každopádně u zděného štítu se trochu bojíme vzniku tepelných mostů. Na internetu jsem všude hledala variantu z okapem, ale nic nenašla všichni to mají v rovině.
Odpovědět
Máme taky... vyzděno a i zatepleno, aby nebyl úskok....
Odpovědět
@misadan Můžu se zeptat z čeho jste zdili patro a z čeho štít a jak máte zatepleno, aby byl vyeliminován tepelný most ?
Odpovědět
asi nejluxusnější řešení štít obít např. OSB a pak zateplit, izolaci podkroví zevnitř dojekt až k OSB, vznikne minimální neli vůbec tepelný most.
Odpovědět
@iveta_89 Manžel má obavy, že pokud nebude provedena dilatace mezi OSB a zdivem bude problém. Přece jen jiný materiál a střecha pracuje jinak než zdivo. Ale asi máme zbytečné obavy, a říkáme si, že to asi funguje všude běžně takto.
Odpovědět
zde detail, palec nahoru, že to řešíte, už jsem to tady viděla x krát, že to lidi neřeší vůbec http://www.pasivnidomy.cz/detaily/sik...
Odpovědět
@anetka2017 Já jsem nechal štítový vazník pobít OSB deskami a poté přetáhnu EPS stejně jako stěnu. Mě OSB lícuje se zdivem, ale občas to někdo dělá i tak, že OSB předsadí a potom může být síla EPS na štítu menší. Pokud je zděno s porobetonu lze vyřešit případný tepelný most tím, že se první šár štítů vyzdí z ytong lambda na stojato, čímž se toto místo vylepší. Další možnost je polepit do určité výšky štít i zevnitř vrstvou EPS. Pokud má tedy význam vůbec řešit. Záleží kolik taky bude izolace stropu od úrovně věnce nahoru.
Odpovědět
@iveta_89 Děkuji :D jsme s manželem tak trochu detaiulisti :D a spíš máme ze všeho strach a tak studujeme a studujeme co nje nejlepší. Strašně se nám líbí štíty obložené dřevem. Ale zjišťujeme, že při zdivu cihla 300 + 200 EPS ten detail je trochu složitý k řešení, tak aby dřevo bylo jemně předsazené přes omítku spodního zdiva. Strop bude izolace cca 300 mm. Projektant nám ještě navrhl, řešení štít nezateplovat, ale pak vznikne nad věncem uskok s oplechováním. nevím proč, ale nějak mi nesedí ta varianta, že zateplím komplet celou zeď bez dilatace, když si jen představím jak se hýbe střecha tak v tom hned vidím problém.
Odpovědět
@r4d3k74 Zrovna k Vám jsme teď koukala. Takže máte omítnuto komplet bez dilatace ?
Odpovědět
@anetka2017 Jéé, kdybych tak měl omítnuto :) . Ještě ne, budu teprve řešit, zda dát desku EPS přes spáru nebo zde ukončit a fasádu nějak dilatovat.
Odpovědět
Líbí se nám takový štít. Tzn. zateplit spodek a vrch jen obít palubkami. Ale nemůžeme nikde dohledat co by to obnášelo. Beru, že bude třeba ten štítový vazník předsadit mimo věnec ven na tloušťku zateplení. Foto jsem použila z internetu. Laká nas i možnost lozit na půdu ze štítu :) a v chodbě nemít výlez.
Odpovědět
@r4d3k74 No to je pravě do co nám projektant říká, že dilatace musí být. Každopádně v projektu jsem si u vás všimla, že jste měl štíty zděné. Proč rozhodnutí na OSB ?
Odpovědět
@anetka2017 právě kvůli tomu řešení tepelného mostu ve směru od štítu a také to bylo levnější a rychlejší řešení, které si myslím je pro nevyužívané podkroví dostačující.
Odpovědět
Článek se načítá
@anetka2017 vsechno mame porotherm 30 + 20eps...
Odpovědět
Zdravím, mám sice krov klasický, ale štít nad překladem horního okna a zubatice v jeho šikmině mám v porobetonu. Na překladu jsou ulozeny vaznice, tak nevidím důvod použít něco, co se húře tvaruje. Řeší mi to tepelný most ve štítě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@anetka2017 Ahoj, udělali jste nakonec ten dřevěný štít? Právě tento detail taky řešíme...
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 My ho měli mýt také dřevěný ale nakonec jsme se rozhodli pro zděný štít, a bude z ytongu 250 mm, ty prkna se nám fakt nelíbí, přijde my to pak jak nějaká chatka a ne rodinný dům.
Odpovědět
@noemi77 Nakonec jsme štít vyřešili takto: na provedený rošt je kotvena OSB deska 22 mm a na ní pak polystyren a klasická omítka. Vypadá to moc hezky a není třeba stresovat s údržbou a natíráním.
Odpovědět
@jarin1 Zděný jsme zavrhli rovnou, teď se rozhodujeme, jestli OSB nebo dřevěný...
Odpovědět
@anetka2017 No, možná tak nakonec taky skončíme, ono je to prostě na provedení nejjednodušší.
Odpovědět
@noemi77 Ono dreveny je hezky to jo, ale hodne zalezi kde mate stavbu u nas ted jak pozorujeme kdyz prsi, fouká tak by ty stity dostaly zabrat hodne, tak je to krasne poresene v omitce a prakticky bez udrzby
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech

Odpověď na příspěvek od anetka2017:

@noemi77 Nakonec jsme štít vyřešili takto: na pro…
@anetka2017 Dobry den, dovoluji si obnovit diskuzi. Jakou mate zkusenost se stitem z OSB po nekolika letech - jste spokojeni? Objevily se nejake praskliny?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

@anetka2017 Dobry den, dovoluji si obnovit diskuz…
@cast Záleži akým spôsobom je riešený. Ak to lícuje s vencom a je polepený EPS ako na fasáde až po strechu, tak to praskať nebude, je to dostatočne hrubá "pružná" vrstva, aby tú rôznu rozťažnosť materiálov eliminovala. Akurát pri obití doskami musí byť krajový vazník iný ako ostatné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?