Jakou zvolit střešní krytinu z polykarbonátu na pergolu?

Ahoj všem, vím, že toho je všude spousta, ale už se v tom ztrácím. Poradil by mi někdo, jakou zvolit střešní krytinu na pergolu? Chtěla bych, aby tam bylo hodně světla, ale aby to nebylo moc drahé. Známí mi doporučovali tohle https://www.multiplast.cz/eshop/dutin... , ale když jsem to tam procházela, zaujal mě spíš vlnitý polykarbonát https://www.multiplast.cz/eshop/vlnit... , ale nemám v okolí nikoho, kdo by s tím měl zkušenosti. Můžete mi poradit? Moc děkuju, Marie S.
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den, já osobně bych šel do rovné polykarbonátové desky, pokud tedy chcete mít pergolu jako byla u nich na stránkách. Pokud bude skosená, tak se mi zdá lepší rovná. I pro případnou očistu střechy mi přijde rozumnější rovná. Já jsem těmito deskami kdysi zadělával balkon proti větru a dešti.
Odpovědět
Dal jsem na pergolu plný polykarbonát. https://www.multiplast.cz/eshop/plne-...
Odpovědět
Profilova fotka
tak já mám tohle a spokojenost (máme jí asi měsíc) https://www.multiplast.cz/eshop/trape... asi je to fakt o tom kdo co preferuje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius Chtěl bych se zeptat, jestli desky také pracují, tj. praskání při chladnutí a zda není pod pergolou výheň? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened Pracují. Desky se pokládají s dvoucentimetrovou spárou, protože pracují opravdu dost. Ani nemusí být horko nebo chlad, máme to asi dva týdny a lupe to neustále. Všichni, co polykarbonát mají, říkají, že to je normální, tak jim budu věřit :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened mame na sousednim dome a pracuji,kolikrat az tak,ze slysime rany az k nam domu..pro nas to byl jeden z mnoha duvodu,proc jsme je sami na terasu nechteli..
Odpovědět
Profilova fotka
@kajovaevicka @gigi2 No mně šlo konkrétně o ten plný polykarbonát, mluvíte o něm? Že pracuje dutinový nebo profilový, s tím mám vlastní zkušenost.
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened Nn, tak to ne, máme taky dutinkový.
Odpovědět
@awakened Desky nám vůbec nepraskají. Mezi desku a dřevěnou konstrukci jsme nalepili pěnovou pásku. Díky tomu to nedělá hluk. https://www.nejlevnejsipolykarbonat.c... Dost lidí to neví a tak ji tam nemají a proto jim to praská.
Odpovědět
@awakened Pod pergolou výheň nemáme.
Odpovědět
@dawerius Mohu se zeptat na tloušťku desek?
Odpovědět
@pepcan Desky máme 4mm. Výběr je následující: Nejprve podle polohy zvolit zátež. http://www.snehovamapa.cz/ U nás je 0,6 kPa = 0,6 kN/m2 V tabulce Efektivní oblast je tloušťka desky od 3 do 12 mm. My máme 4mm. Podle tabulky se tedy jedná o efektivní oblast A4 (nebo A3). A dále se přechází na horní tabulku. Rozteč krokví (= šířka desky) jsem měl 1 metr. Dle toho tedy vychází vzdálenost latí (=Délka desky) 0,5 metru. Délka desky byla samozřejmě delší (4 metry) ale jde o to jaká max délka desky může být bez podpěry aby se neprohnula. Z toho taky vychází, že plný polykarbonát musí být podepřen na všech 4 stranách a je nutné latě zadlabat do krokví (anebo jinak, ale aby to bylo v jedný rovině).
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 6 letech
Terasu máme také zastřešenou polykarbonátem. Jsme s ním spokojeni až na jednu věc. Jsme blízko lesa a tak se nám střecha hodně zanáší listy a špínou. Nevíme, jakým způsobem ji nejšetrněji a nejlépe vyčistit. Střecha je přiliš vysoko abychom na ni dosáhli. Nejsme nejmladší:-( Přemýšlíme nad tím, že než abychom se dívali zespodu na špinavou střechu, že bychom ji natřeli. Jaký máte názor na tento nápad? A jakou barvu byste použili? Moc děkuji za vaše názory a nápady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kajovaevicka:

@awakened Pracují. Desky se pokládají s dvoucenti…
@kajovaevicka Normální to určitě není. Prostě se to špatně namontovalo. Správně namontovaný polykarbonát nepraská, nebo jen "sem-tam".
Odpovědět
Já osobně bych doporučil sklo. Teď jsem si dělal garážové stání dlouhé 15m a sklo nevyšlo o moc dráž. Navíc, je tady téměř jistota, že mě přežije. Hůře se to montuje, to jo, ale udělal bych to tak znovu. Lepší údržba, časem to nedegraduje, dá se to po tom chodit, apod.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?