Krov nebo vazníky u bungalovu do L?

Profilova fotka
Prosím o radu... právě řešíme střechu, máme bungalov ve tvaru L (150m2). Projektant nám navrhl příhradové vazníky, ale když jsme poptávali k realizaci různé firmy, narazili jsme i na jednu, která by byla schopná realizovat u našeho domu i klasické krovy. Tato varianta se nám moc zalíbila, měli bychom více místa a nahoře by mohla být časem například pracovna, cenové nabídky se příliš neliší. Zarazilo nás ale to, že jiné firmy krovy u našeho zavrhují z důvodu chybějících nosných příček i sklonu střechy, který máme 25° (údajně by tam bylo málo místa, cca 1,2 m do výšky). Firma, která nám krovy nabídla nám ukazovala i realizaci velmi podobného domu (také do L) bez nosných příček, podle nich to není problém. Máte to tak někdo? Děkuji.
Odpovědět
Klasický krov má proti vazníkovému právě tu výhodu, že je pod střechou potom více místa. Tady nejde ani tak o to, jakou plochu dům má, spíš jde o největší rozpětí mezi nosnými zdmi, tvar střechy ( v tomto případě tedy zřejmě jen ty obvodové, pokud není možné postavit nějaké ty příčky nosné. Ačkoliv krov klasický se dá postavit i pokud nosné příčky nejsou (do jistého rozpětí), konstrukcí krovu je více druhů, jistě by se dal i takový krov postavit. Nevím, jaký je půdorys toho domu ani jaký druh vazby je na mysli, proto jen obecně: lze to provést. Je to ovšem dobré nechat někomu spočítat, jaký druh vazby zvolit s ohledem na rozpětí, jaké průřezy trámů atd. Krov vazníkový bývá rychleji udělaný a obyčejně o něco levnější. Co se mě týká, vazníky bych asi nechtěl právě z toho důvodu, jaký také uvádíte (pod střechou pak už je místa velmi poskrovnu a člověk nemůže vědět, k čemu by tam to místo mohlo být dobré). Sám mám klasický krov hambalkový, ale to nemám bungalow a rozpětí mám 7m, tady to je bez problémů. Toto je ovšem něco úplně jiného.
Odpovědět
Koukal jsem na Vás půdorys. Myslím, ze u Vašeho domu, pokud již mate hrubou stavbu nebude krov ohledně statiky reálný, ale nejsem tesař. My máme bungalov, krov o sklonu 20, šířku domu 8.75 m, delku 13.25 m a vrcholová vaznice musela být podepřena nosnou vnitřní zdí, která má pod sebou v základech betonový pas. Nevím co by to bylo za nosnou vnitřní zeď, která pod sebou nemá do čeho roznest zatížení. Myslím, ze takovy krok měl být rozhodnutý už v projektu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?