Likvidace eternitové střechy - pár nejasností

Ahoj, chystáme se vyměnit eternitovou střechu za tašky. Střecha má skoro 500m2, manžel to chce dělat sám s několika kamarády (je tesař). Problém je, že nechce řešit ani zdravotní, ani právní následky toho, že se nikoho nebude ptát a udělá si to podle sebe. K tomu bych měla 3 otázky: 1) kromě výměny krytiny dělá i nové "budníky" s okny - tj. mění vzhled střechy, přeřezává krokve atd. Tudíž je na to třeba stavební povolení, že? Jaké můžou být následky toho, že ho nemá? Může nás někdo udat? 2)při sundavání eternitu se uvolňuje azbest. Nikde jsem nenašla vyčíslené, jak velké zdravotní riziko přitom hrozí třeba i pro mě(jsem těhotná) a pro malou dceru. Stačilo by, kdybych odjela ráno, když začnou eternit sundávat a vrátila se večer, až už bude dole? Jak dlouho se azbest uvolňuje? Jaké riziko hrozí jim, když nebudou mít respirátory a rukavice? 3) Pokud nebude výměna eternitu nahlášená na stavební úřad nebo na KHS, což jsem pochopila, že být má, jaký postih nám hrozí? Jak na to může dotyčný úřad přijít, jen udáním? Nemusí to být třeba zapsané v katastru nemovitostí? Prosím, poraďte někdo. Četla jsem stavební zákon, z toho moc moudrá nejsem a hledala v různých diskusích, ale tam je spíš co si kdo myslí, já potřebuji fakta...díky! 3)
Odpovědět
Stavební povolení je třeba, mění se vnější vzhled budovy a zasahuje se do nosných konstrukcí. Takže když to uděláte bez papíru, jdete do rizika, že vás někdo udá, anebo vás vyhmátnou při kontrole. Záleží na tom, jaké máte vztahy s lidmi v okolí. Navíc jak píšeš, pri práci se uvolňuje azbest, takže může někdo dát echo stavebnímu úřadu i z obavy o své zdraví. Jinak střešní krytina v katastru není napsaná. Co se týče té délky pobytu mimo nevím. A likvidaci mají dělat jenom firmy s oprávněním - eternit se musí ukládat do pytlů, které se odvezou na speciální skládku nebezpečného odpadu. Po dokončení prací mají pracovníci sundat roušky a vrchní ošacení a přibalit ho k poslednímu pytli odpadu. Tolik co vím. Takže - záleží jeném na sousedech.
Odpovědět
Napíšu jen něco k tomu eternitu, také jsme měli starou eternitovou střechu, manžel poptal firmy, a nabídky se pohybovali okolo 40 až 50tis.. takže se do toho pustil sám ještě s jedním pracantem. Měli respirátor, ochraný oblek, eternit sundávali opatrně a skládali na "kupičky", které jeden z nich snášel dolů, pak to dali do pytlů, někde si je sehnal a odvezl na skládku. Na normální skládku, žádná speciální, samozřejmě věděli, že veze eternit. Ani jedna deska se nezlomila, předem sousedy upoznornil, že bude odstraňovat eternit.
Odpovědět
Už je tady jedna taková diskuze, podívej se tam. http://www.modrastrecha.cz/forum/stre...
Odpovědět
info z netu: šetrné sundání eternitu se dělá z pomocné plošiny nebo pomocného lešení (aby se nechodilo po krytině) nebo se provádí zevnitř domu. Pracovníci by měli mít ochranné obleky a dýchací filtry účinnosti P3, běžné respirátory nestačí. Krytina se před manipulací nastříká enkapsulačním přípravkem, který zapouzdří azbestová vlákna. Následně se krytina postupně a šetrně rozebere tak, aby nedocházelo k lámání. Rozebraný materiál se hned zavírá do neprodyšných pytlů.Sundáním eternitu ze střechy záležitost nekončí. Stavební odpad se musí odvést na skládku nebezpečných odpadů ve stavu, kdy je stabilizovaný a zabalený. Je důležité, aby odpad byl převážen tak, aby nedocházelo k úniku azbestu.
Odpovědět
Profilova fotka
@frodimila 1) změna oken, či přidání je na stavební povolení či ohlášku, jen tak si to měnit nemůže, musí mít souhlas od sousedů. Udat ho může soused nebo kdokoliv jiný, nasledek pak může být, že mu SÚ nechá odstranit černou stavbu. 2) respirátor určitě dopuručuju, představa, že to celý den dýchám mě děsí ( již jsem jednu střechu takto sundaval, sundává se zevnitř ) co to ale zpusobuje nevím, nejsem chemik ani zdravotník, každopádně se s ním musí zacházet opatrně, neházet ho po zemi, jinak vám to zůstane v trávě.... 3) nevím jaký hrozí postih, ale pokud mění střechu a bude přidávat okna, nevím zda ještě něco, měl by mít potvrzení ze skládky, že ho zlikvidoval a nezahrabal na zahradě.... Každopádně jako těhotná bych se tam moc nemotal.... a s dítětem už vůbec ne :-|
Odpovědět
Profilova fotka
U nás ve sběrném dvoře je přímo kontejner na tenhle odpad, takže neplatíš nic, je to sice jen do určitého objemu, ale ono se na tom dvoře dá domluvit na ledasčem :-) jinak sundavat budeme sami, máme cca 60m2 tohodle bordelu. Ochranné pomůcky samozřejmě, bez nich ani ránu.
Odpovědět
@petrsv1000 @lancome @alisek @inkajanakova Díky všem za příspěvky. Ještě jsme to dnes probírali a prý ten eternit neláme, ale sundavá opatrně a odváží asi 500m daleko, až toho bude víc, tak to odveze na skládku. Tak dejme tomu. Protože to ale dělá sám nebo s 1 kamarádem, tak to bude trvat dlouho, každý den sundají pár m2 a zaplachtují...a mě b teď zajímalo, jestli je škodlivější, když se to uvolňuje takhle postupně, ale v malých dávkách, než kdyby to sundali celé najednou? Přemýšlela jsem i o tom, že bych s malou na pár dní odjela k našim, ale když t nebude pár dní, ale celý měsíc, tak si to neumím představit....nechci to podcenit, ale ani zbytečně plašit...
Odpovědět
Profilova fotka
@frodimila tak určitě je lepší když to co nejdřív rozebere a odveze ;-) ale jak dlouho se to bude "držet " v okolí ti těžko někdo řekne, asi taky záleží na počasí... hlavně že to neláme, při klasickém sundavání se to snad tolik nešíří .... jak velkou má střechu ? My likvidovali starý domek ve dvou a bylo to za den pryč včetně odvezení....
Odpovědět
@frodimila kdyby to likvidovala odborná firma, tak by mla azbest měřit, tedy jeho možné zamoření at domu nebo okolí. mynžel sundával střechu o vel. 150m ještě s jedním pracovníkem a měli to za víkend hotové, takže za týden by to mohli kluci zvládnout bezproblémů. Jo manžel to teda nekropil ale desky byly po dešti tak to neřešil, ale byl připravený že to bude kropit aspon vodou..což zpětně nevím zda k něčemu je dobrý když to má být nějaký speciální roztok. Filtry pouříval ty P3 ale prý se mu v tom hůř dýchalo. Kdybych byla těhotná a s malým dítětem tak tam nebudu. Najdi si víc info o vlivu azbestu na zdraví, já vím jen to že když se uvolní a ty ho vdechneš tak se dostane do plic a tam se ty částečky zapichují do plicních sklípků a zůstýávaji tam až 20 let, azbest je rakovinotvorný. To byste museli m ít doma měřák aby jsi měla jistotu že tam azbest není.
Odpovědět
Profilova fotka
Na netu píšou, že české zakony neumožňují odstraňování azbestovych materiálu svépomocí a je třeba autorizovaný stavbyvedoucí. Ženete se do pěkného prusvihu, stačí jeden bdělý soused, co bude mít obavu o svoje zdraví. http://tvstav.cz/clanek/239-zijeme-po...
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici jediny rozdil mezi odbornou firmou a opatrnym sundanim svepomoci je propastny rozdil v cene, holt dobry kseft ale to je tady ve spouste veci - azbest urcite neni vec co by si clovek daval pod polstar, ale 100 let se to vsude pouzivalo a ted se z toho najednou dela veda, myslim ze tech rakovinotvornych veci mame v zivote vic nez dost a pokud nekdo 1-2x za zivot sunda strechu ze to zas takova tragedie nebude kdyz ta firma teda meri zamoreni azbestem co udela kdyz to v pulce strechy presahne nejakou mez, nechaji to byt? :) pockaji na vitr az to odvane :)
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett V tom se nepřu, my ho taky sundavali svépomocí ;-) Ale v dosahu nebyl žádný soused, co by do toho rýpal. A nedělali jsme úplně jiný dům, jen dávali jinou krytinu. Ale v tomhle příspěvku mi přijde, že už je to moc problémů najednou.. nakládání s azbestem není podle pravidel, na rekonstrukci musí mít ohlášku (minimálně) a nemají.. do takového rizika bych nešla.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@slabici jasne ta ohlaska by byt mela o tom zadna :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tady je přehled všech možných §, týkajících se azbestu: http://www.hygpraha.cz/files/Azbest_l...
Odpovědět
@geodett @slabici @alisek Střecha má skoro 500 m2, takže to moc rychle ani jít nemůže. Každá taška je přibitá 2 hřebíky a prý se často stane, že se i při opatrném zacházení zlomí. Což je samozřejmě špatné. Na druhou stranu, dnes jsem mluvila s kamarádem, co má stavební firmu a viděl několik firem z okolí na likvidaci eternitu při práci a říkal, že ještě nezažil, že by to dělali úplně všechno správně, že se jim ty tašky taky lámaly a padaly dolů...tak nevím no, přijde mi že jestli dám 80 tis za firmu a oni ty tašky stejně nalámou, tak už je to jedno...navíc, nejsme kuřáci, žijeme na kraji vesnice a vaříme zdravě, takže ostatní karcinogenní vlivy jsme snížili na minimum. Tím neříkám, že to pořád není nebezpečné, ale co jsem koukala na statistiky, tak kdybychom kouřili, tak bychom sebe i děti ohrožovali víc. To, že nemáme povolení a mít máme, je věc jiná, to si manžel sype popel na hlavu a já zkusím zjistit, jestli to jde sehnat dodatečně, ale mám obavu, abych nás vlastně sama neudala. Každopádně děkuju všem za příspěvky :-)
Odpovědět
Pracuji ve střechařské firmě. Co se týče stavebního povolení tak to budete potřebovat, pokud měníte tvar střechy. Demontáž Eternitu by měla být prováděna minimálně s rouškou P3. Azbezstová vlákna se uvolňují když se Eternit rozbije, tak je nejlépe ho neházet na zem, ale dávat do nějakých nádob sundavat rovnou do kontejneru. My vždy demontujeme s autem s hydraulickou rukou ať nic nepadá na zem. Jinak co se týče likvidace tak je do pytlů se již nemusí dávat, ale je nutné ho ekologicky likvidovat na příslušné skládce, která ho bere. Cena za tunu je cca 1800,- váha na m2 je cca kolem 12 kg. Někteří všímaví sousedi do toho můžou začít rýpat a tak bych si určitě schovala minimálně vážní lístky o ekologické likvidaci, nebo alespoň jejich kopie. Firma, která ho sundavá by měla mít povolení s nakládáním nebezpečného odpadu. Většinou to má ale každé město i obec jiné, na stránkách úřadu určitě najdete nějaké informace. Jen ještě, některé obce mají pro své občany tuto likvidaci zdarma, tak bych se na to určitě informovala.
Odpovědět
@tereza777 díky za příspěvek od odborníka! Eternit chceme odvézt na skládku do nejbližšího města (8km), berou ho tam, asi za 2500 Kč/tuna. Lístky určitě schováme. Tašky na zem manžel nehází, ale občas se mu rozbijí přímo pod rukou, když z nich vytahuje hřebíky, což je asi ve výsledku stejné. A nevíte prosím, jestli stavební povolení jde sehnat už v průběhu prací? Budníky na okna už jsou skoro postavené...díky.
Odpovědět
Kdybyste menili krytinu-napr. tasky za tasky, plech za plech, nemuselo by se nic ohlasovat. Tim, ze zasahujete do nosnych konstrukci, podleha to ohlaseni/povoleni. Tzn. zkreslit to, nechat si to odsouhlasit sousedy (pri ohlaseni), podat zadost. Protoze tam ale mate azbest, da vam odbor zivotniho prostredi zavazne stanovirko.
Odpovědět
Profilova fotka
Při výměně tašky za tašky se povolovat nemusí, ale vy odstraňujete eternit a navíc zasahujete do krovu (tedy do nosné konstrukce), což jsou dva důvody, proč je třeba povolit na stavebním úřadě a doložit dokumentaci a stanovisko ŽP. Odstranit černou stavbu - jak tu bylo psáno - není možné nařídit odstranit, když předmětem té stavby je právě odstranění něčeho. Nelze nařídit odstranit to, co bylo odstraněno. Ale existují pokuty (výši nevím z hlavy, musela bych se podívat). Tu můžete dostat nejen když vás někdo napráší, ale také když vaši stavební činnost zaznamená sám SÚ. Stačí když půjdou na jednačku okolo vašeho a "ejhle, copak to tu máme" A ptala ses na zdravotní vliv. Droboulinké mikroskopické jehličky se uvolňují a zapichují se do dýchacích cest a plic a následně způsobují rakovinu. Následky tedy nezjistíš hned, ale až po letech. Řeknu ti, že já bych tohle svému chlapíkovi nedovolila, protože ho miluju. Neříkám, že 50tis. (nebo kolik) je zanedbatelná částka, ale pro mne má život a zdraví chlapa vyšší cenu. Promiň, jestli jsem to napsala drsně. Ještě bych připomněla několik let starou kauzu, kdy se azbest uvolňoval z konstrukcí školy (aniž by se toho azbestu kdo dotknul) a vyklízeli školu a azbest odstraňovali. Je to neskutečný bordel, který laik těžko domyslí.
Odpovědět
Profilova fotka
Aha ještě vidím jeden dotaz - jestli se dá vyřídit povolení v průběhu prací - ano dá, pokud SÚ nepřijde na to, že už děláte. Jinak vám nařídí okamžité zastavení prací. Ale ono nejde jen o to "mít povoleno", ale také o to, že to musí dělat oprávněná firma. S azbestem nesmíš dělat tzv. svépomocí, ale to už tu bylo psáno.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?