Podbití přesahů střechy - jaký způsob?

Chtěl bych se zeptat jaký způsob podbití přesahů valbové střechy je dle Vás nejlepší zvolit, v případě, že daná část bude ve výsledku omítnutá (rozteč vazníků je 1m). Je lepší použít cetris nebo OSB desky, popř. jiný materiál? Lze dané podbití provést přímo na vazníky nebo je lepší si nejdříve vytvořit rošt z latí? Předem děkuji za Vaše rady a názory.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
.. :-) kazdy neni tak vsestranne vzdelany jako ty.. jsem jenom clovek.. ty zrejme nadclovek.. 1, 2). ten "rost" bych tam dal, aby ta (prasarna) osb deska byla prichycena na vice mistech a neprohla se treba casem.. 3). nechapu jake drevo mas na mysli.. krom vazniku, tam zadne neni.. ?? kazdopadne diky za tvuj nic neprinasejici nazor..
Odpovědět
...ja to mam podobne,akurat 2 podlažný dom.Tiež to budem vyrovnávať ,je to pokrùtené jak sviña!!!A nafrcam tam OSBdosky,presietkujem,polysteren aspoñ20-30mm,zasa sietka a fasadna farba.Isto sa my to nebude chciet za 15rokov prebrusovat a nanovo natierať!!!...tu kolega80má tiež v dačom pravdu,pohľadovo by bolo iste krajšià palubovka,
Odpovědět
@radusko01 .. dekuji ;-) samozrejme mohli bychom tam dat i palubky, ale nam se vice libi, kdyz i na teto casti je fasada..
Odpovědět
prave riesime to iste tak som zvedava na nazory :-D tiez sa zamyslame co tam dat muz chce nieco take ako @radusko01
Odpovědět
@rd_kos Já dělal mezi vazníky rošt ze střešních latí, na to 12ku OSB a na to přijde polystyren. Nicméně vazníky jsou křivý jako prase, tak na to pozor.
Odpovědět
@voky115 děkuju za typ, polystyren jste dával jakou tloušťku?
Odpovědět
@rd_kos Fasádu jsem ještě nedělal, ale viděl bych to minimálně na 5 cm, abych vyrovnal nerovnosti vazníků. Z boku stačí 2 cm, to je rovné.
Odpovědět
@voky115 jasný jasný, chápu.. ještě mě napadl jeden dotaz, v jaké fázi stavby jste tam ty latě a osb desky dával? Až když byly hotové vnitřky nebo hned po dodělání střechy?
Odpovědět
@rd_kos No ono moc možností není. Podlahari po vas budou chtít hotový strop( alespoň parozabranu) nebo podbiti. Když uděláte izolaci s parozabranou, tak je už lepší mít půdu zakrytou kvůli ptakum apd :-)
Odpovědět
@voky115 to dává smysl, až se trochu oteplí, tak se na to vrhnu.. děkuji za rady ;-)
Odpovědět
@rd_kos není za co. Pokud na to máte čas, můžete si latema i případné nerovnosti vazniku vyrovnat do roviny. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@rd_kos omlouvám se ti za příspěvek. spletl jsem si tě s jedním rypálkem, který měl problém s naší střechou.
Odpovědět
@tomas80 v poho :-) na takovy rypalky a vseumely clovek narazi na kazdym rohu 8-( .. to ze nikdy nemeli v ruce ani hrebik je druha vec :-D .. ja nemuzu nikoho kritizovat.. jsem jen kancelarska krysa, ktera se rozhodla postavit barak svepomoci..
Odpovědět
@rd_kos @yvettka83 take jsme delali stresni late, osb... Nakonec fasada. Byl to vopruz diky nesrovnalostem, kazdou lat jsme rezali jinak dlouhou, ale tez se nam to takto libi vic a nechceme furt natirat, natirat a natirat :-) Neco mam v albu.
Odpovědět
Profilova fotka
@rd_kos já jsem taky kancelářská krysa. stavit svépomocí je dnes nezbytnost, protože stejně bys na to nikoho nesehnal a nebo za půl roku :-D použij místo osb desky tu dhf (egger) desku (používá se místo střešní fólie = oproti osb je odolná vůči povětrnostním vlivům). osbéčko je fajn matroš, ale do interiéru. máme dřevěnici, takže něco málo o tom vím. každopádně ta dhf deska se bude muset100% přišrubovat na rošt, protože je pružnější, takže v metrové rozteči by se ti mohla pronést. obrovské plus je, že ti nebude po čase "bobtnat" jako osb, které se vlivem vlhkosti časem začnou štěpit a pozvolna rozpadat, což by se mohlo projevit na finální úpravě. zbytky dhf desek, které jsem použil na baráku mám poházené 2,5 roku kolem baráku, abychom nechodili po bahně. nevěřil bys, kolik to vydrží. osbéčka tam mám taky, ale z těch začíná být tříšť. pokud ji nebudou mít nikde, tak tady ano. je to vynikající firma (dovezou a poradí - tihle chlapi sice prodávají, ale velmi dobře rozumí tomu, co mají na skladě) https://www.mta.cz/ https://www.egger.com/shop/cs_SK//DHF...
Odpovědět
Profilova fotka
@rd_kos taky se dá myslím použít i fermacel nebo cetris, ale k tomu ti blíž nic nepovím, protože máme masivní dřevostavbu. mám pocit, že fermacel se dá použít na opláštění sendvičové dřevostavby. pokud je to pravda, byl by to pro tebe zřejmě vhodnější matroš.
Odpovědět
@tomas80 .. super, moc diky za typy a rady ;-) .. urcite to prostuduju..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Pánové zdravím.....původně jsem plánoval podbít střechu palubkama...s tím natíráním to totiž nevidím zase tak dramaticky....sluníčko tam nezasvítí, déšť taky nehrozí, nemyslím, že pokud bych to poctivě víckrát natřel napoprvé, že bych v dohledné době musel natírat znovu. Ale zvažuju i variantu s OSB deskami....problém je, že jsem nechal mezeru mezi vazníkem a odkapovou lištou na kraji střechy jen v podstatě na tloušťku palubky nebo silnější OSB desky...polystyren se tam nevejde. Zespodu samozřejmě polystyren dát můžu. Takže z boku vazníků by byla jen OSB deska. Vyrovnat vazníky by bylo třeba, to je jasné, ve stejné výšce nejsou....jak jste to dělali, měřili? A z boku ty vazníky máte jak když střelí, tam jste to řešit nemuseli?
Odpovědět
Zdravím, musím říct, že vazníky jsem měl rovné (ve stejné výšce) s tím si firma dala práci, takže jsem nic vyrovnávat nemusel. Mezeru mezi vazníkem a okapovou lištou mám také malou, takže jsem to vyřešil tak, že jsem dal osb desky mezi vazníky (viz. foto) na to příjde polystyren.
Odpovědět
Čím jsi ty osb desky mezi vazníky kotvil? Nějaké úhelníky?
Odpovědět
Jen teda já bych to asi udělal tak, že bych udělal zespodu jen rošt a na to polystyren.....nevyjde to levněji než OSB deska?
Odpovědět
@arnyzn dobrý nápad, jak ale na ten rošt prilepíš polystyren?
Odpovědět
Je nutno lepit? Existují plastové talíře na kotvení izolace....vrutem bych pak polystyren přikotvil k roštu. Ta talířová podložka by polystyren podržela.
Odpovědět
@rd_kos Dobrý den, jakou máte krytinu? Děkuji :-)
Odpovědět
Nevím jestli není stejná, jakou má tady kolega nahoře. Každopdáně je to KM Beta brilliant.
Odpovědět
https://www.vercajk-pardubice.cz/Zate... Ty umělohmotné podložky...
Odpovědět
@arnyzn udelal jsem dve rady rostu (mezi jednotlive vazniky) ze stresnich lati a pripevnil je uhelniky.. na to uz prisly osb ;-)
Odpovědět
@agataps roben monza antracit ..
Odpovědět
Zajímá mě to čelo....ty jednotlivé pásy OSB jsi nějak měřil co každý kus nebo prostě nařezal +- na výšku a roztež vazníku? Nevěřím, že jsi pokaždé lezl dolů a řezal co kus. Co se týče výšky vazníků....nevím jak přesně bych zjišťoval, který je nejníž. Přijde mi jednodušší udělat vazník 0, na něj přišroubovat vrutem kus latě a dávat hliníkovou lať s vodováhou, aby to +- bylo rovné. čelo vazníků taky nevím jestli je stopro....a tam snad s tím ani nic udělat nemůžu....musel bych zjistit, který je nejvíc vystrčený....Nevím jestli taková onanie je nutná. Tam dle mého 1-2 cm nerovnosti nemůžou hrát roli.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?