Podbití vazníkové střechy palubkami

19. bře 2023220

Chystám se na podbití přesahu sedlové střechy palubkami. Vazníky mám od sebe cca 100 cm, přesah je 70 cm. Měl bych na vás pár dotazů:

1. Dával někdo palubky přímo na vazníky? V diskuzích jsem se dočetl, že je vhodnější připravit rošt, ale nechci zbytečně konstrukcí roštu snižovat podbití...

2. Plánuji smrkové palubky, jakou tloušťku byste doporučili (zvažuji 16 mm nebo 19 mm)

3. Čím je kotvit (vruty, hřebíčky, palubkové spony) a jak?

4. Rád bych přírodní vzhled "bez barvy". Čím na natřít/namořit aby to co nejdéle vydrželo?

Budu rád za vaše rady a zkušenosti. Díky!

• @rades89  

Ahoj, jednoznačně doporučuju OLEJ PNZ. Má lepší výsledky než OSMO. A má lepší cenu. Byl jsem několikrát v Německu a Rakousku u obchoďáků. Několikrát jsme to řešili. PNZ vychází kvalitativně lépe. Vydrží opravdu dlouho. Mají i přírodní odstín. Mrkni a vřele doporučuju.

Na Instagramu je chlápek z Rakouska, který dělá nezávazně testy olejů. PNZ vyhrál. Oak pohledám a pošlu, pokud chceš.

• @zateplovak  Díky za tip. A natřít 2x z obou stran?

• @rades89  
    Já to natíral 3x. Ale stačí 2x. Jestli máš čas, dej 3x. Nahoru se ti pak chtít moc nebude.

• Sponzor fóra
  • Jj, obě strany ideál...

• @zateplovak  A jak dlouho to po natření schne? Mohu palubky po natření skládat na sebe?

• Tam se to dá přímo na ty trámy, ale nejlepší je z boku našroubovat desky nebo latě a ty vyrovnat a na ty následně chytat palubky, protože každý trám je jinam vysoký a provázek na to stačí

• Tak my máme na dřevěné konstrukci rošt na kterém je podbití z cembritu.

• @rades89  
    1) daval jsem přímo na vazniky
    2) 19mm
    3) kolářsky hřebiky 2,4x62 mm .. předvrtával ... v žadným případě nedávat spony!
    4) bezbarvý Osmo.. 2x venek, 1x vnitřek

Nejkrasnější práce na stavbě baráku 😉

• Tak to máte štěstí, že jsou vazníky v rovině. Teda pokud je máte v rovině na celém baráku. Já to tak teda nemám a asi budu vyrovnávat. A nebo to neřešit a centimetr sem, centimetru tam asi palubka zvládne, ne?

• @arnyzn  centimetr jsem fakt neřešil ... srovnával jsem jen dva rohy...

• @vladimir_sacha  Díky za tip. Dnes jsem nahrubo přeměřil a vazníky lítají o 0-1 cm.. Tak možná budu vyrovnávat...

@xkarlos  Díky, pěkná práce! Hřebíky skrz palubky nebo přes pero/drážku?

• @rades89

Není zač
    Ten centimetr asi ještě není taková hrůza, ale nám to lítalo o 3 a někdy až 5cm... Což se pak řešilo jak sem psal výše

• @rades89  pořiďtě si nastřelovačku. Nastřelovací hřebíky jsou tenké, takže nemusíte předvrtávat, palubky nepraskají a jde to nesrovnatelně rychleji.

• @xkarlos  
    je pěkná práce...jen je doporučuji příště dělat až po fasádě 😉

• @panlorenc  vim... ale fasadnici me vyšplouchli a musel jsem to zaklopit ... ale zadny priste uz nebude...

• Sponzor fóra
  • @rades89  přes pero.. a 1cm fakt neřeš .. to neni ze země vůbec vidět ...

• @xkarlos  
    V tom případě bych fasádníkům neodpustil jedinou špinavou palubku 😉

• @zubr487  zbytečnost a do nastřelivačky ty hřebíky jsou stejně tenký .. a navic neveřím, že bez předvrtání to 1cm od hrany palubky nepraskne ... občas to prdlo i po předvrtání ..

• @panlorenc  fasadu pak dělal někdo jiný ... palubky jsem si zalepil a fasadnici si davali pozor, takže bez problemu..

• @xkarlos  Nemáš detail přichycení hřebíku přes pero? Chápu správně, že se na jedné straně zasune a nepřibíjí a na druhé přibije pod úhlem přes pero a hřebík se tak schová? Jak se řeší u stěny, tam je hřebík přiznaný?

• @rades89  přesně .. a u stěny přitlučeš přes palubku .. kolářský hřebík má průměr hlavičky cca 3 mm, takže ze zeme není hlavička vidět .

• @rades89   přibíjel jsem palubky hřebíkovačkou přes palubky. Ty hlavičky jsou tak malé, že to není vidět. Hřebíkovačku jsem koupil za cca 2000Kč a věřte tomu, že ušetří plno práce.

Přidej příspěvek

Nenašli jste co jste hledali?

Hledat pouze v názvech témat