Podložení vazníků na příčkách

Zdravím Vas, Chci se zeptat, mám položené vazníky na obvodových stěnách(na věnci) a ještě na nosné zdi, která je prostředkem domu. Říkal jsem si že bych ještě podložil vazníky nějakými klíny na prickach abych střeše ještě pomohl, jenže nevím jestli mi pak jak střecha bude pracovat a nepopraskaji příčkového zdi. Samozřejmě že vazníky jsou vypocitany tak aby střechu na věnci unesli, jde mi jen o to abych to případně ještě vylepšil ale nerad bych udělal víc škody než užitku 😂
Odpovědět
tak to nedělej, příčky rozhodně nejsou nosné svislé konstrukce :-D
Odpovědět
Mě teda dodavatel krovu přímo varoval, že se nesmí vazníky dotýkat příček. Změní se tím působení sil na krov a kdo ví co by to pak udělalo.
Odpovědět
To bych nedělal, občas se ty mezery nad příčkama vycpávají nějakým materiálem za účelem zvýšené zvukové izolace, takže něco pružného/měkkého tam klidně dejte, ale určitě žádné podpěry atp.
Odpovědět
Položení na příčky je kolosální blbost, ale spíš by mě zajímalo, zdali bylo při návrhu vazníku zohledněno i to podepření přes střední nosnou zeď, nebo je to jen vaše invence, (k čemu vlastně tam ta zeď slouží)? Protože i vazník vlivem teplotních a vlhkostních změn dilatuje a pokud toto nebylo zohledněno, tak se může stát, že se vám budou pak v domě ozývat celkem hlasité lupance od toho, jak vám bude vazník jezdit po té střední nosné zdi..
Odpovědět
Presne jak pisou vyse, u nas to bylo opacne polozili jsme vazniky rozpon od zdi ke zdi 8.5 m a mexi prickami a vaznikem bylo pouze 1.5 cm vule a tak manzel pro jistotu jeste zkracoval pricky aby byl prostor alespon 5 cm a ten vyplnime nejakou vatou nebo necim pruznym.
Odpovědět
@rimmer samozřejmě nosná zeď byla od začátku v projektu, s tou je tedy počítáno...jinak díky za rady
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?