Sklon střechy

Zdravím, mám dotaz ohledně skolnu střechy. Chceme stavět a vesnici. Momentálně řešíme projekt a brzdi nam to pí z územního plánování. Pí nám řekla, že by tam měla být sedlová střecha se sklonem 35 - 45°. Chtěli jsme se rozumně dohodnout na 30°, protože chceme bungalov a ne žádný patrový barák, ale dohoda s ní moc není. Nemáte někdo radu, jak docílit těch 30° ? Podotýkám, že vedle nás stojí bungalov s valbovou a tu nam původně také zamítla, tak jsme přistoupili na sedlovou ,ale teď tohle..
Odpovědět
Pokud to je v uzemnim planu a nemate zadnou uzemni studii nebo podobne regulace, tak jestli ona ustoupit nechce (prestoze by mela, sklon strechy se uz davno nevymaha), nechte si od ni napsat zamitave stanovisko. S tim pozadejte o uzemni rozhodnuti a stavebni povoleni na RD (nesmi to byt ohlaska, ale musite projit rizenim). Stavebni urad vyda rozhodnuti, ve kterem stavbu nepovoli na zaklade zamitaveho zavazneho stanoviska. Proti tomu vy se odvolate a bude to posuzovat krajsky stavebni urad, ktery by vam mel vyhovet.
Odpovědět
@puhelin Jsem si skoro jistý, že i tak to neprojde. Pí na ÚP zná podmínky, proto trvá na tom sklonu a domnívám se, že se jedná asi o památkovou zónu a to vám výjimku nedá ani Babiš....ikdyž ten asi jo 😄 BTW ten odvolávací proces se vám rovněž časově a finančně natáhne.
Odpovědět
@puhelin už jsem o tom odvolání něco četl a dokonce nám to říkala i pí z úp, ale taky nam říkala, že se to pak může táhnout klidně 2 roky.
Odpovědět
@panlorenc památková zóna to právě že vůbec není. Spíš mám dojem, že je pí. vůči nam zaujatá a nechce ustoupit. Ale zatím mi nedolozila, že tam opravdu musí být právě takový typ střechy, včetně sklonu.
Odpovědět
@panlorenc Ve starsich uzemnich planech to mivaji i obce, ktere pro to vubec nemaji oporu. Jestli ta zenska neustoupi, jine reseni stejne neni. Leda pohrozit kontrolou? Nebo na ni rovnou nastoupit s tim, ze se stejne odvolaji a kraj jim to odsouhlasi. Ze jeji souhlas s tim stejne nepotrebuji 🙂 Treba ustoupi. Jak je mozne, ze ten dum vedle taky neni podle jejich podminek. BTW, sklon nebo tvar strechy fakt vymahat nemuze, to uz plati nekdy od r. 2016.
Odpovědět
@robohej Soused to měl u nás podobné. Obešel vesnici, nafotil různé domy, aby doložil, že už tam taková zástavba je. A pak ji pohrozil, že pokud to neschválí, tak jí bude žalovat. Jí osobně, ne úřad, protože mu blokuje stavbu a hrozí mu ztráty. Chtěla předělat projekt atp. A bylo to schválené.
Odpovědět
@puhelin řekla nám, že od roku 2018 vyšla prý nova legislativa a že v té části, kde chceme stavět, tak musí být RD venkovskeho typu, takže žádná valbova střecha (stojí tam cca od roku 2016), ani sklon menší 35° ale když jsme tu legislativu chtěli vidět, tak nám nic neukázala. Nechceme se s ní hádat a odvolávat se a tím prodlužovat začátek stavby, ale jelikož s ní opravdu není rozumná domluva, tak nám asi nic jiného nezbyde.
Odpovědět
@atilius aha, tak to už by bylo asi poslední řešení, které bychom volili. Ale děkuju za info.
Odpovědět
@puhelin Pokud není zóna, tak ano kolikrát je bezdůvodné, ale jednou je dán platný ÚP a je třeba odůvodnit výjimku-což je to nejzásadnější. Samotné posouzení se pak liší úřad od úřadu. U nás v JčK odvolávka na stávající domy prakticky NEExistuje a posuzuje se nově teď a tady 🙂 . Já bych vyprojektoval 35st. a pak realizoval 30 a paní by si třeba nevšimla úplně podle oka 😉
Odpovědět
@panlorenc No, on s tím měl taky problém, chtěl plochou střechu, a nově to právě posuzuje jiný úřad, než stavební. A že to není vesnická zástavba. Jako na jednu stranu souhlas, ale na druhou stranu jsou tady kostky z 80. a 90. let, takže to je trochu divná argumentace. Navíc to není ani ve staré zástavbě. Chtěli po něm taky dodržet uliční čáru, která do té doby neexistovala. Nebyla vyžadovaná. Takže vzali pravítko, prodloužili dva vedlejší domy, které žádnou uliční čáru neřešili, a řekli "tady". Uprostřed pozemku. No, jako magořina. Se nedivím, že se oháněl soudem.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc pokud vím, ta změna zákona z roku 2013 sáhla i do již schválených územních plánů. Viz http://www.upkindl.cz/cze/prakticke-i...
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius na některé úředníky to bohužel ani jinak nejde.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zmrz_lina děkuji za ten link, to je super
Odpovědět
@zmrz_lina Tak já taky nejsem typ, co by se oháněl soudama. Asi bych šel rovnou na kraj. Poradit se a získat další názor.
Odpovědět
Jaký je rozdíl mezi regulačním a územním plánem? Na mě to působí dost podobně. Akorát to asi řídí jiný úřad... "Podle aktuálního znění stavebního zákona takovéto prvky patří pouze do regulačního plánu a ne do plánu územního"
Odpovědět
@zmrz_lina diky, tohle ji ukazu a jsem zvědavý jaky argument bude mít tentokrát.
Odpovědět
@panlorenc Diky @zmrz_lina . Myslela jsem si, ze to vyslo pozdeji, ale nedarilo se mi to najit. U nas v oblasti uz sklon strechy nebo tvar nevymahaji, dostali skoleni od krajskeho uradu.
Odpovědět
@puhelin predpokladam, že krajský úřad je v Praze? Je tedy možnost zavolat rovnou tam a vysvětlit jim naší situaci a oni nám odpoví, nebo je potřeba doložit jim to odvolání, nevíte?
Odpovědět
@robohej Krajsky urad ma kazdy kraj svuj. Vy se odvolate az na zaklade zamitaveho rozhodnuti stavebniho uradu (pozadate o stavebni povoleni a oni vam ho zamitnout, protoze nebudete mit souhlas z uzemniho planovani). Ale klidne si tam ted zavolejte (odbor stavebniho radu), co oni na ty podminky...
Odpovědět
Profilova fotka
@robohej a ještě bych vám doporučila postupovat podle paragrafu 88 nového občanského zákoníku, ať máte důkaz, co vám na kraji řekli. @atilius já taky obvykle ne, vždy se snažím věci řešit nejdříve mírovou cestou. Ale někdy to holt jinak nejde, my teď řešíme stížnost na jednu lékařku, co nám málem zmrzačila syna. Je to sice z jiného ranku, ale někdy holt nezbývá, než se bránit tvrději. Někteří takový políček asi potřebují, že si na hlavu nenechá nakakat každý. Jinak územní plán řeší území - tady se smí stavět byty, tady baráky, tady továrny (prostě plochu) a regulační plán řeší, jak to, co tam může být, má cca vypadat - v regulačním plánu už pak sklon střechy a další podrobnosti být mohou. Nicméně regulační plán má fakt málokterá obec.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?