Solární kolektory nebo černá PE hadice?

Zajímalo by mne porovnání (hlavně výkonnost) a rozdíl, když se nainstalují napr 4 kolektory na ohřev TUV pro 1000L AN nebo by se po střeše namotalo např. 50m PE černé 32mm trubky na vodovod (Střecha plech hnědý) Z hlediska ceny je jasné, že vítězí trubka, ale jak je to s výkonem? Dokázal by to někdo spočítat?
Odpovědět
@vladimir_sacha Záleží to na velkém množství proměnných. Zejména to bude tepelný spád, kolik zrovna svítí a jaká je venkovní teplota. I mezi těmi solárními panely jsou velké rozdíly. Ona také není černá jako černá. Ty solární panely mají selektivní zbarvení, aby ze slunečního záření přijímaly co nejvíc tepla a aby přitom co nejméně vyzařovaly. Vygooglete si to, je to docela zajímavé, ale asi nemá smysl to vysvětlovat tady ve fóru. Další rozdíl bude, že ty solární panely jsou ještě kryté vrstvou skla a tím jsou trochu chráněny před ochlazováním okolním vzduchem. Některé jsou vakuové, čili mezi tím sklem a trubkou je vakuum, což opět zvyšuje účinnost. V praxi bude největší rozdíl, když je venku chladno. Vaše trubka bude fungovat možná do 15 stupňů, zatímco třeba ty vakuové panely dokážou dodávat nějaké teplo i při mínusových teplotách.
Odpovědět
@vladimir_sacha ja si hlavne myslim, ze ty trubky jsou urcene pro zakopani do zeme a nemaji uv fitr, takze by se ti napr. po trech letech rozpadly...
Odpovědět
@kekita To právě nevím, protože vím, že nám ta trubka (2x50m) leží už několik let smotaná opřená o zed, protože byla tehda zadarmo a nic jí není a slunko na to peče v určitý čas
Odpovědět
@vladimir_sacha tak se podívej na typ (má určitě popisek na plášti) a v technickém listě se musí psát, jestli obsahuje uv filtr, nebo ne. Pokud ne, tak bych si to určitě nelajzla, ptž máme zkušenosti s pár věcma bez filtru a opravdu se po pár letech rozpadají... Např. kabel, nebo obyčejný vázací pásek, trubky,... Tím, že navíc bude natlakovaná, tak jí určitě taky nepomůžeš.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Omlouvám se, že reaguju až později, nicméně ta vodovodní trubka je velice nepodajná a musely by tam být samé spoje.... Nicméně, jak je to u solární hadice ? Dokázal by někdo říct, jaký výkon by měl například metr solární hadice 1", když bude na plechu, který má až 60C ? Dá se to nějak spočítat? Popřípadně jak je to s kolektorem pro ohřev bazénu? Jejich cena není veliká a máme pergolu, která má téměř rovnou střechu na slunečním svitu několik hodin denně? Tlak v systému by měl být téměř nulový, jen sloupec vody + pár drobných ještě, protože klasické kolektory pro domy stojí 20 000 a více, což nehrozí
Odpovědět
@vladimir_sacha pokud znáte teplotu na povrchu hadice, teplotu kapaliny v hadici, tepelný odpor hadice, průřez a tloušťku hadice, můžete spočítat tepelný výkon. Klidně vám sem pak hodím rovnici až budu na velkém počítači. Problém je ale v tom, že ten výpočet nebude takto jednoduchý. Vy nebudete znát teplotu na povrchu hadice, která bude navíc v každém místě jiná. Teplota kapaliny bude také v každém místě jiná. Atd. Takže v praxi kdybyste to chtěl počítat, pravděpodobně si budete muset stanovit spoustu empirických koeficientů a stejně vám to vyjde jen přibližně.
Odpovědět
Tady je ještě ten slíbený vzoreček: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%... Je to v části "Výpočet tepla předaného vedením". Vzoreček je pro tepelnou energii. Tepelný výkon získáte, když to vydělíte časem. Tj. tepelný výkon je: plocha trubky krát součinitel tepelné vodivosti trubky krát rozdíl teplot děleno tloušťka stěny trubky.
Odpovědět
Tady jsou solárka svépomocí z trubek . http://peja.4fan.cz/articles.php?cat_...
Odpovědět
@m_i_r_e_k Děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?