Stará eternitová střecha

Ahoj, máme doma starou eternitovou střechu a podle některých zdrojů již je to snad zakázané..?? Nebo jak to vlastně je? A jak na likvidaci takové střechy? Je to hodně nákladné? Svépomocí to údajně není možné. Na kolik přijde likvidace eternitové střechy o celkové ploše cca 150m2? :-)
Odpovědět
@marta1979 Ahoj, my to řešili dva týdny zpátky :-) Nakoupili jsme respirátory, rukavice a sami to sundali a odvezli do sběrného dvora. Nic jsme neplatili, mají tam na to speciální kontejner. Eternit se musí likvidovat ekologicky, jinak hrozí velká pokuta. Je to rakovinotvorné, ale to asi víš ;-) Pokud by to dělala firma, tak se částka za likvidaci hódně navýší :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@marta1979 Tak mít jí můžete, nikdo vás nemůže pokutovat že jí máte. Při sundavání je třeba dbát na to, aby si ideálně vůbec nelámal, tzn. nashazovat do kontejneru, ale ručně opatrně skládat...při rozlomení se uvolňuje azbest. Informujte se ve svém sběrném dvoře, zda ho přijmou zdarma, či ne. ;-)
Odpovědět
před pár lety jsme se bavili tím, že jsme házeli eternitové tašky do ohně a potom to lítalo i 100m daleko. Potom se zjistilo, že je azbest rakovinotvorný a je to dnes zacházení jak s kojencema. Hlavně že polovina vodovodních rozvodů v ČR je azbestu. Fasády na školkách ze 70 let jakbysmet. Střechu normálně sundejte a odvezte do sběrného dvora. Někdy se platí, někde ne. Nicméně to neházejte do příkopy, je za to mastná pokuta. Obvykle to jde na skládku a stejně se to zahrne. Pokud použijete standardní ochranné pomůcky, nic tím určitě nezkazíte :))
Odpovědět
Moc díky za přínosné odpovědi, a to od všech. Už jsem trochu moudrejší. :-) ;-)
Odpovědět
U nás eternit v obyčejném "obecním" sběrném dvoře nechtěli, poslali mě do speciálního v Praze-Zličíně, kde se likvidují nebezpečné odpady a za uložení se platilo. Stejně to bylo se starou asfaltovu krytinou (IPA).
Odpovědět
Chtěla bych se zeptat. Budu také vyměňovat eternitovou střechu v rámci rekonstrukce domu. Stavební povolení mám. Musím to ještě někde hlásit. Mám na mysli likvidaci té původní krytiny. Děkuji za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud máte stavební povolení, tak se to pravděpodobně pořešilo v rámci stavebního řízení, kde by měly být podmínky i pro tohle "nakládání s odpadem". Hlásit by to měla firma, která to bude dělat, předem (myslím že 30 dní) na příslušnou hygienickou stanici a pak záleží na těch podmínkách ve stav. povolení. Hodně záleží na úřadu, ale obecně to hlášení na hygienu je povinnost ze zákona (pro firmy, a zejména to chrání pokrývače, kteří s tím v práci přichází pravidelně do styku). Pokud si to někdo dělá sám, tak stavební úřad (pokud je stavební povolení) by vám měl říct (napsat v povolení), co je potřeba dodržet, může např. při kolaudaci chtít doklad o tom, kam jste ten eternit odevzdali. Ptala jsem se na cenu likvidace eternitu, u nás je cca 1500 Kč za tunu, takže za střechu cca 3 tisíce (záleží na velikosti samozřejmě) plus kontejner a odvoz. Jinde mohou být jiné ceny, ale nejsou to statisíce, jak se někde dočítám, koukala jsem na internet, že to bylo podobně cca do 2000Kč/t.
Odpovědět
Děkuji za informaci
Odpovědět
Profilova fotka
Při likvidaci azbestove střešní krytiny to opravdu není žádná legrace:-( . Je třeba vždy mít souhlasne stanovisko k Hlášení práci s azbestem, které předkládá odborné způsobila firma, ktera tyto prace vůbec může provádět. Jinak je možné, ze vas v případě, ze by Vas někdo udal, ze si to sundavate sami, hrozí postih za neopravnene nakládání s nebezpečnými odpady a tam je postih az 10 mil. To stejne je třeba zkontrolovat u firmy, ktera vám to provádět bude. HS většinou požaduje k souhlasu i veškerá oprávnění tech firem....vážně to není legrace, neodbornou a špatnou demontáži, pri ktere dochází k rozbíjení azbestu se uvolňuje veliké množství karcinogenich vláken, ktere mohou zamořit jak vas dum, tak i domy okolní a opravdu bych vám nepřála, aby jste někomu museli platit vyčištění objektu po zamoření. Je to opravdu extrémně dráha záležitost. :-( Je určitě hodně lidí co si to sunda samo,ale chce to opravdu min. K ochraně vlastního zdraví použít respirátor a postupně rozebírat střechu prolitou vodou a rovnou zabalit do igelitu ten odpad. Odpad vzdy musite ulozit na skladku opravnenou k ulozeni azbestu-musi mit souhlas konkretne na odpad 170601 nebo 170605. Muzete to zkusit projednat va HS,ze si to uděláte sami, třeba jim to bude stačit, já jsem výše popisovala jak se to dělat podle legislativních požadavků ma. Alespoň trochu k plusu je to, ze azbestove odpady už několik let maji zákonné poplatky jako odpady ostatní (ty, které nejsou nebezpečné) tudíz skladkování azbestovych odpadu už není tak drahé jako dřív. Azbest je nebezpečný pouze pokud dochází k narušování materiálu nejčastěji neodbornou demontáži. Pokud je v dobrem stavu zabudován ve stavbě a není nijak narušeny nebezpečný není - tedy pokud se jedna o pevně vázány azbest, např. Azbestocemenova deska, roura apod. Nemluvim o stříkanem azbestu a jiných měkkých variantách zpracování azbestu (např. Izolace stropu aj), kde se vlákna uvolňují porad:-( @tyna29 @marta1979 @velman
Odpovědět
Zdravím, zajímalo by mě, kdo jste si sundaval eternit sám - použili jste nějaký ochranný nástřik pro zapouzdření azbestu, případně jaký? Nebo jste jenom pokropili vodou? Nějak nemůžu nikde najít žádnou kloudnou informaci o možnosti použití chemie. Všude se jenom píše, že se před sundáním má azbest zapouzdřit (encapsulaca).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Také zdravím. Ten kdo sundává Eternit ze střechy sám hazarduje se zdravým svým, i se zdravím sousedů. Navíc porušuje zákon a vystavuje se pokutě až 1 000 000 Kč. správný postup je Tento : Správný průběh Při přípravě rekonstrukce objektu nebo při budování rozvodu sítí objektu, kde existuje podezření na výskyt azbestového materiálu, je nutné, aby bylo projektantem nebo investorem zajištěno kompletní šetření výskytu azbestu. To by měla provádět vždy autorizovaná nebo akreditovaná osoba, která posoudí riziko zátěže a navrhne další postup. Vrtání, bourání příček či celého objektu nebo demontáž azbestové střechy pak vyžadují přítomnost firmy, která je oprávněna v této oblasti podnikat. Před zahájením sanačních prací musí firma zpracovat technologický postup sanace a předložit ho příslušné hygienické stanici k posouzení. Ta rozhoduje o schválení postupu a určuje podmínky realizace. Dosud naznačený postup odpovídá likvidaci azbestového nebezpečí prováděné odbornou firmou, oprávněnou k nakládání s nebezpečnými odpady a pracující v souladu s platnou legislativou, jež je vybavena již zmíněnými technickými prostředky a dalším zařízením k omezení expozice vlastních zaměstnanců a ochraně okolního prostředí a která samozřejmě dokonale zvládla technologii likvidace. Mnohdy před rekonstrukcí nebyl uskutečněn stavební průzkum se zjišťováním přítomnosti azbestu v objektu, takže stavební firma provádí práce, aniž by si byla přítomnosti tohoto nebezpečí vědoma. Velmi často je ovšem porušování zákona zcela úmyslné. V obou případech je však výsledkem mnohonásobně vyšší kontaminace objektu i jeho okolí ve srovnání se stavem před rekonstrukcí. Zamezení podobným akcím vyžaduje pozorné sledování ze strany stavebních úřadů a zejména hygienických stanic, kterým musí podle § 41 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, provádějící firma práce s azbestem nahlásit. Náležitosti tohoto hlášení určuje § 5 vyhlášky č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli. Mezi ně patří i technologické postupy, které budou použity v zájmu omezení expozice osob prachu azbestu, opatření k zajištění ochrany pracovníků, jejich vybavení ochranným oděvem a osobními ochrannými prostředky či způsob manipulace s odpady obsahujícími azbest. Neodborná demontáž, která nezabrání úniku poletujících azbestových vláken, je pro objekt a jeho obyvatele daleko větší zlo než stav, kdy byl azbest ponechán v relativním klidu. Navíc pozdější vyčištění budovy, která byla nejprve zamořena levnou neodbornou demontáží, bude podstatně nákladnější, než kdyby se od samotného počátku postupovalo v souladu s požadavky na likvidaci azbestového nebezpečí. Hezký den
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Likvidace eternitu je nákladná v případě, že se to dělá podle předpisů a dělá na tom firma. Pokud likvidujete například nějaký malý přístřešek, neřešil bych to přes firmu, vzal rukavice a respirátor a pustil se opatrně do práce. Žádné rozbíjení ani lámání. Bezpečnost především, zdraví máme jenom jedno. Likvidace je možná například ve sběrném dvoře, někteří to však lámou do popelnice a po malém množství vyváží. Nedoporučoval bych to zakopávat někde na zahradě apod. nebezpečné látky se dostanou do půdy. Na větší stavbu bych volil raději firmu. Přeci jen ta pokuta je hrozivá.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@nibovaka dobrý den, můžu se zeptat, jak je to s odstraněním eternitu z unimobuňky? tak jsme se radovali, že jsme sehnali velikou unimobuňku zadarmo. v týdnu jsem díky kamarádovi stavařovi zjistila, že se pravděpodobně jedná o eternit - kontaktovali jsme speciální firmu - odpověd zněla, že takové malé objekty nelikvidují - specializují se pouze na střechy a velké plochy. co tedy s unimobuňkou 3*8 metrů potaženou eternitem - je tam přivrtaný šrouby, můžeme to tedy sami odmontovat a odvézt? musíme mí také k tomu povolení?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 letech

Odpověď na příspěvek od velman:

před pár lety jsme se bavili tím, že jsme házeli …
@velman Jak se liší rozměrem azbestová vlnovka od vláknocementová krytiny? Dělali se azbestové krytiny rozměrem 570 x 1100? Protože nacházím nově v nabídce vláknocementovou krytinu rozměru 570 x 1100, ale azbestovou tohoto rozměru nenacházím. Ale zrovna mě zajímá tento rozměr. Kde se dá zjistit? Děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od olga999:

@velman Jak se liší rozměrem azbestová vlnovka od…
@olga999 Nerozumiem otázke. Hľadáte, kto predáva azbestové dosky? Dúfam, že už nikto. Inak len malá poznámka k odpadom. Odpad sa stáva odpadom až v momente, keď ho tak pôvodca označí. Ak by si niekto eternit zo strechy zložil (čo samozrejme nikomu ani v najmenšom nedoporučuejm) a neoznačil by to za odpad, napr. by si s ním obložil kurník alebo nechal na pozemku len tak ležať, tak to legislatívne nie je odpad. Preto ani nemôže byť postihoavný za manipuláciu s nebezpečným odpadom, keď to odpad nie je. To bude iný zákon, na základe ktorého by ho niekto stíhal.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@olga999 Nerozumiem otázke. Hľadáte, kto predáva …
@roman_ Je to vlaknocementová bez příměsi azbestu. https://www.krytiny-strechy.cz/stitky...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@olga999 Nerozumiem otázke. Hľadáte, kto predáva …
@roman_ Nehledám koupit, ale chci zjistit rozdíl (třeba rozměrový) mezi azbestovou vlnovkou a vlaknocementovou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?