Stavba na klíč - nepřidělání okapů

Dobrý den, prosím o váš názor na naši situaci. Pomocí firmy jsme přistavěli patro rodinného domu. Firma neudělala okapy, protože stavbyvedoucí se rozhodla, že je udělá až s fasádou. Stavba se její vinou zpozdila a fasáda se letos dělat nebude. Ale nemáme okapy a ona tvrdí, že ze žebříku to nejde a my bychom museli uhradit lešení. Podle mého názoru to byla chyba stavbyvedoucí, ať už si naplánovala, že okapy přidělá s fasádou nebo z pohledu nedodělání fasády kvůli zdržení. Podle mě by je nám měli přidělat na vlastní náklady, protože být až do jara bez okapů není dobré, a to nemluvím o tom, že nemáme ani podbití. Děkuji za vaše názory.
Odpovědět
Profilova fotka
a mate ve smlouve nejake terminy? dyt se da pujcit plosina, ze ktere se to udela...
Odpovědět
@zeneva Ano, termín byl 120 dní od počátku stavby, což bylo 20.4.2015. Díky za radu s plošinou. S manželem nejsme z oboru a tak se spoleháme na rady našeho kamaráda, který nám dělá dozor. Ale jeho názory se naprosto neslučují s názory stavbyvedoucí, a tak mě zajímá i názor jiných.
Odpovědět
Profilova fotka
tohle by mel placeny dozor ohlidat a vyhadat, ne? a je tam penale?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak když byl termín už v dubnu a máte ve smlouvě určitě nějaký penále, chtěla bych po firmě, aby tedy vypočetla penále za prodlení. Třeba by se něco pohnulo. Stavbyvedoucí je jejich zaměstnanec nebo dohodnutý člověk. A že by se jeho názor neslučovat s mým dozorem bych si taky nenechala líbit
Odpovědět
Pro úplnost, zač. stavby byl v dubnu, končit tedy měli v druhé polovině srpna. Ve smlouvě je stavba na klíč vč. fasády. Penále je 500 za prac. den zpoždění. Stavbyvedoucí je odpovědná za celou stavbu a má pod sebou dělníky. Náš dozor nám to hlídá. Ale jak říkám, každý říká něco jiného, tak bych ráda znala další názor. Nehledě na to, že je tam spoustu jiných nedodělávek, nevratných nedostatků a hlavně dost natažené ceny a neprůkazné výdaje. Co si např. myslíte, že pokrývá zařízení staveniště? Já myslela, že nějakou buňku, wc, oplocení, bikramka na odpad.. Nic z toho neměli, veškerý odpad jsme platili zvlášť a ani odpad, který měli dle smlouvy na vlastní náklady uhradit, byl započítán jen nám. A přesto se nám ve vyúčtování tyto náklady objevily. Díky, C.
Odpovědět
@cantala Můj názor se vám asi nebude líbit, ale přesto ho přidám. To že se stavbyvedoucí a dozor rozchází v názorech je jasná věc, oba dva totiž představují naprosto odlišnou stranu mince. Vzhledem k výše popsanému jako zásadní vidím v absolutně nezvládnuté funkci dozoru, pokud tomu vy nerozumíte a na stavbě se stavebním dozorem jste se dostali do této fáze, v podstatě je to jeho chyba. Kamrád nekamarád, vyhodit jste ho měli už dávno, bohužel. Neznám vaše smlouvy, tudíž se nelze vyjádřit k tomu, co vám kdo měl účtovat či neměl, to si opět měl hlídat dozor. Okapy a to kdo zaplatí jejich usazení či neusazení je zřejmě asi jen maličkost, osobně bych měl strach, co mi tam ještě daná firma předvede a naúčtuje, když je evidentně nikdo nekoriguje.
Odpovědět
@lopp Díky za názor. Nicméně za provedení stavby je odpovědná stavbyvedoucí, ne dozor a její odhad s fasádou nebyl podle mě správný.
Odpovědět
Profilova fotka
@cantala a vy jste jim to platili? neškdy se staci jen ozvat. firmy to zkousi... znamy delala firma kotel za 80 tisic, dala jim zalohu 5 a v koncovem vyuctovani prislo 80. chtela to zaplatit, nakonec jsem ji rek, at jim zaplati jen 75 a od ty doby se nikdy nikdo neozval. Proste zkusili, jestli jim nekdo neda o neco vice...Pokud to na stavbe nebylo, tak nechapu, proc bych to mel platit. proto jsem nechtel dum na klic, kde vas firma vzdy natahne. material jsem si resil sam a dostal jsem se na zajimave ceny.
Odpovědět
Profilova fotka
@cantala No ale dozor si většinou bereš proto, aby právě dával pozor na to, co dělá firma. U nás to funguje tak, že zavoláme dozorovi, co jsme si vymysleli/změnili/nezdá se nám a on to v našem zájmu dojedná se stavbyvedoucím. A neexistuje, že by stavbyvedoucí řekl, že se mu to tak dělat nechce nebo nebude, kurňa, snad ty dáváš peníze jemu za to, že staví, ne? Pokud dozor řekne, že naše nápady jsou realizovatelné, tak to prostě stavbyvedoucí musí zrealizovat. Jinak základem teď je domluvit se s firmou, jak se hodlá postavit k prodlení a případné škodě, pokud přes zimu nebudou okapy a stavbu to nějak poškodí. A to všechno určitě písemně. Třeba firma ani neví, co ta vaše stavbyvedoucí vyvádí
Odpovědět
Díky za názory a postřehy. Zatím jsme naštěstí nedoplatili to, co jsme měli. To je pro nás zasádní a dává nám to možnost vyjednávání.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?